30 Ocak 2015 Cuma

vitaminler



Vitaminlerin vücut tarafından yapılmayan, ancak vücut sağlığının devamı ve zararlı dış etkilerde korunması için elzem olan organik bileşikler olduğunu belirtiyor. Günlük gereksinimleri de miligram ve mikrogram olarak ifade edilir. A ve D vitaminlerinin rastgele ve bilinçsiz şekildeki kullanımı fayda yerine zarar getirir. Çünkü A ve D vitaminleri gibi yağda eriyen vitaminler fazla alındıkları zaman böbrek, karaciğer gibi dokularda birikmekte ve toksik etkilere neden olmakta diye de uyarıyor Köksal.
Vitaminler suda eriyen ve yağda eriyen olmak üzere iki gruba ayrılırlar. A, D, E ve K vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdir ve biraz önce de belirttiğim gibi özellikle A ve D vitaminin fazla alımı çeşitli sorunlara yol açabiliyor. Ancak suda eriyen vitaminler arasında bulunan B grubu vitaminler ve C vitamini ne kadar yüksek dozlarda alınsa da, fazlaları vücuttan idrar yoluyla atılabiliyor. Bazı vitamin kombinasyonlarının içinde çok yüksek mineral A ve D vitamini gibi yağda çözülen vitaminler bulunuyor. İnsanlar da bu konuda bilinçsiz olduklarından, sağlıklarını korumak için bu vitaminleri icabında her gün kullanabiliyorlar. İşte asıl tehlikeli olan da bu. Yani bizim üzerinde durduğumuz nokta insanların bilinçlenmesi ve neyi ne kadar kullanması gerektiğini bilmesi.
Hangi Vitamin Ne İşe Yarar:
Suda Eriyen Vitaminler
B1 Vitamini: Karbonhidratlarla ilgili metabolik olaylara katılır. Şeker ve nişastadan enerji üretimi sağlar. İştahı düzenler, sinir sisteminin işlevini destekler. Kalp,  sinir sistemi ve kasların normal fonksiyonu için gereklidir. Eksikliği, sindirim bozuklukları, aşırı hassasiyet iştahsızlık, bulantı, yorgunluk ve adale zayıflaması gibi bozukluklara yol açabilir. Aşarı eksikliği, kalp yetmezliği ve sinirsel bozukluklarla karakterize Beriberi hastalığıyla neticelenir.
B2 Vitamini: Vücut hücrelerine enerji sağlanmasına yardımcı olur. Sağlıklı cilt, tırnak, saç sağlığı ve iyi görme için gereklidir. Eksikliğinde, vücut direnci düşer, cilt bozuklukları ve dudak çatlamaları görülür.
B6 Vitamini: Protein metabolizmasında rol oynar. Alyuvar ve akyuvar oluşumuna yardımcı olur. Sinir sisteminin sağlıklı kalmasını sağlar. Bağışıklığı artırır. Eksikliğinde sinirsel bozukluklar, hamilelerde ödem ve kusma ile gelişme geriliği görülür.
Niasin: Sağlıklı deri, sinir ve sindirim sistemi için gereklidir. Eksikliğinde deri ve sinirsel hastalıkklarla karakterize Pellegra olarak bilinen hastalık gelişebilir.
Pantotenik Asit: Karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmalarını düzenler. Sinir sistemi, deri ve saç sağlığı için gereklidir. Eksikliğinde sağlıksız deri, yaraların geç iyileşmesi, adale zayıflığı ve depresyon söz konusu olabilir.
C Vitamini: Antioksidant özelliği nedeniyle serbest radikallerle reaksiyona girer ve hücre zarını hasardan korur. Normal bağ dokusunun idamesi için gereklidir. Bağışıklık sistemini destekler. Kemiklerin, diş etlerinin, kan damarlarının sağlıklı kalmasını sağlar. Eksikliğinde diş etlerinde kanama ve vücut direncinde azalma görülür. 
B12 Vitamini: Kırmızı kan hücrelerinin ve kemik iliğinin oluşmasında rol oynar. Eksikliğinde kansızlık, yorgunluk ve sinirlilik hali olur.
Folik Asit: Kırmızı kan hücrelerinin yapımında rol oynar. Eksikliğinde kansızlık, hamilelikte bebeklerde gelişim bozukluğu, iştahsızlık ortaya çıkabilir. Alkol alanlarda, hamilelerde, doğum kontrol hapı kullananlarda bu vitaminin eksikliği görülebilir.
Yağda Eriyen Vitaminler
A Vitamini: Göz, deri, dişler, diş etleri ve saçlar için önemlidir. Sağlıklı doku oluşumunu destekler. Normal görme ve karanlığa adaptasyonda rol oynar. Karaciğerde depolanır. Yüksek miktarlarda alınması toksik reaksiyonlara neden olabilir. Eksikliği gece körlüğü, göz kuruluğu, yorgunluk, deri döküntüleri ve akneye neden olur.
D Vitamini: Ana fonksiyonu kalsiyum ve fosfatın bağırsaktan emilimini sağlamaktır. Sağlıklı diş ve kemikler için önemlidir. Eksikliğinde kemik deformasyonu, yorgunluk, soğuk algınlığına dirençsizlik görülür. Fazla dozları iştahsızlıkla birlikte böbrekte taş oluşumuna neden olur.
E Vitamini: En güçlü antioksidan maddedir. Dolaşımı hızlandırır, yaraların iyileşmesini destekler ve kırmızı kan hücrelerinin yaşamını uzatır. Kanser ve kalp damar hastalıklarından korunmada etkin rol oynar. Hücre yıpranması ve yaşlanmasını yavaşlatır.
K Vitamini: Kan pıhtılaşma mekanizmalarında rol oynar. Eksikliğinde kanamaya meyil artar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder