Osmanlı döneminde en sevilen şerbetler ve tarifleri.
Ramazan şerbeti
Malzemeler
1 kg vişne 
1 kg kırmızı erik 
4 su bardağı şeker 
5-5 karanfil tanesi 
4 çubuk tarçın 
2 litre su 
Yapılışı
Vişne ve erikleri bir 
tencereye yerleştirin. Üzerine toz şekeri, karanfil ve tarçını ekleyin. 
Bir kere tahta kaşıkla karıştırın. 1,5 saat beklettikten sonra ocağa 
alıp altını açın. Kısık ateşte 5 dakika pişirdikten sonra altını açın ve
 2 litre suyu azar azar ilave edin. Bir taşım kaynatıp süzün ve soğumaya
 bırakın. 
Demirhindi Şerbeti
Malzemeler
300 gr demirhindi 
300 gr toz şeker 
2 litre su 
2 çubuk tarçın
5-6 tane karanfil 
1 muskat 
3-4 ince dilim taze zencefil ya da 2 adet kurutulmuş zencefil 
100 gram saf gülsuyu 
Yapılışı
Demirhindiyi tencereye
 koyup şekerin yarısını ilave edin ve bir kere tahta kaşıkla karıştırın.
 5-6 saat beklettikten sonra şekerin kalan yarısını, suyu ve diğer 
malzemeleri ilave edin. Bir taşım kaynattıktan sonra süzün, soğuk servis
 yapın. 
Gül şerbeti
Malzemeler
750 gram gül 
200 gram şeker 
1,5 litre su 
Yapılışı
Gül yaprakları ile 
şekeri nazikçe ovun. Ağzını kapatıp 4 saat bekletin. Sonra suyu yavaş 
yavaş ilave edin ve kısık ateşte bir taşım kaynattıktan sonra süzün, 
soğuk servis yapın. 
Çilek şerbeti
Malzemeler
1 kg çilek
200 gram şeker 
1,5 litre su 
Yapılışı
Tencerede çileklerin 
üzerine şekeri dökün. 1 saat beklettikten sonra suyu yavaş yavaş ilave 
edip kısık ateşte bir taşım kaynattıktan sonra süzün, soğuduktan sonra 
servis edin. 
Kızılcıklı gül şerbeti
Malzemeler
750 gram kızılcık 
200 gram şeker 
1,5 litre su 
3 tatlı kaşığı limon 
Yapılışı
Suyun yarısı ile 
kızılcıkları kaynatın. Süzgeçte ezdiğiniz kızılcıkların suyunu bir kaba 
alın. Suyun kalan yarısı ile şekeri kaynatın ve üzerine kızılcık suyu 
ile limon suyunu ilave edip karıştırın. Soğuk servis edin. 
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder