26 Mayıs 2018 Cumartesi

Kadınların Ortak Sorunu: Demir Eksikliği


Hayatta kalmak için beslenmemiz gerekir. Beslenirken ise sağlığımızı korumamız gerekir. Kimi zaman yediğimiz besinler her ne kadar doyurucu olsa da vitamin ihtiyacımızı karşılayamayabiliyor. Vitamin eksikliği ise birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Kadınlarda en çok görülen ise B-12 vitaminin yol açtığı demir eksikliğidir. Demir eksikliği her ne kadar kansızlıkla da bağdaştırılsa da kadınların yüzde 65’inin kansızlık olmadan da demir eksikliği sorununu yaşadıkları tespit edilmiştir. Kadınların ortak sorunu demir eksikliğini ele alalım;
DEMİR EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ
Günlük alınması gereken demir miktarı, yaşa, cinsiyete ve sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Erkeklere günlük 8 mg demir yeterli olurken kadınlar için daha fazlası gerekmektedir. Kadınlar arasında adet dönemi olarak da bilinen regl döneminde kan ve sıvı kaybından dolayı demir eksikliği olmaktadır.
DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ
Çoğu belirti sıradanlaştığı için birçok kişi bunun demir eksikliği olduğunu fark etmez. Bu yüzden bu belirtileri küçümsemeyip ihmal etmemek gerekir. Nefes darlığı, halsizlik, ellerin ayakların ısınmaması, baş ağrısı, soluk cilt, çabuk kırılan tırnaklar, saç dökülmesi, ağızda yaralar ve kalpte ritim bozukluğu demir eksikliği belirtilerindendir.
DEMİR İÇEREN BESİNLER
Demir içeren birçok besin vardır. Bunlardan bazıları; Tavuk ciğeri, istiridye, kuzu eti, ton balığı, yengeç, karides, sığır ciğeri, ördek eti, soya, yulaf, sardalye, ton balığı, tahıl, yulaf, Fasulye, barbunya, bezelye, patates, barbunya, ıspanak, sakatat, üzüm, irmik, pekmez, kepekli ekmek, kepekli ekmek, kabak, mercimek, nohut, kuru erik, börülce, domates, kaju, maydanoz, roka ve susam.
DEMİR EMİLİMİNİ ENGELLEYEN YİYECEKLER
Demir ihtiyacını karşılayan yiyeceklerin yanında bir de demir emilimine engel olan yiyecekler vardır. Bunlar arasında; Çay, kahve, kuruyemiş, süt ve süt ürünleri, bakla, kekik, çikolata, turunçgiller, kivi, çilek, brokoli, karnabahar, biber sayılabilir.
DEMİR EKSİKLİĞİ TEDAVİSİ
Demir eksikliği her zaman demir içeren besinleri tüketmeyle giderilemeyebilir. Bu yüzden ilaç takviyesi almak gerekebilir. İlaç ile tedavi ise süresi 6 ile 12 ay arasındadır. Emziren annelerde ve hamilelerde demir takviyesi kullanmak sakıncalı olabilir. Bunun yerine demir içeren besinler tüketmeleri daha uygundur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder