11 Temmuz 2013 Perşembe

pozitif düşünüp sağlıklı kalmak



Amerika’da yapılan bir araştırmayla soğuk algınlığının bazı durumlarda C vitamini eksikliğinden değil de, fazla karamsarlıktan ve pozitif düşünmemekten kaynaklandığını ispatlamış. Bunun nedenini şöyle açıklıyorlar uzmanlar: Olaylara karşı gösterdiğimiz tepkiler, vücudumuzun her yerini etkiliyor aslında. Örneğin çok karamsar olan kişilerde bağışıklık sisteminin en önemli parçası olan akyuvarlar daha az bulunuyor. Bu da demek oluyor ki, kişinin bağışıklık sistemi gerektiği kadar etkili çalışamıyor. Daha açık bir şekilde söylersek vücut mikrop ve virüslere karşı gerektiği gibi korunamıyor ve kişi çok kolay hastalanıyor.
İnsanı başkaları üzerinde etkili olabildiğini bilmek kadar mutlu eden bir şey daha yoktur herhalde. Zaten uzmanlar da bu konu üzerinde duruyor. Yaptığımız araştırmalar sonucunda etrafındakiler üzerinde belli bir etkisi olan kişilerin, olmayanlara göre çok daha mutlu ve sağlıklı olduğunu gördük. Ancak bu demek değildir ki, etraftaki herkes ve her şey üzerinde bir etki yaratmaya çalışın. Çünkü bu zaten imkânsız bir şey diye uyaran Dr. David Sobel, dengenin de yine kişinin kendisi tarafından kurulacağını hatırlatıyor. Etrafımızda gelişene ve bizimle ilgisi olan her olayda bizim de bir etkimiz ve söz hakkımız var. Önemli olan bu hakkımızı yerinde ve zamanında kullanmayı başarmak diyen Dr. Sobel bunun yanı sıra insanın sadece kendisi için yaptığı bazı şeylerin de aslında kişinin kendine olan güvenini yeniden kazanmasına yardımcı olduğunu belirtiyor.
Kendinizi Dinleyin: Bazen negatif düşünceler beynimizi bir anda kaplar. Sanki hayatta yapmak istediğimiz veya elde etmek isteğimiz her şey bizden gitgide uzaklaşıyor gibidir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında ise yapılacak tek şey pozitif düşünmeye çalışmak. Özellikle erkekler karamsarlık dönemi yaşadıklarında bu durumdan çok fazla etkileniyor ve bunu değişik şekillerde dışa vuruyorlar. Örneğin çok fazla sıkılan veya karamsarlık yaşayan bir erkek bütün gece hiç durmaksızın ve kontrolsüz bir şekilde içki içebiliyor veya çok basit bir nedenden dolayı kavga çıkarabiliyor.
İyi Düşünün İyi Konuşun: Birçok insan düşünürken büyük bir hataya düşer. Bu tarz düşüncede cümleler genellikle olmalıydı fiiliyle biter. Bu tip cümlelerin kişinin kendine olan güveni derinden sarstığı belirtiliyor, sürekli olarak kendi kendinize bu tip cümleler kurmak yerine böyle olmasını istiyorum, yapabilirim veya başarabilirim şeklinde cümleler kurarak çok daha başarılı olabileceğinize kendinizi inandırabilirsiniz. Bunu yaptığınızda kendinize olan güveni yeniden kazandığınızı ve artık birçok şeye çok daha iyimser bir gözle baktığınızı siz de fark edeceksiniz.
Felaket Sözcüğünü Unutun: Birçok insan terslikler ve zorluklar karşısında hemen pes etmeye hazırdır. Bunun birçok değişik nedeni vardır. Ancak bunlar arasında en yaygın olan kişinin kendine yeterince güvenmemesi veya özgüven duygusunu kaybetmesidir. Bu tip insanların her şeyin en kötüsünü düşünme gibi bir özelliklerinin de olduğu ekleniyor. Eğer bazı şeylerin beklediğiniz gibi gitmeyeceğini anlarsanız en iyi şey olabilecek en kötü şeyi düşünmek yerine bu sorun karşısında nasıl davranabileceğinizi kestirmeye çalışmak. Hatta kendinize ben bunu da atlatabilecek kadar güçlüyüm diye telkin de verebilirsiniz şeklinde öneride bulunuyor uzmanlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder