22 Aralık 2013 Pazar

hindili bulgur pilavı



Arzu’nun notu: “Bulgur, kuru üzüm, ceviz gibi yöresel ürünleri yeteri kadar kullanmıyoruz. Bulgur çok lezzetli olduğu gibi, pişirme tarzı ile çok sofistike boyutlar kazanabilir.”
Pişmiş hindi dilimleri
500 gr. Bulgur
4 çubuk tarçın
500 gr. Balkabağı, soyulmuş ve irice küp şeklinde doğranmış
1 bardak kuru üzüm
1 bardak parçalanmış ceviz
1 fincan zeytinyağı
100 gr. Tereyağı
1 kaşık acı biber
Önce tarçın çubuklarını zeytinyağında çevirin. Kabakları ve bulguru ilave edin ve yağda iki-üç dakika iyice karıştırarak pişirin. Üzerinden 2-3 parmak çıkacak kadar sıcak hindi suyu ilave edin. Orta ateşte pişmesini sağlayın. Bulgurun üzerinde gözler oluştuğunda altını iyice kısın. Onbeş-yirmi dakika demlenmeye bırakın. Bu aşamada arta kalmış hindiden arzuya göre dilimlenmiş parçaları, ısınmalarını sağlamak için tencereye ilave edin. Bu arada önce cevizleri, sonra üzümleri zeytinyağında hafifçe kavurun. Servisten önce tereyağını ısıtıp, “beurre-noisette” kıvamına gelince, yani hoş bir aroma ve fındık kabuğu rengi alınca kırmızı biberi ilave edin ve hemen bulgurun üzerine gezdirin. Ceviz ve üzümler ilk kavurma sırasında da eklenip bulgurla beraber pişirilebilirler. Ancak bu durumda gevrekliklerini kaybedecek ve yumuşak olacaklardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder