9 Kasım 2013 Cumartesi

biber



Biber aslında Güney Amerika kökenli bir sebze. Tropik bölgelerden çıkan biber de, bu bölgelerden çıkan birçok arkadaşı gibi bir şekilde Avrupa’ya getirilmiş. Balkanlarda acı-tatlı biber tarımı, Osmanlılar zamanından itibaren yapılmaya başlanmış.  Patlıcangiller ailesinin üyesi olan biber, yıllık bir sebze. Çok sıcak iklimlerde yetiştirilenler çok daha uzun ömürlü olma yeteneğine sahip. Bu da ortalama üç-dört yıl gibi bir zaman anlamına geliyor. Bitki olarak boyları bir metreyi buluyor ve tohum ile çoğalıp, bu tohumlar da dört-beş yıl süreyle çimlenme özelliğini koruyabiliyor. Biber de tıpkı domates ve patlıca gibi güneşli, rutubetli ve sıcak iklime bayılıyor. Az killi toprakta yetiştirildiğinde daha verimli ve lezzetli oluyor.
Kalem Biber: Ya da bizim bildiğimiz ismiyle sivribiber. Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetişen kalem ya da sivribiberlerin sarıları tatlı, koyu yeşil renklileri ise acı oluyor. Yemeklerden salatalara kadar her tür yemekte kullanılıyor.
Çarliston Biber: Sarı renkli çarlistonlar, tıpkı sivribiberler gibi uzun oluyor ancak onları sivri olanlardan ayıran, daha etli, kalın ve tatlı bir tür olmaları. Bursa, Antalya ve Yalova’da çarlistonun ıslah edilen birçok türü yetiştiriliyor. Kurutularak kış için saklanabilen bu tür, lezzetli olduğu için daha fazla tercih ediliyor.
Dolmalık Biber: Az çekirdekli ve kocaman yuvarlak bir gövdeye sahip dolmalık biber adından da anlaşılacağı gibi dolma yapmak için tercih edilen tür. Kendi içinde de iki farklı tür. Kendi içinde de iki farklı türe ayrılıyor: Sarı dolmalık biber ki, bunlar sarı, ince kabuklu ve tatlı olup, seralarda veya alçak tünellerde yetişiyor. İkinci tür ise bizim çok iyi tanıdığımız ülkemizde de bol miktarda yetiştirilen, acı ve tatlı çeşitleri bulunan yeşil dolmalık biber.
Kırmızı Biber: Diğerlerinden tamamen farklı olan kırmızıbiber, özellikle Maraş, Gaziantep, Kayseri, Bilecik, Sakarya ve Bursa’da yetiştiriliyor. Acı ve tatlı iki türü bulunan, konik şekilli kırmızıbiber; aslında toz biber yapımı için üretiliyor.
Biber Sağlığın Hizmetinde: Kırmızıbiberle ilgili araştırma yapan Amerikalı uzmanlar, Urfalıların ünlü acı kırmızıbiberin, daha etkili yeni kuşak ağrı kesici ilaçlarda kullanılacağını açıkladı. Araştırmayı yapan uzmanlar, ani ve tehlikeli sıcaklık artışlarını acı hissine çevirdiği bilinen sinir gruplarını, kırmızıbibere acılığını veren kapsaisin’in harekete geçirdiğini buldu. Uzmanlar, yeterli miktardaki kapsaisin’in doğal haliyle bile ağrı kesici olarak kullanabileceğini belirtiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder