İtalyan
Mutfağı: Balık yemekleri Sicilya, Ligurya ve Toskana
kıyılarında ağırlıkta. Po ovasında risotto, Alplerde birbirinden leziz
peynirler, Toskana ve Umbria’da ızgara etler, leziz çorbalar, Abruzzia,
Campania’da ev yapımı erişte türleri revaçta. Tabii her bölgenin de kendine
özgü şarapları var. Bunlar içinden Barolo, Barbera, Valpolicella, en çok
önerilenler.
Akdeniz Meltemi: Akdeniz,
dünyada Mediterranean Sea olarak biliniyor. Kökeni Latince: Medius (orta) ve
terra (dünya). Nedeni burada yaşayan medeniyetlerin yöreyi dünyanın merkezi
saymaları. İtalyan, Fransız, Türk ve İspanyol mutfaklarının izlerini taşıyan
Akdeniz geleneğinin temelini deniz mahsulleri, domates, sirke, sarımsak, kekik,
fesleğen ve mantar gibi taze baharat ve sebzeler oluşturuyor. Tereyağı yerine
ise çoğunlukla sızma zeytinyağı kullanılıyor.
Çeşit
çeşit peynir: Fransız mutfağının oluşmasında ise İtalya’nın payı büyük.
Caterina de Medici 1533’de Paris sarayına gelin giderken, yanında vatanı Floransa’nın en iyi aşçılarını
da götürmüştü. Normandiya’da yemekler daha çok tereyağı ve krema ile
pişirilirken, Provence bölgesinde zeytinyağı, otlar, sarımsak ve şarap yemeklere
daha farklı bir lezzet kazandırır. Fransa, dünyanın bir numaralı şarap ülkesi:
Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais ya da Rhonne. Ya peynirler. Charles de Gaulle.
İspanya’da peynir türleri açısından bir hazine: Pirenelerin mavi damarlı ünlü
Cabrales’i, Kastilya ve Don Kişot’un memleketi olan Mancha’nın koyun sütünden
yapılmış Manchego.
Portekiz
mutfağı dendiğinde, yıllarca akla kutu sardalya ile Porto şarabı gelirdi.
Ünlü Macar
mutfak ustası İmre Gundel ülkesinin mutfağını tanımlarken şöyle demiş:
“Ataları Kafkasyalı,
büyük büyükannesi İtalyan, Büyükbabası Türk, amcası Fransız, kayınbiraderi
Avusturyalı bir mutfak alınır. Ona, damak zevki konusunda zor beğenen bir ulus
bulunur. İçlerinden de en yetenekli aşçılar seçilir. Olur size Macar
mutfağı...”
İtalya’da
pizzanın merkezi Napoli. Domates ve peynirli pizza “Margherita” adını Savoia
Kraliçesi Margherita’dan alıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder