16 Şubat 2018 Cuma

parfüm nasıl seçilir


Parfüm, sizin kişiliğinizi, karakterinizi ve duygularınızı yansıtan bir özelliğe sahip olmalıdır. Peki, size en uygun parfümü nasıl seçersiniz?

Ne aradığınızı bilin

Eğer kendi imzanız olacak bir parfüm arıyorsanız, içinde olmasını istediğiniz tercihlerinizi iyi seçmelisiniz.
Bu, çiçeksi, meyvemsi, odunsu ve amber kokusunun iç içe olduğu bir orman ve sizin için doğru kokuyu seçmek gerçekten de zor olacaktır.
Parfümünüzü seçerken, teninize uygun olanını, hislerinize ve kişiliğinize uyum sağlayanını seçin. Hatta anılarınızı canlandıracak bir parfüm bulursanız onu da tercih edebilirsiniz.

Parfümü test etmek

Her insanın cildi, kendine özgü bir kokuya sahiptir.
Cildin epidermisi, parfümünüzün karakteristiğini değiştirecek bir etkendir.
Bir parfümün size uyup uymadığını anlamak için, parfümü nabız noktalarınıza (boyun ve bilek) sıkarak test edin. Eğer yarım saat kadar beklerseniz, parfümün teninizdeki gerçek kokusunu ancak o zaman alabilirsiniz ve böylece size yakışıp yakışmadığına karar verebilirsiniz.

Parfümlerin değişik notaları

Parfümler birer mimari parçadırlar. Üç katmanlı kokulardan oluşan birer piramittirler ve bu piramit, tepe notalar (taze, güçlü; parfümü sıkar sıkmaz aldığınız kokudur), parfümün kalbindeki notalar (daha şehvetli, sıkıldıktan 10 dakika sonra ortaya çıkan kokular) ve baz notalar (ağır, daha durağan ve parfümün kalıcılığını sağlayan notalar) olarak üçe ayrılırlar.
Bir parfümün gerçek kokusunu anlamanızın en iyi yolu üzerinize sıktıktan sonra bir saat beklemek ve bu üç notanın ortaya çıkmasını sağlamaktır.

Doğru parfüm nasıl seçilir?

Eau de toilette, eau de parfum, yaz parfümü, parfüm yağı ve losyon parfümler arasından kendinize uygun parfümü seçmek hiç de kolay değil, bunun farkındayız.
Günlük kullanım için, eau de toilette ideal olanıdır. Aynı şekilde losyon parfümler ve pudralar da cildinize hafif ve nazik bir koku bırakacakları için günlük kullanıma uygundurlar. Fakat daha kalıcı ve fark edilir bir koku istiyorsanız ya da özel bir geceye katılacaksanız, parfüm ya da eau de parfum tercih etmelisiniz.

Parfüm nasıl doğru uygulanır?

Parfümünüzü, stratejik noktalarınıza sıkın; boynunuz, dekolteniz, kulaklarınızın çevresi ve bileklerinizin iç kısmına.
Ayrıca, kıyafetlerinize de sıkarak, parfümünüzün daha çok üzerinizde kalmasını sağlayabilirsiniz. 2-3 kere sprey olarak sıkmanız, parfümün, kıyafetlerinizde gün boyu kalmasını sağlar.

Parfümü nasıl saklamalı?

Parfüm ışığa, ısıya, sıcağa ya da ısı değişimlerine karşı dayanıklı bir ürün değildir. Bu nedenle parfümünüzü, kuru bir yerde ve orijinal paketinde saklamanız gerekmektedir.
Doğru şekilde muhafaza edilen parfüm, 2 ila 5 yıl arasında tazeliğini korur ama zaten açıldıysa, hava, parfümün bozulmasına neden olabilir.
Açılmamış bir parfüm, senelerce kokusunu koruyabilir. Eğer parfümünüzün rengi değişirse bile paniğe kapılmayın. Renginin değişmesi, kokusunun değişeceği anlamına gelmez.

Doğru parfümü seçmenize yardımcı olacak 4 adım

  1. Kişiliğinize uygun bir parfüm seçim
  2. Doğru bir şekilde test edin
  3. Doğru formatı seçin (eau de toilette veya eau de parfum)
  4. Dikkatli bir şekilde uygulayın

Parfüm aileleri 

Parfümler, kokusal olarak 7 aileye ayrılırlar, ana yedi aile dışında, her parfüm ailesinin, bir de alt aileleri vardır. İşte onlar:

1. Turunçgiller

Parfümü kokladığımı zaman, ilk burnumuza gelen kokunun ailesi budur. Limon, portakal, greyfurt, mandalin ve bergamot bu gruptaki esanslardır. 
Alt ailesi: chypre çiçeği / baharatlı / odunsu / aromatik
Örnek parfümler: Eau de Rochas by Rochas, Eau de Cologne Impériale by Guerlain, Eau Sauvage by Christian Dior, Eau d’Hermès by Hermès.

2. Çiçeksi

Bu, en önemli parfüm özlerinin kullanıldığı ailedir. Gül, menekşe, yasemin, leylak, müge çiçeği, nergis ve sümbül bu gruptadırlar. 
Alt ailesi: soliflore / çiçeksi buket / yeşil çiçek / odunsu / odunsu meyvemsi / aldehit
Örnek parfümler: L’Air du Temps by Nina Ricci, Anaïs Anaïs by Cacharel, N°5 by Chanel, Jardins de Bagatelle by Guerlain. 

3. Fougère

Bitki kokularını anımsatır ve lavanta, tahta, meşe yosunu ve kumarin notaları bu grupta olur. 
Alt ailesi: çiçeksi amber / yumuşak amber / baharatlı / aromatik /meyvemsi
Örnek parfümler: Jicky by Guerlain, Paco Rabanne pour Homme, Azzaro pour Homme.

4. Chypre

Genel olarak, laden reçinesi, paçuli, bergamot ve meşe yosununu baz alır. Bu aile, adını, 1917 yılında yaratılmış olan Chypre by François Coty adlı parfümden almıştır. 
Alt ailesi: çiçeksi / meyvemsi / yeşil / aromatik / deri 
Örnek parfümler: Femme by Rochas, Mitsouko by Guerlain, Yvresse by Yves Saint Laurent, Miss Dior.

5. Odunsu

Sıcak notalı kokulardan oluşur. Sandal ağacı, paçuli ya da daha kuru notalar olan, sedir ve güve otu gibi.
Alt ailesi: aromatik / baharatlı / amber / meryvemsi / marin
Örnek parfümler: Vetiver by Guerlain, Kenzo pour Homme, Egoiste by Chanel

6. Amber ya da oryantal olanlar

Pudramsı ve vanilyalı kokulardır ve içlerinde belirgin hayvan bileşenleri vardır. 
Alt ailesi: odunsu çiçeksi / baharatlı / yumuşak / turunçgil / çiçeksi / odunsu
Örnek parfümler: Shalimar by Gueralin, Opium by Yves Saint Laurent, Poison by Dior.

7. Deri

Parfüm ailelerinin en küçüğüdür. Tütün ve huş ağacı katranını baz alır. 
Alt ailesi: çiçeksi / tütün
Örnek parfümler: Cuir de Russie by Chanel and Tabac Blond by Caron.

Şu sıralar parfüm trendleri nelerdir?

Çiçeksi ve pudramsı kokular yerlerini daha gerçekçi kokulara bırakıyorlar. Gül, lavanta, yasemin ve paçuli gibi ama asıl trend şu sıralar kendi kokunuzu kendinizin yaratması.

Parfüm seçimi yapmak 

Şişesi ne kadar şık olursa olsun, parfüm seçmek, çikolata seçmek gibi bir şey değildir. Kendinize yeni bir parfüm seçerken iyice zaman ayırmalı ve birçok parfümü kokladıktan sonra seçiminizi yapmalısınız. Seçiminizi trende göre değil, beğeninize göre yapın. 

Hangi karaktere hangi parfüm?

Fresh, çiçeksi notalar cesur ve sosyal kişiliklere göredirler. Oryantal notalar ise daha seksi, gizemli ve şehvetli kadınlara uygundurlar. 
Pudralı notalar daha duygusal ya da genç kız kalbi taşıyan kadınlara uygundurlar. Çiçeksi- meyvemsi kokular, optimistik karakteri olanlara yakışırlar. Chypre parfümler, hırslı, baskın karakterli kadınlara uygundurlar. 

Kokunuzu seçerken onu sevdiğinizden de emin olun. Sadece başkası beğendiği için etki altında kalıp parfümünüzü seçmeyin ve her kadının imzası gibi olan bir parfümü olması gerektiğini unutmayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder