23 Ocak 2015 Cuma

hayat hep ileriye doğru akacak



Aklımızı Kullanmadık çoğu kez. Zekâmızı olmadık işler peşinde heba ettik. Yıldık, bu kez de duygularımızın ardından sürüklenip gitmeye kalkıştık. Oysa saf, kirlenmiş duygularımızın varacağı “temiz” bir adres ne kadar da azdı.
Kirletilmek istendi duygularımız. Günlük küçük çıkarların birbirine girdiği savaş alanlarında ağır yaralar aldı duygularımız. Ve bir de baktık ki, küçük, yaralı, kanayan bir kuş gibi gelip yıkıldı kapılarımıza duygularımız.
Sık sık kararlar aldık. Bir daha asla duygularımızın sesini dinlemeyecektik. Ama olmadı, beceremedik ve yenildik yine. Çok denendik aslında ve de çok yenildik. Ve öğrendik ki, deneyip, hep deneyip hep yenilmektir bizi biz yapan.
Bazen küçük hesapların kurbanları olduk ve adımızı hep yenilgi ile anıldı. Hiçbir zaman çok şey istemedik hayattan. Küçücük mutlulukların peşinde geçti ömrümüz. Ama hayat güzelliğinin yanında, acımasızdı da aynı zamanda. Ve hayat kendinden çok şey isteyene daha çok verdi, küçük mutlulukları önemsemedi o kadar da.
Hayatlarımıza el koydu hiç hakkı olmayanlar, sevinçlerimiz tutuklandı, hayallerimizi ise sıkı takip altındaydı. Açıkhava hapishanesine tıktıklar bizi kendi yurdumuzda. Yasaklar, ayıplar ve günahlar ördüler hapishanemizin duvarlarını.
İnsan olmak istedik sadece ve de kendimiz gibi. Çok şey değildi isteklerimiz elbet, ancak korkuyordu çoğunluk bizlerden. Ya kendilerine benzeteceklerdi bizi, ya da sürünmek düşmeliydi payımıza. Ve bizler sürünürken bile hayatı güzelleştirmek için harcadık bütün enerjimizi. Oysa onlar, dimdik ayaktayken bile yerlerde sürünüyorlardı aslında.
Sıradan hayatları dayattılar bize, çiğ, estetikten yoksun, ilkel, yoksul hayatlardı bunlar. Varlığımız rahatsız etti onları. İşte bunun için küçük gettolarda yaşamak zorunda bıraktılar bizi. Kendimizi inkâr etmemizi istediler, bizi biz yapan ne varsa üzerine yürüdüler. Hataya zorladılar bizi ve hatalarımızdan vurmaya kalktılar hayatlarımızı.
Ama onlar bizim kadar güçlü olmayı beceremedi yine de. Çok yaralandık, çok yenildik. Ancak içimizdeki cennete ulaşamadılar hiçbir zaman. Kimimiz sevdalarımızı, yalnızlığımız alıp çekip gittik bir ipin ucunda. Gitmeyenler ise direniyor hala.
Ve o direnenler biliyor ki, dünya ebediyen kötülerin dünyası olarak kalmayacaktır. Hayatın kendisi, kötü yanlarını kaldırıp atacak bir gün. İleriye doğru olan gelişime, hayat bile sonuna kadar direnemeyecek çünkü.

HALİM BAHADIR
9 NİSAN 1999 CUMA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder