Tam buğday, insan için eksiksiz bir
besindir. Vücudumuz için gerekli olan tüm öğeler buğdayın yapısında istenilen
oranda bulunur: oksijen, hidrojen, azot, fosfor, karbon, sodyum, kalsiyum,
magnezyum, kükürt, klor, silisyum, iyot, mangan, demir vb.'nin oranları insan
vücudundaki gereksinim oranlarına uyar. Dolayısıyla, tam buğday tüketerek kemik,
diş, sinir, sindirim gibi birçok sisteme takviyede bulunmuş olur, çıkabilecek
sorunları önlemiş oluruz. Yalnız unutmayalım; rafine edilmiş buğday (beyaz un,
vb ürünler) yukarıdaki özeliklerin çoğundan yoksundur.
Tam Buğday Çorbası:
250 gr. tam buğday, 2 litre su, bir
tutam deniz tuzu, 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, 1 kg karışık mevsimlik
sebze.
Buğdaylar çorbanın yapılacağı tencerede
2 litre suda bir gece önceden ıslatılır. Ertesi gün tencerenin altı yakılarak
buğdaylar 15 dakika kadar haşlandıktan sonra doğranmış mevsim sebzeleri ve tuz
eklenir. Sebze ve buğdaylar yumuşayana kadar ağır ateşte pişirilmeye devam
edilir. En son olarak zeytinyağı eklenir. Altı söndürülen çorba servise
hazırdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder