12 Temmuz 2013 Cuma

farklı lezzetler



İtalyan Mutfağı: Balık yemekleri Sicilya, Ligurya ve Toskana kıyılarında ağırlıkta. Po ovasında risotto, Alplerde birbirinden leziz peynirler, Toskana ve Umbria’da ızgara etler, leziz çorbalar, Abruzzia, Campania’da ev yapımı erişte türleri revaçta. Tabii her bölgenin de kendine özgü şarapları var. Bunlar içinden Barolo, Barbera, Valpolicella, en çok önerilenler.

Akdeniz Meltemi: Akdeniz, dünyada Mediterranean Sea olarak biliniyor. Kökeni Latince: Medius (orta) ve terra (dünya). Nedeni burada yaşayan medeniyetlerin yöreyi dünyanın merkezi saymaları. İtalyan, Fransız, Türk ve İspanyol mutfaklarının izlerini taşıyan Akdeniz geleneğinin temelini deniz mahsulleri, domates, sirke, sarımsak, kekik, fesleğen ve mantar gibi taze baharat ve sebzeler oluşturuyor. Tereyağı yerine ise çoğunlukla sızma zeytinyağı kullanılıyor.

Çeşit çeşit peynir: Fransız mutfağının oluşmasında ise İtalya’nın payı büyük. Caterina de Medici 1533’de Paris sarayına gelin giderken, yanında vatanı Floransa’nın en iyi aşçılarını da götürmüştü. Normandiya’da yemekler daha çok tereyağı ve krema ile pişirilirken, Provence bölgesinde zeytinyağı, otlar, sarımsak ve şarap yemeklere daha farklı bir lezzet kazandırır. Fransa, dünyanın bir numaralı şarap ülkesi: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais ya da Rhonne. Ya peynirler. Charles de Gaulle. İspanya’da peynir türleri açısından bir hazine: Pirenelerin mavi damarlı ünlü Cabrales’i, Kastilya ve Don Kişot’un memleketi olan Mancha’nın koyun sütünden yapılmış Manchego.

Portekiz mutfağı dendiğinde, yıllarca akla kutu sardalya ile Porto şarabı gelirdi.

Ünlü Macar mutfak ustası İmre Gundel ülkesinin mutfağını tanımlarken şöyle demiş:
“Ataları Kafkasyalı, büyük büyükannesi İtalyan, Büyükbabası Türk, amcası Fransız, kayınbiraderi Avusturyalı bir mutfak alınır. Ona, damak zevki konusunda zor beğenen bir ulus bulunur. İçlerinden de en yetenekli aşçılar seçilir. Olur size Macar mutfağı...”
İtalya’da pizzanın merkezi Napoli. Domates ve peynirli pizza “Margherita” adını Savoia Kraliçesi Margherita’dan alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder