23 Şubat 2018 Cuma

Geleneksel Osmanlı İçecekleri

Osmanlı döneminde en sevilen şerbetler ve tarifleri.


Ramazan şerbeti

Malzemeler

1 kg vişne
1 kg kırmızı erik
4 su bardağı şeker
5-5 karanfil tanesi
4 çubuk tarçın
2 litre su

Yapılışı

Vişne ve erikleri bir tencereye yerleştirin. Üzerine toz şekeri, karanfil ve tarçını ekleyin. Bir kere tahta kaşıkla karıştırın. 1,5 saat beklettikten sonra ocağa alıp altını açın. Kısık ateşte 5 dakika pişirdikten sonra altını açın ve 2 litre suyu azar azar ilave edin. Bir taşım kaynatıp süzün ve soğumaya bırakın.

Demirhindi Şerbeti

Malzemeler

300 gr demirhindi
300 gr toz şeker
2 litre su
2 çubuk tarçın
5-6 tane karanfil
1 muskat
3-4 ince dilim taze zencefil ya da 2 adet kurutulmuş zencefil
100 gram saf gülsuyu

Yapılışı

Demirhindiyi tencereye koyup şekerin yarısını ilave edin ve bir kere tahta kaşıkla karıştırın. 5-6 saat beklettikten sonra şekerin kalan yarısını, suyu ve diğer malzemeleri ilave edin. Bir taşım kaynattıktan sonra süzün, soğuk servis yapın.

Gül şerbeti

Malzemeler

750 gram gül
200 gram şeker
1,5 litre su

Yapılışı

Gül yaprakları ile şekeri nazikçe ovun. Ağzını kapatıp 4 saat bekletin. Sonra suyu yavaş yavaş ilave edin ve kısık ateşte bir taşım kaynattıktan sonra süzün, soğuk servis yapın.

Çilek şerbeti

Malzemeler

1 kg çilek
200 gram şeker
1,5 litre su

Yapılışı

Tencerede çileklerin üzerine şekeri dökün. 1 saat beklettikten sonra suyu yavaş yavaş ilave edip kısık ateşte bir taşım kaynattıktan sonra süzün, soğuduktan sonra servis edin.

Kızılcıklı gül şerbeti

Malzemeler

750 gram kızılcık
200 gram şeker
1,5 litre su
3 tatlı kaşığı limon

Yapılışı

Suyun yarısı ile kızılcıkları kaynatın. Süzgeçte ezdiğiniz kızılcıkların suyunu bir kaba alın. Suyun kalan yarısı ile şekeri kaynatın ve üzerine kızılcık suyu ile limon suyunu ilave edip karıştırın. Soğuk servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder