Arzu’nun notu: “Bulgur, kuru üzüm, ceviz gibi yöresel ürünleri yeteri
kadar kullanmıyoruz. Bulgur çok lezzetli olduğu gibi, pişirme tarzı ile çok
sofistike boyutlar kazanabilir.”
Pişmiş hindi dilimleri
500 gr. Bulgur
4 çubuk tarçın
500 gr. Balkabağı, soyulmuş ve irice küp şeklinde doğranmış
1 bardak kuru üzüm
1 bardak parçalanmış ceviz
1 fincan zeytinyağı
100 gr. Tereyağı
1 kaşık acı biber
Önce tarçın çubuklarını zeytinyağında çevirin. Kabakları ve bulguru
ilave edin ve yağda iki-üç dakika iyice karıştırarak pişirin. Üzerinden 2-3
parmak çıkacak kadar sıcak hindi suyu ilave edin. Orta ateşte pişmesini
sağlayın. Bulgurun üzerinde gözler oluştuğunda altını iyice kısın. Onbeş-yirmi
dakika demlenmeye bırakın. Bu aşamada arta kalmış hindiden arzuya göre dilimlenmiş
parçaları, ısınmalarını sağlamak için tencereye ilave edin. Bu arada önce
cevizleri, sonra üzümleri zeytinyağında hafifçe kavurun. Servisten önce
tereyağını ısıtıp, “beurre-noisette” kıvamına gelince, yani hoş bir aroma ve
fındık kabuğu rengi alınca kırmızı biberi ilave edin ve hemen bulgurun üzerine
gezdirin. Ceviz ve üzümler ilk kavurma sırasında da eklenip bulgurla beraber
pişirilebilirler. Ancak bu durumda gevrekliklerini kaybedecek ve yumuşak
olacaklardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder