18 Şubat 2018 Pazar

iyi çay demlemenin püf noktaları nelerdir?


Soğuk havalarda sohbetlerinize eşlik edecek mükemmel çay için ipuçları...

 
İyi bir kahvaltıyı tamamlayan her zaman iyi demlenmiş bir bardak çaydır.
  • Mükemmel çay için ilk olarak çayın doğru demlendiğinden emin olun. Her çayın farklı bir demlenme süresi vardır. Eğer doğru bir şekilde demlenmez ise çay keyif vermez.
  • Her çay 100 derecede demlenmez. Çayı, doğru sıcaklıkta demlediğinizden emin olmalısınız. Yeşil çayı daha ılık bir suda demlemek gerekir.
  • Çayın tadı şeker, limon, süt, tatlandırıcı gibi yan ürünlerle bozulmamalı. Sadece saf çayın tadına varın ve keyfini çıkarın!
  • Çaya saygı duyun. Çayın, odanıza gelmeden önceki serüvenine kulak verin. Tamamen doğal yollarla, ince işçilik ile bardağınızı dolduran bu çay epey uzun bir yoldan geliyor.
  • Çayın her şeye iyi geldiğine inanmalısınız; çünkü inanırsanız gerçekleştiğini de gözlemleme şansınız olacaktır.

Çay nasıl demlenir?

1. Demliğinizi sıcak su ile önceden ısıtın. Sonra suyu dökün. Kokusuz süzgeç ya da filtre kullanın.

2. Çayınızı porsiyonlayın (Her fincan için yaprak çaylar: 1 tepeleme tatlı kaşığı; kırık çaylar: 1 tatlı kaşığı seviyesi).

3. Yeni kaynayan suyu çay yapraklarının üzerine dökün. (Dikkat: yeşil çayı demlerken su kaynadıktan sonra 80 dereceye düşmesini bekleyin, aksi takdirde yapraklar yanar.)

4. Çay yapraklarına sıcak su temas ettiğinde aroma demliğe yayılmaya başlar. Çay yapraklarının rahat açılıp tadını en etkili şekilde suya bırakması için yeterli alana ihtiyaç vardır.

5. Bir süre sonra çay yapraklarındaki aktif bileşenleri ortaya çıkar ve aromasını suya bırakır.

6. Çayın demlenmesindeki en önemli etken demlenme süresidir. Arzulanan demlenme süresinden sonra süzgeci çıkarıp kabına koyun.

Şimdi çayınız hazır!!!

Demleme Süreleri:
Yeşil çaylar: 2-3 dk.
Siyah çaylar: 3-5 dk.
Bitki çayları: 6-8 dk.
Meyve çayları: 8-10 dk.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder