28 Ocak 2025 Salı

Ekmek Ağacı – BreadFruit

 

Ekmek Ağacı Nasıl Nerede Yetişir ve Nasıl Kullanılır?

Ekmek ağacı; dutgiller familyasına ait tropik bölgelerde yetişen bir bitkidir. İngilizcede BreadFruit olarak bilinir. Ekmek ağacı meyveleri görünüm olarak yalancı portakal ağacı ile karıştırılır ancak ikisi farklı türde ağaçlardır. Ekmek ağacı meyveleri, yenilebilir ve nişasta yönünden zengin olduğu için tropikal bölgelerin bazı kesimlerinden başlıca gıda unsurlarından birisidir.

Bu ağaçların boyu, 10 metreden 20 metreye kadar çıkmaktadır. Anavatanı Hint Okyanusu’nun doğusundan bulunan adalardır. Bu meyveler, ağacın gövdesinde her yerde oluşabilir. Ekmek ağacı meyveleri bir kavun büyüklüğünden olup ortalama 2 kilo kadar gelebilmektedir.

Ekmek ağacı, tropikal bölgelerde haşlanarak, pişirilerek yada ekmek yapmak amacıyla kullanılır. Çiğ meyvenin tadı patatesi andırmaktadır.Ekmek yapımı için bu ağacın meyveleri dilimlenip güneşte kurutulur ve ardından öğütülerek un haline getirilir. Bu un ile ekmek ve çeşitli tatlılar yapılabilir. Yaprakları da tüketilebilmektedir. Ekmek ağacı yağı ise cilt bakımı amacıyla kullanılan yağlardandır. Ayrıca; nişastalı yapısından dolayı fermente olabildiğinden bira benzeri çeşitli içkilerde yapılabilmektedir. Kaynaklarda geçmemekle birlikte; özellikle gluten duyarlılığı ve çölyak hastalığı olanlar için kullanılabilirliği hakkında araştırmalar yapılmalıdır.

Bagırsak ve sindirim sistemini dengeler. içeriğinde barındırdığı yüksek nişasta oranı ve minareller bakımından etkili ve sağlıklı bir besin değerine sahiptir. soğuk pres yoluyla elde edilen yağı cildin canlı ve parlak görünmesini sağlarken, hafif çaplı cilt lekeleri ve cilt problemlerini çözmekte etkilidir.

Ayrıca; yerliler tarafından ekmek ağacının kabuk kısımlarından bulunan liflerden, halat, kumaş ve kano gibi eşyalar yapılabilmektedir. Ekmek ağacı gövdesi kesilerek elde edilen sıvı kauçuk benzeri olup, bu sıvı ile zamk yapılabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder