Teknik olarak iyi bir
kokteyl için üç temel madde gerekli: Meyve suyu, temel bir alkollü içki ve
bir çeşit likör. Bazen vermut eklenerek kokusu pekiştirilerek. Bazen de bir
şurup eşliğinde renklendiriyor. Oranlarıysa kişiye özel. Damak tadına göre
değişiyor.
Meyve suları genellikle taze sıkılmış
olarak tercih edilir kokteyl hazırlanırken. Sıkılmış meyve suyu kokteyle, kâh,
hafif bir acılık kâh tatlımsı bir lezzet kazandırıyor. Vodka, meyve suyu ve
likörün kokusunu çeker. Ardıç kokulu cin ise sert kokulu malzemeyle iyi
anlaşır. Konyak, limon ve su bazlı hazırlanmış içkilere göredir. Viskiye
gelince kokuları iyice çeker ve farklı ama hoş bir karışım ortaya çıkar. Rom
ise yaz kokteylleri için idealdir.
Genel Kural: Bir kokteyli
doğa harikasına dönüştürmeniz onu mükemmel kılar. Ama süslemesinin yenilebilir
malzemelerle yapılması şartıyla: Kadehinizin kenarına iliştireceğiniz ince bir
portakal ya da limon dilimi içindeki meyve suyuyla hoş bir kompozisyon
oluştururken kirazlar, üzün taneleri ve zeytinler içkinize egzotik fanteziler
katar.
Altın Kural: Asla bir
kokteyle farklı menşeili alkolleri karıştırmayın. Viskiyle konyak, vodkayla rom
gibi... Belki hoş bir tat yaratabilirsiniz ama sindirimi güç bir içki olacağı
aşikâr.
Önemli: Shaker’ı
kuvvetlice 10 saniye kadar sallamak yeterlidir. Hızlı bir müzik eşliğinde
olabilir... Shaker veya bardaktaki içki karışımını asıl kadehe aktarırken küçük
bir süzgeç kullanın. Buzların kadehinize geçişini önlemek için. Kadehin
kenarlarını limon suyuna hafifçe değdirin, sonra da küçük bir tabağa
eklediğiniz toz şekere batırın. İşte size bir kokteyl fantezisi... Kokteyl
bardağını soğutmak önemlidir. Bunun için birkaç saat buzdolabında bekletin.
Veya birkaç dakika boyunca içen buz parçaları atıp bekleyin...
The Green:
4 cl. Vodka, 2 cl. Nane likörü,
1 cl. Limon suyu, Sprite (gazoz), bol
buz.
My Choice:
4 cl.
Gin, 2 cl, Malibu, 4 cl. Portakal suyu, 2 cl. Ananas suyu, 2 cl. Limon
suyu, 2 dash şeker şurubu (=1 kesme şeker).
B-52
2 cl. Kahlua (kahve likörü)
2 cl. Baileys, 2 cl. Brandy.
Sırasına göre bir kaşık ile kadehin
içine aktarılır.
Pink Lady:
4 cl.
Gin, 2 cl. Limon suyu,
2 cl. Cointreau (portakal likörü)
3 damla Grenadine
İçkileri shakere’da karıştırıp soğutun.
Martini bardağına aktarın. Kokteyli bir adet kokteyl kirazıyla süsleyin.
Summit Roof Special
4 cl Vodka, 2 cl Safari,
Portakal suyu.
Shaker’da karıştırıp, soğuttuktan sonra
Martini bardağına aktarın.
Singapore Sling:
4 cl. Gin, 2 cl. Cherry Bandy, 2 cl.
Limon suyu, 3 cl. Ananas suyu, 1 cl. Şeker şurubu (=1 kesme şeker).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder