3 Mayıs 2018 Perşembe

insan kendini nasıl değiştirir


Hayatınızda değiştirmek istediğiniz davranışlar bulunuyorsa ve başarılı olmak istiyorsanız, insan kendini nasıl değiştirir bu konuda fikir sahibi olmalısınız.

İnsan hayatı sürprizlerle dolu bir süreçtir. Beklenmedik gelişmeler, istenmeyen sonuçlar, istendiği halde yapılamayan şeyler, bekleneni elde edememek, zamana ayak uyduramamak ve daha nicesi. Bunların her biri insan hayatının sürprizlerle dolu olgularıdır. Birçoğunu önceden tahmin edemezsiniz. Tahmin etseniz bile yanılma olasılığınız çok yüksektir.
İnsan hayatında yaşadığı bu tür kendisine göre olumsuz sürprizlere karşı bir savunma veya karşılık mekanizması oluşturmak istemektedir. Bu çoğu zaman insanın kendisini değiştirmeye çalışması olur çünkü insan, sürprizlerin yaşanması konusunda kendisini sorumlu tutar.
Bu bir bakıma doğru bir durumdur ancak yaşanan sürprize göre değişiklik gösterir. İstenilen sonucu elde edememek, kişinin kendisinin ortaya çıkardığı bir sonuçtur. Kendisinden bekleneni verememek ve işten atılmak, kişinin kendi iradesi doğrultusunda gerçekleşen bir durumdur. Beklenmedik veya umulmadık gelişmeleri ise bu kapsama alamayabiliriz ancak planlı hareket eden bir kişi beklenmedik gelişmeleri daima hesaba katmak durumundadır.
İnsan Kendini Nasıl Değiştirir?
İnsanın veya daha doğru ifade ile kişinin kendisi yaşadığı olumsuz sürprizlere karşı kendisini değiştirmek ister. Buna ben ve hatta siz de dahilsiniz. Bir şeyi başaramazsak değişmek isteriz, değiştiğimiz zaman istediğimiz şeyi başaracağımızı düşünürüz. Bu alacağımız doğru bir karar olsa bile çoğu zaman değişmeyi bile başaramayız.
Değişmek isteyen insanlardan biriyseniz ve bunun için gerçekten geçerli sebepleriniz bulunuyorsa sadece üç adım ile kendinizi değişim maratonuna dahil edebilirsiniz. Birinci adım hedef, ikinci adım plan ve üçüncü adım beklenti unsurundan oluşmaktadır. Bu adımların güçlü ve kuvvetli olmasını sağlamak istiyorsanız tanımdan öteye geçmeniz gerektiğini unutmayın.
1. Hedef Belirlemek
Hedef. Sanırım uzun cümlelerle anlatmaya pek gerek yok. Kendinizi değiştirmek istiyorsanız ilk olarak değişim hedefinizi belirlemelisiniz. Neden değişmek istiyorsunuz? Sizi değişime iten sebeplerin etkinlik durumu nedir? Bu sorulara vereceğiniz cevap çok önemlidir.
Hedef bir sonraki adımlar için geçerli neden durumundadır. Hedefi belirlemezseniz bir sonraki adıma asla geçemezsiniz ve dahası kendinizi teşvik edecek unsurlara sahip olmazsınız. Ne kadar iyi ve geçerli nedeniniz olursa olsun, bunları hedefe dönüştürmediğiniz sürece asla hareket geçme fikrini kendinize benimsetemezsiniz.
2. Plan Yapmak
Kendinizi değiştirmek için atmanız gereken ikinci adım plandır. Evet, değişmek istiyorsunuz, hedefleriniz belli, her şeyi hazırladınız ancak değişime doğru hareket etmek için mutlaka bir plana sahip olmalısınız.
Plan, düzen demektir. Başarı için gerekli unsurların düşünülmesi demektir. Siz sadece bu konuda değil, herhangi bir farklı konuda plan yapmadan, rastgele hareket ederek başarıya ulaşabileceğinizi düşünüyor musunuz? Şahsen ben düşünmüyorum. Birisi çıkıp, “Şans oyunları başarı değil midir?” diye sorabilir. Adı üstünde şans oyunudur, rastlantıdır. Hedefiniz olabilir ancak şans oyunlarından büyük ikramiyeyi kazanmak “şans” gerektirir.
Genç yaşta eğitim alanında iyi bir yere sahip olduğunuzu düşünün. Dersler ve sınavlar çok iyi, insanlarla iletişim ve etkileşim konusunda çok iyisiniz, anlatım kabiliyetiniz de iyi durumda. Çevrenizdeki kişilerin tavsiyelerine uyarak psikolog olmayı düşünmeye başladınız ve kendinizi buna inandırdınız. Kısacası hedefi belirlediniz.
Her şey bununla sınır kalmaz. Psikolog olmak için benim bu becerilerim var diyemezsiniz. Kendinizi geliştirmeye çalışırsınız, daha fazla şey öğrenmeye çalışırsınız, düzenli olarak kitaplar okursunuz ve kendinizi hedefiniz doğrultusunda bir planın içerisine yerleştirmiş olursunuz.
3. Beklentileri Düşünmek
Hedef ve plan belli. Geriye sadece değişim sonucunda elde edeceklerinizi düşünmek kaldı. Değişim sonucunda elde edeceğiniz şeyler sizin beklentiniz anlamına gelir. Beklentilerinizi düşünerek sizi harekete geçirici unsurları güçlendirmiş olursunuz.
Değişmek isteyen bir kişiyseniz hedef aşamasında belirleyeceğiniz unsurlar zaten sizin beklentiniz olur. Fakat, planlama aşamasında bunu biraz daha geri plana atarsınız ve artık yapacaklarınıza odaklanırsınız. Yaptıklarınız sonucunda elde edecekleriniz ilerleyeceğiniz yolda sizi daha çok hırslandırır ve heyecanlandırır. Bu nedenle gerçekçi bir biçimde beklentilerinizi düşünmeye başlamalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken husus gerçekçi olmaktır. Beklentileriniz açısından gerçekçi olmadığınız zaman tüm çabalarınız hayal kırıklığına dönüşür.

Kendinizi değiştirmek için ilk önce kendinizi buna ikna etmelisiniz. Bunun için hedef belirlemeli, plan yapmalı ve beklentileri düşünmelisiniz. Aksi taktirde daima olduğunuz yerde sayma ihtimalinizin bulunduğunu unutmayın.
Siz hayatınızda hiç değişmeye çalıştınız mı? Davranışlarınızı değiştirmek istediğiniz zaman neler yaptınız? Bu konuda başarılı olabildiniz mi? Düşüncelerinizi yorum yaparak dile getirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder