Atıştırma, çorba, ana yemek ve salatalarda kullanılır. Kebap, haşlama, ızgara ve patlamış mısır gibi çeşitleri vardır.
Uzmanlar anavatanı Güney Amerika olan ve günlük yaşantımızda 
salatalardan pilavlarımıza kadar kullandığımız mısırın sağlık açısından 
da oldukça yararlı bir besin olduğunu belirtiyor ve sağlığına önem 
verenlerin bol bol mısır tüketmesi tavsiyesinde bulunuyor.
Mısır tam bir vitamin deposudur. B1 vitamini, patotonik asit B5 vitamini, folat, niasin B3 Vitamin ve C vitaminini de bol miktarda içermektedir. Mısır ayrıca diyetsel liflerin, fosfor ve magnezyum minerallerinin iyi bir kaynağıdır.
Düşük yağlı kompleks karbonhidrata sahiptir.
Mısırın Sağlığa Faydaları ve İyileştirici Yönleri
Bir bardak mısır günlük lif ihtiyacının yaklaşık % 23’ünü karşılayacak kapasitededir. Yapılan araştırmalar mısırın yüksek kolesterol seviyelerini düşürdüğü, kolon kanseri riskini azalttığı ve İrritabl bağırsak sendromunun bir kısım rahatsızlık verici semptomlarını hafiflettiği göstermiştir.
Mısırda hem çözünen hem de çözünmeyen lif bulunur. Çözünür lifler, 
kolesterol ile karaciğerden safraya bağlanır. Sonra da vücuttan geçerek 
kolesterolü alır. Kolesterola ve kalbe iyi gelir.
Belirgin miktarlarda ki folik asit, niasin ve sağlamış olduğu magnezyum ile de son derece faydalı bir besindir.
Mısır, folat, aminoasit ve B vitamini açısından da zengindir. Bu 3 bileşen, Homosistem
 seviyelerini düşürür. Önemli metabolik süreçleri üretir. Homosistem 
düzeyleri yükseldiğinde, kalp krizi, inme veya periferik damar 
hastalıkları görülebilir.
Şu hesaplanmıştır ki folatın günlük değerinin % 100’ünün alınması 
halinde bu sadece kendi başına her yıl itibari ile muzdarip olunan kalp krizi sayısını % 10 itibari ile geriletebilir.
Mısırda bol miktarda magnezyum bulunur. Magnezyum doğanın sahip olduğu kalsiyum kanal blokörüdür. Arter ve venlerin çevresinde yeterli magnezyum olduğu zaman derin nefes bir iç çekme ile gevşemeyi sağlar…
Mısır vücutta oksijen ve besinlerin dağılımını iyileştirir.
Çalışmalar göstermiştir ki magnezyum eksikliği sadece kalp krizi ile 
ilişkili olmayıp fakat kalp krizinin hemen akabinde yeterli magnezyumun 
yoksunluğu kalbe serbest radikal hasarını kolaylaştırır.
Bu itibarla kısmen gevşetici etkileri ile birlikte, mısırda bulunan magnezyumun. Ayrıca astımı ve migren gibi durumların ağırlığını azalttığı, yüksek kan basıncını düşürdüğü ve arteroskeleroz ve diabetik kalp hastalığı riskini gerilettiği gözlenmiştir. Bir kupa mısır magnezyuma yönelik günlük değerin % 16,4’ünü sağlar.
Kanserle savaşır:
 Akciğer kanseri riskini azaltan antioksidan özelliklere sahip 
karotenoid içerir 8 yıl boyunca mısır yiyen kişilerin kanser olma 
riskinin % 27 azaldığı izlendi. Yardımcı gıdalar, papaya, kabak, 
portakal, kırmızı biber ve şeftalidir. Sindirim sistemini sağlıklı tutar
 ve kolon kanserini önleyicidir.
Anemiyi engeller: Mısırdaki B12 vitamini ve folik asit, demir eksikliği sonucu oluşan kansızlığı önler. Sindirim sistemini temizler. Mısırdaki çözünmez lifler hemoroid ve kabızlık gibi sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir. Lifler dışkıyı şişiren ve hareketini hızlandıran suyu emer.
Beyni besler: B1 vitamini,
 beynin temel fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlar, bilişsel 
görevlerini bildirir, enerji sağlar ve gıda dönüşümü için idealdir. 
Sağladığı Tiamin ile, zihinsel fonksiyonları yerine getirir.
Gözlere iyi gelir: Beta karoten ve folat sayesinde yaşa bağlı dejenerasyonu geciktirir. Beta karoteni A vitamininde bulunur. Ispanak ve havuçtan sonra en çok mısırda A vitamini bulunur.
Şeker hastalarına iyi gelir:
 Diyabet gıda piramidinde, hububat, bezelye, patates ve fasülyenin 
yanında, mısır nişastası olarak kullanılabilir. Vitamin ve mineralleri, 
insülinin makul bir aralıkta kalmasını sağlar.
Cilde faydalıdır:
 Mısır özü yağı zengin bir linoleik asit kaynağıdır. Bu asitler cildin 
temeli için gereklidir. Mısır nişastası, döküntü ve tahrişlere iyi 
gelir.
Gebelikte kullanılır:
 Hamile kalmak için yeterli miktarda folat gerekir, o da mısırda 
bulunur. Yeni hücre gelişimine ve gebeliğe yardımcı olur. Mısır ekmeği 
ve mısır gevreği çeşitlere eklenebilir.
Bağırsak ve karaciğer fonksiyonlarını düzenler
Mısırın yüksek lifli içeriği bağırsak geçişini destekler, kollesterol 
seviyelerini geriletir ve bağırsak fonksiyonlarını iyileştirir.
Diüretiktir
Düzenli olarak yenilmesi eliminasyonu kolaylaştırması yoluyla sıvı 
birikimini elimine etmeye yardım eder. Ödem durumunda, bir tencere suda 
kaynatacağınız bir taze mısır koçanı bir saat süre ile kaynatılıp 
sıkılıp soğutulur. Ödem durumu iyileşinceye kadar günlük 2 ile 3 kupa 
arasında içilir; tedavinin sonlanmasında önce bir hafta önce bir kupaya 
indirilerek devam edilir. Bunun sonrasında dozu ihtiyaca göre 2 ile 3 
gün için tekrar edebilirsiniz. Ayrıca sadece püsküllerini kullanmak 
sureti ile bir diüretik infüzyonu da yapmış olabilirsiniz.
Kaşıntıyı azaltır
Hafif kaşıntıya böcek sokmasına bağlı hafif kaşıntıyı rahatlatmak üzere 
bir miktar suda çözünmüş az bir miktar mısır nişastasını direkt olarak 
birkaç dakika süre ile deriye uygulamak üzere lapa halinde uygulayın; 
suçiçeği gibi çocukluk hastalıklarının sebep olduğu kaşıntılar durumunda
 ılıklı su banyosuna bir tutam mısır nişastası ekleyin; 15 dakika 
civarında bir banyo bu hastalıklar sebebi ile ortaya çıkan rahatsızlığı 
geçici olarak geriletecektir.
İshali tedavi eder
Mısır bağırsak geçişini iyileştirirken diğer yandan ishali birkaç saat 
içerisinde durdurmanın etkili yoludur. Basit olarak öncesinde 
kaynatılmış olan bir bardak soğuk suya bir iki çay kaşığı mısır 
nişastası ekleyin ve bunu bu şekilde için. Meyve, su ve sebzelere 
ilişkin problemi olan ülkelere giderken küçük bir çanta mısır 
nişastasını yanınıza almanız kolaylık sağlayabilir.
Böbrek fonksiyonlarını destekler
Böbrek fonksiyonu gerilediğinde ya da azaldığında, bir kupa kaynamış 
suya bir küçük tutam mısır püskülü ekleyin; 20 dakika boyunca karıştırın
 sıkın ve bir tatlı kaşığı ile sıcak olarak için.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder