20 Kasım 2013 Çarşamba

tam buğday



Tam buğday, insan için eksiksiz bir besindir. Vücudumuz için gerekli olan tüm öğeler buğdayın yapısında istenilen oranda bulunur: oksijen, hidrojen, azot, fosfor, karbon, sodyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, klor, silisyum, iyot, mangan, demir vb.'nin oranları insan vücudundaki gereksinim oranlarına uyar. Dolayısıyla, tam buğday tüketerek kemik, diş, sinir, sindirim gibi birçok sisteme takviyede bulunmuş olur, çıkabilecek sorunları önlemiş oluruz. Yalnız unutmayalım; rafine edilmiş buğday (beyaz un, vb ürünler) yukarıdaki özeliklerin çoğundan yoksundur.
Tam Buğday Çorbası:
250 gr. tam buğday, 2 litre su, bir tutam deniz tuzu, 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, 1 kg karışık mevsimlik sebze.
Buğdaylar çorbanın yapılacağı tencerede 2 litre suda bir gece önceden ıslatılır. Ertesi gün tencerenin altı yakılarak buğdaylar 15 dakika kadar haşlandıktan sonra doğranmış mevsim sebzeleri ve tuz eklenir. Sebze ve buğdaylar yumuşayana kadar ağır ateşte pişirilmeye devam edilir. En son olarak zeytinyağı eklenir. Altı söndürülen çorba servise hazırdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder