25 Mayıs 2018 Cuma

İlkbaharda Ne Yemelisiniz?


Birçoğumuz her mevsim, bütün meyve ve sebzeleri bulamadığımız günleri hatırlamaz. Mevsimlik taze ürünlerle beslendiğinizde, vücudunuz ihtiyacı olan bütün besinleri alabilir. Siz de bu ilkbaharda siz de sadece mevsimlik yerel sebze ve meyvelerle beslenin ve aradaki farkı görün.
İlkbahar İçin İpuçları
Yerli üretilen yiyecekler genellikle daha ucuz olur ve daha yüksek besin değeri içerir çünkü daha taze olurlar, yine de besin değerlerini düşürmemek için dikkatli bir şekilde hazırlamalı ve pişirmelisiniz (Sebzeleri fazla pişirmeyin). Bu yiyeceklerin, bazı ithal ve sezon dışı ürünlerde olduğu gibi, görüntüleri ve dayanıklılıkları değil, sağlıklı ve lezzetli olmaları ön plandadır.
Marketinizde yerel meyve ve sebzelerin en iyisini bulabilirsiniz. Şehrimizdeki birçok semt pazarınızda ise çeşitli taze ve yerel ürüne ulaşabilmeniz mümkün. Marketinizde satılan mevsimlik ürünlerin nerede üretildiklerini kontrol edin.
Peki ya Meyveler?
Meyvelerin bazıları ithal edilmektedir, örneğin ananas, muz… Bu ürünler ülkemize gemi yolu ile gelir (uçak pahalı olduğu için). Bu meyveler erken toplanır ve yolda olgunlaştırılır, bu yüzden ne kadar taze olduklarını, ne kadar zamandır seyahat ettiklerini bilemeyiz. Ülkemizde de artık birçok çeşit tropikal meyve üretilmektedir, meyveleri alırken üretim yerini ve fiyatını kontrol edin, fiyatı düşükse genelde mevsimlik bir meyvedir.
Orijin ülke bilgileri için bizim tropikal meyve kitapçığımızı edinebilirsiniz.
Bazı Lezzetli Öneriler
Çorbalar
Havuç, zencefil ve kimyon çorbası  / 0.0 Bodypuan  / 4 kişilik
500g havuç doğrayın ve 1 büyük doğranmış soğan, 2 diş sarımsakla ve ½ tatlı kaşığı kimyonla beraber bir tencereye alın. 1 litre sebze suyu ekleyin, sebzeler yumuşayana kadar pişirin ve 1 tatlı kaşığı rende taze zencefil ilave edin. Blenderden geçirip servis yapın.
Ispanak ve patates çorbası / 5.0 Bodypuan / 4 kişilik
100g yıkanmış ıspanak ve 50g rokayı bir tencereye alın. 1 orta boy soğan, 1 diş sarımsak ve 1 orta boy doğranmış patatesi ilave edin. 1 litre sebze suyu ekleyin. Pişince blenderdan geçirin ve 100g light labne peyniri katın ve tekrar ısıttıktan sonra servis yapın.
Salatalar
Kereviz, havuç ve lahana salatası / 2.0 Bodypuan / 1 kişilik
İstediğiniz kadar rende kereviz, rende havuç ve ince ince doğranmış lahanayı karıştırın. Üzerine 200g light yoğurdu sos olarak dökün. İsterseniz kuru üzüm ve turp da katabilirsiniz.
Ispanak, roka ve portakal salatası / 1.0 Bodypuan / 1 kişilik
Ispanak ve rokaları ince ince doğrayın. Derisi çıkmış portakal dilimleri ve biraz kavrulmuş dolmalık fıstık ekleyin. Sos olarak da, kuru otlar kattığınız pirinç sirkesi ilave edin.
Elma ve kerevizli salata / 1.0 Bodypuan / 1 kişilik
Elmaları doğrayın ve kerevizleri dilimleyin. Üzerine light yoğurt dökerek servis yapın. Bu, çok serinletici bir tariftir. Daha fazla demir için bu salatayı ıspanak ve roka yatağında da servis yapabilirsiniz.
Ana Yemekler
Kuzu biftek
Kuzu biftekleri,  limon kabuğu rendesi ve taze biberiyeyle ovarak ızgarada pişirin. Sebze suyunda pişmiş kuskusla beraber nefis olur.
Ördek
Bütün bir ördeği, pişirmeden önce şişle birkaç yerinden delin ve üzerine kaynar su dökün. Bunu 2-3 kere daha tekrarlayın. Bir ızgara telinin üzerinde pişirerek yağının akmasını sağlayın. 180 derece veya fanlı fırınınız varsa 160 derecede gayet yavaş, 2 saatte pişirin. Dilimleyip derisiz olarak taze sebzelerle servis yapın. Ördek yukarıdaki ıspanak, roka ve portakal salatasıyla da çok yakışır.
Ördeğin göğüs etini parçalara ayırıp (derisiz) salatanın üzerine koyup da yiyebilirsiniz.
Somon
Fileto somonun her bir yüzünü 3-4 dakika ızgara da pişirin. Limon dilimleri ile patates ve kereviz püresi üzerinde servis yapın. Somonu kurutmamak için fazla pişirmemeye dikkat edin.
Levrek
Levreği, folyonun içinde domates, limon dilimleri ve biberiye ile pişirin. 15-20 dakika 180 derece veya fanlı fırınınız varsa 160 derecede pişirin. Çatal ile pişip pişmediğini kontrol edin.
Sebze Yemekleri
Havuç
Havucu birkaç kimyon tohumu, biraz rende zencefil ve portakal suyuyla fırınlayın. Kuzu etinin yanında çok lezzetli olur.
Karışık mevsim sebzeleri
Lahanayı, kerevizi, brokoliyi, soğanı, havucu, pırasayı ve taze fasulyeyi soteleyin. Lezzetli bir bahar kutlaması yapın.
Brokoli
Buharlanmış brokoliyi, üzerine rende muskat ekip, limon suyu sıkarak yiyin.
Kuşkonmaz
Kuşkonmazın sezonu çok kısadır, Nisan ortasından, Haziran ortasına kadar bu sebzeyi bulabilirsiniz. Tazeliğinin ve nefis tadının keyfini çıkarın. Sık sık pişirin. Özel bir yemekte ızgara somonun yanına çok yakışacaktır.
Pratik Tatlılar
Pişmiş meyvenin verdiği tadı hiçbir zaman küçümsemeyin. Dilimlenmiş elmayı, az suda limon kabuklarıyla pişirmeyi denediniz mi? İsteseniz biraz tatlandırıcı da katabilirsiniz. Pişmiş elmaları, yağsız yoğurtla servis yapın. Aynı tarifi armutla da deneyin, bu sefer limon kabuğu yerine portakal kabuğu koyun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder