Soğuk havalarda
sohbetlerinize eşlik edecek mükemmel çay için ipuçları...
İyi bir kahvaltıyı tamamlayan her
zaman iyi demlenmiş bir bardak çaydır.
- Mükemmel çay için ilk olarak çayın doğru demlendiğinden emin olun. Her çayın farklı bir demlenme süresi vardır. Eğer doğru bir şekilde demlenmez ise çay keyif vermez.
- Her çay 100 derecede demlenmez. Çayı, doğru sıcaklıkta demlediğinizden emin olmalısınız. Yeşil çayı daha ılık bir suda demlemek gerekir.
- Çayın tadı şeker, limon, süt, tatlandırıcı gibi yan ürünlerle bozulmamalı. Sadece saf çayın tadına varın ve keyfini çıkarın!
- Çaya saygı duyun. Çayın, odanıza gelmeden önceki serüvenine kulak verin. Tamamen doğal yollarla, ince işçilik ile bardağınızı dolduran bu çay epey uzun bir yoldan geliyor.
- Çayın her şeye iyi geldiğine inanmalısınız; çünkü inanırsanız gerçekleştiğini de gözlemleme şansınız olacaktır.
Çay nasıl demlenir?
1. Demliğinizi sıcak su
ile önceden ısıtın. Sonra suyu dökün. Kokusuz süzgeç ya da filtre kullanın.
2. Çayınızı porsiyonlayın
(Her fincan için yaprak çaylar: 1 tepeleme tatlı kaşığı; kırık çaylar: 1
tatlı kaşığı seviyesi).
3. Yeni kaynayan suyu çay
yapraklarının üzerine dökün. (Dikkat: yeşil çayı demlerken su
kaynadıktan sonra 80 dereceye düşmesini bekleyin, aksi takdirde yapraklar
yanar.)
4. Çay yapraklarına sıcak
su temas ettiğinde aroma demliğe yayılmaya başlar. Çay yapraklarının rahat
açılıp tadını en etkili şekilde suya bırakması için yeterli alana ihtiyaç
vardır.
5. Bir süre sonra çay
yapraklarındaki aktif bileşenleri ortaya çıkar ve aromasını suya bırakır.
6. Çayın demlenmesindeki
en önemli etken demlenme süresidir. Arzulanan demlenme süresinden sonra süzgeci
çıkarıp kabına koyun.
Şimdi çayınız hazır!!!
Demleme Süreleri:
Yeşil çaylar: 2-3 dk.
Siyah çaylar: 3-5 dk.
Bitki çayları: 6-8 dk.
Meyve çayları: 8-10 dk.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder