Kara Sapot-Çikolata Meyvesi
Abanozgiller familyasından olan Kara Sapot meyvesinin bilimsel adı Diospyros digyna’dır. Anavatanı Doğu Meksika, Orta Amerika ile Kolombiya’dır. Trabzon hurması ile aynı aileden gelmektedir. Tadı çikolataya benzediğinden çikolata meyvesi, trabzon hurmasına benzediği için de Kara Trabzon Hurması isimleri ile de bilinir. İngilizce’de Chocolate Pudding Fruit ve black sapote olarak isimlendirilmiştir.
Çikolata meyvesi çikolata sevenler için adeta ikinci bir alternatiftir. Kalorisi çikolataya göre daha azdır. Günümüzde dondurma ve likör yapımında kullanılır. Önemli bir nokta bu meyvenin çiğ olarak yenmesi vücutta toksik etki yaratabilmektedir. Ham meyve oda koşullarında bir hafta-on gün içinde olgunlaşmaktadır.
Kara Sapot Nerelerde Yetişir?
Çikolata meyvesi, genel olarak sıcak iklimleri sever. Genç ağaçların 0 derecenin altındaki sıcaklıklarda yaşama şansı bulunmamaktadır. Tohum olarak ekildikten 6 yıl sonra meyve verebilmektedir. Olgunlaştıkça tadı çikolata pudingi gibi bir tat almaktadır.
Kara Sapotun Faydaları
C ve A vitaminleri açısından zengindir. Potasyum açısından da zengin bir meyve olduğundan kalp sağlığı içinde faydalı olabilir. 100 gramında 22 mg kalsiyum bulunan bu meyve kemik ve diş sağlığı ile kas sağlığı için de fayda sağlayabilir. Ayrıca kemikler için önemli bir mineral olan fosfor açısından da zengindir. Çikolata meyvesi özellikle lif açısından çok zengin bir besindir. Bu nedenle sindirim ve bağırsak sistemlerini rahatlatıcı etkisi vardır.^
Kara Sapot Kaç Kaloridir?
100 gram kara sapot yaklaşık 80 kaloridir. Bu nedenle gayet enerji verici bir besindir. Tok tutucu etkisi de bulunur.
Sağlıcakla Kalınız…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder