24 Temmuz 2013 Çarşamba

stres



Herkesin Stresi Kendine: Stresin, başarmak istediğimiz bazı şeylerin üstesinden gelemediğimiz veya isteklerimizin bizi aşmaya başladığı zamanlarda devreye girdiği gözlenmiş. Buna yol açan nedenlerin başında da kişiyi zorlayan her türlü durum gelmekte. Strese yol açan neden veya problemler farklı insanlar için farklı anlamlar taşıyor. Sizin sinirlerinizi gerip stres yaratan herhangi bir olay, başka birinin umurunda bile olmayabilir.
İyisi de Var: Biraz stres yaşamak hedeflerimize varmamızı kolaylaştırıyor, çünkü başarma hırsı yaratıyor. Psikologlar bu konuda şunları söylüyorlar; Stresin yüzde 100 zararlı etkileri olduğunu söylersek, o zaman insanların niye sürekli olarak çaba gerektiren ve heyecan yaratan yarış tarzı oyunları bu kadar terci ettiklerini ve bunlardan niçin zevk aldıklarını da açıklamamış gerekiyor. İyi stres diye tabir edilen stres mutlu, gayretli ve aktif olmamızı sağlıyor. Buradaki amaç stresi tümden ortadan kaldırmak değil. Onun yerine stresi kontrol edilebilir ve yarar sağlayabilir bir seviyede tutmak.
Önemli Olan Kontrol: Hayvanlar kendilerini kesinlikle rahat hissetmedikleri ve her şeyin kendi kontrolleri dışında olduğu bir ortamda belli bir süre tutulmuş. Bu süre sonunda hepsinin stresin sebep olduğu ülser, depresyon ve erken ölüm gibi bazı olumsuz etkileri yaşadığı gözlenmiş.
Düzenli ve Planlı Olun: Her gün, yapmanız gerekenleri bir liste haline getirin ve bu listeye göre bir zaman düzenlemesi yapın. Nelere öncelik vermeniz gerektiğini iyi ayarlayın. Çünkü önemli ve acil arasındaki farkı yine en iyi siz bilirsiniz.
Diğer arkadaşlarınız tarafından da halledilebilecek konular için vaktinizi boşuna harcamayın.
Mükemmeliyetçiliği Unutun: Eğer mükemmeliyetçi bir yapınız varsa bundan biraz ödün vermeye çalışın. Çünkü çok yüksek standartlarda bazı hedefler belirlemeniz, bunlara ulaşamadığınız zamanlarda hayal kırıklığı, gereğinden fazla stres ve baskı yaşamanıza neden olacaktır. Bütünde çok az ve önemsiz yer kaplayan bazı detayları fazla önemsemeyin.
Amaçlarınızı Belirlerken Gerçekçi Olun: Başarmak istediklerinize karşı duyduğunuz hırs ve arzu amaçlarınıza ulaşmanızda etkili olabilir. Ancak hedeflerinizi doğru belirlemediğiniz sürece,  bu hedeflerden herhangi birini vurmanız da o derece zor olur. Bunu önlemek ve bunun yaratacağı stresten etkilenmemek için amaçlarınızı belirlerken fazla yüksekten uçmayın; mantıklı ve gerçekçi olun.
Kontrolünüzü Kaybetmeyin: Bazı durumlarda olayların akışını değiştirmek için yapamayacağınız şeylere değil de yapabileceklerinize konsantre olun. Dikkatinizi hayatınızda yapmak istediğiniz değişiklikler için gerekli olan noktalarda toplamayı becerin. Örneğin sürekli olarak işinizin kötü yönlerinden rahatsızlık duyup, stres yaşayacağınıza; yeni bir iş aramayı deneyin. Yapmak istediğiniz değişikliklere bir de olumlu açıdan bakmayı deneyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder