Masada
yeşillikler, peynirler, deniz ürünleri ve elbette saf zeytinyağı varsa bilin ki
Akdeniz mutfağı ve yaşam tarzıyla karşı karşıyasınız. Bu tarif ettiğimiz masa,
hoş sohbetin olduğu kadar sağlıklı yaşamın da sırrı desek yanlış olmaz. Çünkü
uzmanlar, Akdeniz mutfağının, sağlıklı yaşam için birebir olduğu konusunda
hemfikir. Akdeniz türü beslenme İtalya, Yunanistan, Ege Adaları, İspanya, Güney
Fransa, Türkiye gibi ülkelerin içinde yer aldığı oldukça geniş bir coğrafyayı
kapsıyor.
Zeytinyağı
olmadan asla!
Akdeniz
mutfağı denildiğinde ilk akla gelen ürün zeytinyağı. İnsanın gözünün önüne
minik bir kâse zeytinyağına ekmek bandıran sağlıklı insanlar geliveriyor. Ki bu
büyük ölçüde doğru bir imaj. Kalp ve damar hastalıkları üzerindeki olumlu
etkisi zeytinyağını çok önemli kılıyor. Kandaki LDL denilen kötü huylu
kolesterolü temizlerken iyi huylu kolesterol olan HDL’yi yükselten bir etki
yapıyor. İçinde A, D, E, K vitaminleri, kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt,
magnezyum, az miktarda demir, bakır, manganez gibi mineralleri barındırıyor.
Kemik gelişimi ve sağlığı için temel vitamin olan D vitamininin doğal yollarla
alınabilecek fazlaca kaynağı olmadığını, E vitamininin hücreleri gençleştirici
etkisi, doğurganlık özelliklerine olumlu katkısı gibi durumları hatırlarsak
zeytinyağının öneminin altını çizmiş oluruz. Hatta anne sütünden çok
faydalanamayan bebeklerin 4 aydan sonra sütlerine birkaç damla zeytinyağı
damlatarak vermek çok faydalı olacaktır. Zeytinyağı sindirim için gerekli olan
salgıları da olumlu yönde etkiliyor. Diyette olanlar yağdan uzak durmaları
konusundaki bilgi, iş zeytinyağına gelince değişiyor. Her türlü olumlu etkisini
düşünerek diyette bile alınması gereken bir besin zeytinyağı.
Güzellik
için zeytinyağı
Yaşlanma
etkilerini geciktirdiği bilinen zeytinyağı saçları uzatıp cilt kırışıklıklarını
giderir. Zeytinyağıyla limon karıştırılarak cilde sürüldüğünde güneşte tenin
iyi bir renk almasını sağlayıp cildi korur. Bu anlamda zeytinyağı, yüzyıllar
boyu kadınların güzellik sırrı olmuştur.
Otlarla
gelen sağlık
Akdeniz
mutfağının en önemli özelliklerden biri, birbirinden değişik otlarla hazırlanan
lezzetlerdir. Çeşitli yeşilliklerle zenginleştirilmiş salatalar sofranın baş
tacıdır. Sebze yemeklerin zeytinyağı kullanarak hazırlarlar. Yemeklerden sonra
mutlaka meyve tüketirler. Ülkemizde de özellikle Ege Bölgesi, otlarla
hazırlanan yemekler konusunda tartışmasız bir üne sahip. Bilmediğimiz yöresel,
sağlıklı ve lezzetli otları tanıtmak amacıyla son yıllarda Alaçatı ve Bodrum’da
ot festivalleri düzenlenmeye başladı. Büyük ilgi gören bu festivaller her yıl
daha fazla rağbet görüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder