24 Ocak 2025 Cuma

Ahlat Ağacı ve Ahlat Armudu

 

Ahlat Ağacı Nedir? 

Ahlat ağacı, bilimsel adı  Pyrus elaeagrifolia olan gülgiller familyasına mensup yabani bir armut türüdür. İngilizcede wild pear olarak bilinir.

Bazı yörelerde çakal armudu ve çördük isimler ile bilinir. Ayrıca; argun, alfat, dığdığı, kerte, gelinboğan, üngülüz gibi isimleri de vardır. Ahlat Ağacı,  kuraklığa ve susuzluğa oldukça dayanıklı bir ağaçtır.  Son yıllarda ormanların yok olmasına rağmen yer yer bozkır bölgelerinde bu ağaca rastlamak mümkündür.  10 metreye kadar uzanabilen bir ağaçtır ve dayanıklı meyveleri sohbahar gibi olgunlaşır. Meyveleri ahlat armudu olarak bilinir. Meyeveleri buruk tatlı olup zor çiğnenir, zor yutulur bu nedenle gelinboğan ismi de verilmiştir.

Ahlat Armudunun Faydaları

Bağırsakları çalıştırıcı etkisi vardır ancak fazla yenirse kabızlık yapabilir. Olgunlaşmış meyvelerinden pekmez, sirke ve turşusu da yapılmaktadır. Ayrıca tatlısı ve kompostosu ve hoşafı da yapılabilir. Kurutularak da tüketilebilir. Astım hastalarına iyi geldiği rivayet edilir ayrıca diş eti yaralarına, göz zayıflığında da kullanılmıştır. Böbrekleri çalıştırıcı, hararet kesici etkisi olabilir. Aşağıda tarifini yazdığımız deli armut turşusu da bu meyveden yapılır ve sakinlik-rahatlama verdiği söylenir.

Bunlardan önemlisi, ahlat armudu, kırsal alanların ağaçlandırılması için bulunmaz bir nimettir. Meyveleri ile kuşlara ve diğer hayvanlara besin sağlayabilen bir ağaçtır ve doğal şartlara karşı dirençlidir.

Deli Armut Turşusu Nasıl Yapılır?

Malzemeler:
2 kilo ahlat armudu
4-5 su bardağı su

Deli Armut Turşusu Yapılışı

Ahlatlar yıkanıp kavanozlara konur ve üzeri su ile doldurulur. Karışım güneş ışığına direk maruz kalmayacak şekilde 10 gün bekletilir ve turşu hazır olur. Kısa sürede tüketilmesi gerekir esasında turşudan ziyade  fermente bir geleneksel  içecektir.

Sağlıcakla Kalınız..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder