Osmanlı döneminde en sevilen şerbetler ve tarifleri.
Ramazan şerbeti
Malzemeler
1 kg vişne
1 kg kırmızı erik
4 su bardağı şeker
5-5 karanfil tanesi
4 çubuk tarçın
2 litre su
Yapılışı
Vişne ve erikleri bir
tencereye yerleştirin. Üzerine toz şekeri, karanfil ve tarçını ekleyin.
Bir kere tahta kaşıkla karıştırın. 1,5 saat beklettikten sonra ocağa
alıp altını açın. Kısık ateşte 5 dakika pişirdikten sonra altını açın ve
2 litre suyu azar azar ilave edin. Bir taşım kaynatıp süzün ve soğumaya
bırakın.
Demirhindi Şerbeti
Malzemeler
300 gr demirhindi
300 gr toz şeker
2 litre su
2 çubuk tarçın
5-6 tane karanfil
1 muskat
3-4 ince dilim taze zencefil ya da 2 adet kurutulmuş zencefil
100 gram saf gülsuyu
Yapılışı
Demirhindiyi tencereye
koyup şekerin yarısını ilave edin ve bir kere tahta kaşıkla karıştırın.
5-6 saat beklettikten sonra şekerin kalan yarısını, suyu ve diğer
malzemeleri ilave edin. Bir taşım kaynattıktan sonra süzün, soğuk servis
yapın.
Gül şerbeti
Malzemeler
750 gram gül
200 gram şeker
1,5 litre su
Yapılışı
Gül yaprakları ile
şekeri nazikçe ovun. Ağzını kapatıp 4 saat bekletin. Sonra suyu yavaş
yavaş ilave edin ve kısık ateşte bir taşım kaynattıktan sonra süzün,
soğuk servis yapın.
Çilek şerbeti
Malzemeler
1 kg çilek
200 gram şeker
1,5 litre su
Yapılışı
Tencerede çileklerin
üzerine şekeri dökün. 1 saat beklettikten sonra suyu yavaş yavaş ilave
edip kısık ateşte bir taşım kaynattıktan sonra süzün, soğuduktan sonra
servis edin.
Kızılcıklı gül şerbeti
Malzemeler
750 gram kızılcık
200 gram şeker
1,5 litre su
3 tatlı kaşığı limon
Yapılışı
Suyun yarısı ile
kızılcıkları kaynatın. Süzgeçte ezdiğiniz kızılcıkların suyunu bir kaba
alın. Suyun kalan yarısı ile şekeri kaynatın ve üzerine kızılcık suyu
ile limon suyunu ilave edip karıştırın. Soğuk servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder