24 Mayıs 2018 Perşembe

İlkbahar Mucizesi Sebzeler

Enginar
Yumru şeklinde çiçekleri olan ve 2 metreye kadar uzayabilen bir bitki olan enginar, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri açısından zengindir.
Enginar, karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar, sarılık geçirenler için çok yararlıdır. Böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına, böbreğin kum dökmesine yardımcı olur, sindirimi kolaylaştırır. Kandaki şeker oranını ayarlar, kolesterolü düşürür. Vücuda dinçlik verir. Bedeni ve zihinsel yorgunluğu giderir. Enginar kalbi, damar sağlığını korumakta da etkilidir. Hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltır.
Enginarın pişirilmesi
Ülkemizde genellikle enginarın zeytinyağlısı yapılmaktadır, ortasına havuç, patates ve bezelye konularak daha da lezzetlendirilen bu yemeğin, sunumu da pek şık olur. Fakat enginar çorbada ve salatada kullanıldığı gibi, pilav ve risottoya eklenebilir, bunun dışında graten olarak da hazırlanabilir. Doğranmış enginar, içindeki asit ve klorofilin okside olmasından dolayı çabucak kararır. Enginarı, içinde limon suyu veya sirke bulunan suda bekleterek kararmasını önleyebilirsiniz.
Fransa’da enginarları bütün halinde tuzlu suda haşladıktan sonra yapraklarını koparıp, mayonez, limon suyu, dövülmüş sarımsak ile hazırlanan sosa batırıp, kemirerek yerler.
İtalya’da enginarın ortasını, pizza malzemesi olarak ilkbaharda yağda kavurup, yazın zeytinle, sonbaharda mantarla, kışın jambonla beraber kullanırlar.
İspanya’da enginarlar, paella malzemesi olarak ya da yumurta ile frittata olarak pişirilir.
Semizotu
Sebzeler arasında en fazla Omega-3 içerdiği saptanan semizotunu sık sık tüketmelisiniz. Semizotu, A, B, C vitamini ve magnezyum, kalsiyum, potasyum ve demir gibi mineraller içerir. Köküne yakın kırmızı pigmentli bölümünde antioksidan maddeler bulunur. Mesane ve böbrek hastalıklarında idrar sökücü olarak etki gösterir. Mide yanmasına yani mide asidine karşı kullanılır.
Semizotunun pişirilmesi
Salatası, cacığı, sıcak ve soğuk yemeği, böreği, bulgur pilavı, risottosu yapılır.
Brokoli
Brokoli memleketimize son yıllarda gelmiş ve her insanın mutfağında pişmesi gereken bir sebzedir. Brokoli içerdiği maddeler açısından insan sağlığı üzerinde çok faydalıdır. A, C ve E vitaminlerini içermektedir. İçerdiği flavonoidler bağışıklık sistemini güçlendiren bir özelliğe sahiptir. Antibiyotik özelliği de bulunan brokoli, meme, prostat, bağırsak ve idrar kesesi kanserlerine karşı güçlü bir koruyucudur. Özellikle bu kanser türlerine karşı brokolinin içerdiği bazı maddeler (sulforafen gibi) zenginleştirilerek kanser tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır.
Menopoz dönemindeki kadınlarda, östrojen hormonunun düzenli çalışması için brokolideki bitkisel hormonlardan yararlanılmaktadır. Brokolinin kendine özgü olan lifli yapısı bağırsaklarda oluşan toksinlerin uzaklaştırılmasında etkilidir. İçinde bulunan sulforafen maddesinin aynı zamanda damarların tıkanmasını önleyici ve kanın düzenli akmasını sağlayıcı etkisi vardır.
Brokolinin pişirilmesi
Brokoli genelde haşlanarak veya buharlanarak pişirilir fakat günümüzde brokoliye ordövr tepsilerinde çiğ olarak da rastlamaktayız. Haşlarken sebzenin anti-kanser maddelerini azalttığı bilinmekte ve bundan dolayı buharlama, mikrodalgada pişirme, sotelemenin daha yararlı olduğu söylenmektedir. Brokoli haşlarken içindeki sülfürün yaydığı koku sizi bu yararlı sebzeyi yemekten alıkoymasın, bu sebzeyle lezzetli çorbalar, salatalar, makarnalar ve gratenler pişirmeyi ihmal etmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder