8 Şubat 2018 Perşembe

ödem atmanın 10 yolu

Vücudun çeşitli nedenlerle su tutup şişmesi olarak tarif edilen ödem, sıcak günlerde kadınların kâbusu oluyor. “Kilo mu aldım?” demeden önce, 10 adımda vücudunuzdaki fazla suyu atmanıza yarayacak önerilerime kulak verin…
Özellikle sıcak havada, kadınların canını sıkan ‘ödem’ yani ‘şişlik’, yaygın bir sorun. Bu yaz, aşırı sıcakların etkisiyle, ben dahi ‘acaba kilo mu alıyorum’ endişesi yaşadım. Normal şartlarda tartılmam, ancak yaz başından beri her gün tartıldım…
Sabah ve akşam saatlerinde ellerimde ve ayaklarımda ağrı hissediyorum. Sabahları, yüzüm şiş uyanıyorum. Ağırlığım her gün değişiyor. Gerçekten kilo almayıp su topladığımı nasıl anlıyorum peki? Kıyafet bedenim değişmiyor…

Ödem sadece sıcak havalar nedeniyle oluşmaz. Uzun süre ayakta durmak, fazla tuzlu veya tatlı yemek, az su içmek, uyku problemleri de ödemi tetikler.
Ödemden şikayetçiyseniz, göz önünde bulundurmanız gereken 10 önerim var size…

1 – Yemeklerinize ekstra tuz ilave etmeyin, yemekleri az tuzlu pişirin ve daha çok baharatlandırın. 2 – Şekerin sindirilmesinde çok miktarda su gerekir ve vücut suyu tutar. Tüketilen şeker miktarının azalmasıyla ödem sorunu da azalacaktır. 3 – Gün içinde eğer herhangi bir sağlık probleminiz yoksa ödem atımını hızlandıran biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağından destek alınabilir. 4 – Meyvelerden kiraz, ananas ve kayısı; sebzelerdense yeşil yapraklı olanlar vücuttan fazla suyu atmaya yardımcı etkiye sahiptir. 5 – Su içmeye özen gösterin. Asitli içecekler, alkol ve aşırı şekerli içeceklerden uzak durun. 6 – Ara öğünlerinizden birinde probiyotik yoğurt veya kefir tüketin. 7 – Ortalama 7-8 saat uyumaya dikkat edin. Az uyumak da ödem problemini tetikleyebilir. 8 – Sağlıklı kilonuzda kalmaya çalışın. Fazla kilo, damarlar üzerinde ekstra basınç oluşmasına, dolaşımın yavaşlamasına ve vücuttaki sıvı dengesinin bozulmasına neden olur. 9 – Düzenli egzersiz sıvı dengesini düzenlemeye yardım eder, fiziksel aktivite süresince nabzınızı kontrol edin. 10 – Dolaşımı hızlandıracak, rahatlatıcı, lenfatik masajlar yaptırın.

Ödeme sebep olan hastalıklar nelerdir?
Böbrek, kalp, damar, karaciğer hastalıkları ve hormonal bozukluklar.

B6 VE MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ DE ‘ŞİŞİRİR’
– Vitamin ve mineral eksiklikleri de ödemi etkiler; özellikle B6 vitamini ve magnezyum minerali eksikliğinin tetiklediği bilinmektedir.
– Hormon düzensizliği, özellikle troid hormonu ödemi artırır. Bu nedenle hormonlarınızı düzenli kontrol ettirin.
– Tansiyon düzensizliği yine bir diğer etken. Eğer tansiyonunuz varsa ve ilaç kullanmanız gerekiyorsa düzenli kullanın.
– Kadınlarda en çok regl öncesinde ve regl sırasında görülen bu problemi minimuma indirmek için tuzlu ve tatlı yiyeceklerden uzak durmanızda fayda var.

BUNU İÇİN!
1 su bardağı domates suyuna, katı meyve sıkacağında çektiğiniz 1 demet maydanoz, 2 salatalık ve 1 orta boy havuç suyunu karıştırıp için. Dilerseniz 1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil de ekleyebilirsiniz.
İdrara çıkmayı rahatlatan bazı besinler de şunlar:
– Hindiba, su teresi
– Kızılcık, böğürtlengiller
– Salatalık, rezene,
– Üzüm, limon, yeşil salata,
– Siyah havuç, maydanoz, armut, ananas, taze soğan, karpuz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder