25 Kasım 2013 Pazartesi

anksiyeteyi kontrol altına alabilirsiniz

Anksiyete, korku ve kaygı duygusu olarak açıklanıyor sözlüklerde. Psikologlara göre anksiyete veya endişe, bizim strese verdiğimiz duygusal bir tepki. Böyle durumlarda olayların kontrolümüzden çıktığını hissediyoruz ya da olayları kontrol altına alabilecek gücü bulamıyoruz kendimizde. Çaresiz, güçsüz, tüm enerjimizi tüketmiş bir şekilde, dağ gibi yığılmış problemlere korkuyla bakarken buluyoruz kendimizi. Kişi bu noktaya geldiğinde kilitleniyor ve endişelenmekten başka hiçbir şey yapamaz duruma geliyor. Aşırı endişe kalp atışının ve kan basıncının yükselmesine sebep olarak,  titreme, terleme, ülser, sırt ağrısı, kas ağrılarına yol açıyor. Sık sık endişe yaşayan kişiler daha sık soğuk algınlığı, grip, kalp rahatsızlıkları gibi sorunlarla karşılaşıyorlar.
Endişeyi tanımlayın: İçinde bulunduğunuz durumu belirsiz, başa çıkılmaz bir durum gibi görmekten vazgeçin ve teker teker ayrıntılara bakın. Durumu parçalara ayırıp incelediğinizde, aslında hiçbir bölümün korktuğunuz kadar kötü olmadığını keşfedeceksiniz.
Yapıcı Düşünün: Kendinizi fazla endişelenmiş hissettiğinizde, negatif düşünceleri, pozitif saptamalarla değiştirin.
Endişeye, Hareketle Karşılık Verin: Endişelenerek kaybedeceğiniz zamanları, durumu değiştirmek için bir şeyler yaparak değerlendirin.
Meditasyon ve yoga yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder