6 Temmuz 2013 Cumartesi

mavinin dayanılmaz cazibesi


Mavi yolculuklarda en çok tercih edilen ahşap tekneler üç tip. Sahillere özgü, iklim koşullarına uygun Akdeniz guleti (arkası yuvarlak gelen), keç (ayna kıç da tabir edilen, düz arkalı) ve tırhandil (önü ve arkası aynı şekilde başlayıp ve biten). Ahşap teknelerin en büyük özelliği, yolcuların güvertede daha çok zaman geçirmelerini, güneşten yararlanmalarını sağlayacak şekilde dizayn edilmiş olmaları.
Peki, mavi yolculuk için en doğru zaman ne zamandır? Mavi yolculuğun en uygun zamanları kimilerine göre ilkbahar; doğanın uyanmaya başladığı, kimsenin olmadığı, denize girmenin cesaret istediği zamanlar, kimilerine göre de sonbahar; güneşin etkisini çok hafif hissettiğimiz, deniz ve doğanın kışa girmeden bezendiği renkleri sergilediği mevsim. Fakat ülkemizde yaz tatili olarak Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları tercih edildiğinden, bu aylarda mavi yolculuk yapanların sayısında patlama oluyor.
Genellikle mavi yolculuk için belirlenmiş yedi ana rota var: Bodrum-Didim, Bodrum-Gökova Körfezi, Bodrum-Marmaris, Marmaris-Datça, Marmaris-Karacasöğüt, Marmaris-Fethiye, Antalya-Kaş.
Bodrum-Gökova Körfezi rotasında birbirinden güzel koylar arasında seçim yapmak çok zor. Lingöz ve Küfre inanılmaz güzellikte. Özellikle Küfre’yi görmelisiniz. Küfre, anakaraya sokulmuş cennet koylardan biri. Genellikle dönüş yolunda uğranan Küfre, mavi yolculuk sırasında “karaya çıksam da, doya doya yürüsem” hissini uyandıran bir yer.
Hisarönü Körfezi’ne uğrayacağınız Marmaris-Datça rotasında karşınıza çıkacak en şaşırtıcı koylardan biri, Bencik.
Yine Datça Yarımadası’nın kuzeyinin görülebildiği Marmaris-Karacasöğüt rotasında, Nknidos’u ve Ovabükü’ne uğranılmalı. Özellikle Ovabükü, doğaya ait olduğu hissini hâlâ koruyan kıyı kahveleri ve lokantaları ile çok keyifli bir durak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder