8 Kasım 2013 Cuma

kayıp hazine dostluk



Arkadaşlık ve dostluk en sık karıştırılan kavramlardır. Arkadaşlık ayrı dostluk ayrıdır. Ancak, tanışalı henüz birkaç ay, hatta birkaç hafta olmuş insanlar birbirlerine ‘dostum’ diye hitap ediyorlar. Bu da dostluk kelimesinin anlamını ayaklar altına alıyor. Arkadaşlık ve dostluk kademe kademedir. Her birinin ve her bir kademenin önemli olduğu da bir gerçektir. Arkadaşlıklar çok çabuk kurulurken, dostluk için çaba, fedakârlık ve zaman gerekir.
Dostluğun yolu arkadaşlıktan geçer. Arkadaşlık ve dostluk için ortak kıstas ise, ‘sevgi’dir. Daha sonra ‘güven’ gelir; ancak güven, dostluklarla daha ön plandadır. İnsanın arkadaşıyla yapabilecekleriyle, dostuyla yapabilecekleri her zaman farklılıklar gösterir.
Ailemizden sonra kendimizi ait hissettiğimiz arkadaş çevresi, bir kısım arkadaşlıklar kazanmamızda etkilidir. İnsan üzerindeki büyük etkilerinden dolayıdır ki, arkadaş ve dost seçiminde çok dikkatli olunması tavsiye edilmiştir. İnsan, arkadaşlarından çeşitli alışkanlıklara sahip olur ve birçok şeyi onlardan alır. Bir insan diğer bir insan üzerinde daha çok telkin gücüne sahiptir. Şu halde arkadaşların iyi ya da kötü olmasının terbiyesinde ve gelişiminde çok büyük önemi vardır.
Sokrates’e öğrencileri sormuş: “Dostluk nedir?” Sokrates de onlara şu yanıtı vermiş: “Çocukluğumdan beri arzuladığım bir şey vardır. Kimi insan atları olsun ister, kimi insan ise köpekleri. Kimisi altın ister, kimisi de şan, şeref… Bense bir dostum olsun isterim.”
Dost tabiri; sevgi ve muhabbeti kalbe tam olarak yerleşen, samimî ve candan kişiler için kullanılmalıdır. İyi bir dost, rahat konuşulan, duygu ve düşüncelerinizi rahatlıkla ve açıkça paylaşabildiğiniz, yanında kendinizi rahatsız hissetmeyeceğiniz insandır.
Doğa belgeselleri seyredenler bilir: Fillerin birbirine ‘dost’ diyen insanların yaptıkları gibi dostluk gösterileri ve dayanışmaları vardır. Bu, fillerin yaratılışlarından gelen ve yaşadıkları ortamda gerek duydukları bir duygudur. Bir fil hastalandığında ya da yaralandığında, sürüdeki diğer yetişkin filler hasta fili korumak ve ayakta tutmak için etrafında toplanırlar. Hasta file yaslanarak onun yere yığılmasına mani olurlar. Çünkü hasta ya da yaralı bir fil bir kez yere yığılırsa bir daha ayağa kalkamayabilir. Fillerin bu dayanışması ve dostluğu, bugün yaşadığımız toplumda birçok kişiye örnek olmalıdır.
Dostlarınızla ilişkilerinizde çok hassas davranın. Bizi dinamik hale getiren, birlikteliğin gücünü hissettiren pek çok dost ve arkadaşın yanında; bizi olumsuzluklara boğan, enerjimizin tükenmesine sebep olabilecek olumsuz düşünce yapısında olan insanlar da tanırız. Seçme hakkınızı kullanın, karar verin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder