14 Mart 2015 Cumartesi

mucize akdeniz mutfağı



Masada yeşillikler, peynirler, deniz ürünleri ve elbette saf zeytinyağı varsa bilin ki Akdeniz mutfağı ve yaşam tarzıyla karşı karşıyasınız. Bu tarif ettiğimiz masa, hoş sohbetin olduğu kadar sağlıklı yaşamın da sırrı desek yanlış olmaz. Çünkü uzmanlar, Akdeniz mutfağının, sağlıklı yaşam için birebir olduğu konusunda hemfikir. Akdeniz türü beslenme İtalya, Yunanistan, Ege Adaları, İspanya, Güney Fransa, Türkiye gibi ülkelerin içinde yer aldığı oldukça geniş bir coğrafyayı kapsıyor.
Zeytinyağı olmadan asla!
Akdeniz mutfağı denildiğinde ilk akla gelen ürün zeytinyağı. İnsanın gözünün önüne minik bir kâse zeytinyağına ekmek bandıran sağlıklı insanlar geliveriyor. Ki bu büyük ölçüde doğru bir imaj. Kalp ve damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkisi zeytinyağını çok önemli kılıyor. Kandaki LDL denilen kötü huylu kolesterolü temizlerken iyi huylu kolesterol olan HDL’yi yükselten bir etki yapıyor. İçinde A, D, E, K vitaminleri, kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, az miktarda demir, bakır, manganez gibi mineralleri barındırıyor. Kemik gelişimi ve sağlığı için temel vitamin olan D vitamininin doğal yollarla alınabilecek fazlaca kaynağı olmadığını, E vitamininin hücreleri gençleştirici etkisi, doğurganlık özelliklerine olumlu katkısı gibi durumları hatırlarsak zeytinyağının öneminin altını çizmiş oluruz. Hatta anne sütünden çok faydalanamayan bebeklerin 4 aydan sonra sütlerine birkaç damla zeytinyağı damlatarak vermek çok faydalı olacaktır. Zeytinyağı sindirim için gerekli olan salgıları da olumlu yönde etkiliyor. Diyette olanlar yağdan uzak durmaları konusundaki bilgi, iş zeytinyağına gelince değişiyor. Her türlü olumlu etkisini düşünerek diyette bile alınması gereken bir besin zeytinyağı.
Güzellik için zeytinyağı
Yaşlanma etkilerini geciktirdiği bilinen zeytinyağı saçları uzatıp cilt kırışıklıklarını giderir. Zeytinyağıyla limon karıştırılarak cilde sürüldüğünde güneşte tenin iyi bir renk almasını sağlayıp cildi korur. Bu anlamda zeytinyağı, yüzyıllar boyu kadınların güzellik sırrı olmuştur.
Otlarla gelen sağlık
Akdeniz mutfağının en önemli özelliklerden biri, birbirinden değişik otlarla hazırlanan lezzetlerdir. Çeşitli yeşilliklerle zenginleştirilmiş salatalar sofranın baş tacıdır. Sebze yemeklerin zeytinyağı kullanarak hazırlarlar. Yemeklerden sonra mutlaka meyve tüketirler. Ülkemizde de özellikle Ege Bölgesi, otlarla hazırlanan yemekler konusunda tartışmasız bir üne sahip. Bilmediğimiz yöresel, sağlıklı ve lezzetli otları tanıtmak amacıyla son yıllarda Alaçatı ve Bodrum’da ot festivalleri düzenlenmeye başladı. Büyük ilgi gören bu festivaller her yıl daha fazla rağbet görüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder