14 Mayıs 2018 Pazartesi

Pazartesi Sendromu İle Nasıl Başa Çıkılır?


Pazartesi sendromu, tatilin ardından işbaşı yapılması nedeniyle oluşan psikolojik durumdur. Bununla başa çıkmak için pazartesi gününe iyi hazırlanmalısınız.
Sabah 8 gibi işe gidip, akşam 5 gibi işten çıkan biriyseniz, büyük olasılıkla pazartesi gününden pek hoşlanmazsınız. Bu hoşlanmama hissiyatı tatil şeklinde geçirilen hafta sonunun ardından tekrar iş başı yapmanın getirdiği psikolojik rahatsızlık ile açıklanmaktadır. Bir başka şekilde aktarmak gerekirse, insan tatil günlerini iş başı yapmak zorunda olduğu günü düşünerek geçirir ve bugün çoğunlukla pazartesi günüdür. İşte bu rahatsızlık durumu pazartesi sendromu olarak adlandırılmaktadır.
Pazartesi Sendromunu Yenmek İçin Güne İyi Hazırlanın
Pazartesi sendromu, insanın hafta sonu geçireceği tatil vakitlerini etkilemek ile son bulmaz. Aynı zamanda etki altında bıraktığı insanın pazartesi günü işteki verimliliğini de etkiler. Bu sadece iş ile sınırlı bir durum değildir çünkü öğrenciler de benzer etki altında kalmaktadırlar. İki günlük tatilin ardından pazartesi günü okula gidecek olan öğrencinin verimliliği son derece düşük olur.
Nitekim, verimliliğini korumak zorunda olan veya korumak isteyen kişiler pazartesi sendromundan kendilerini tamamen uzak tutamasalar bile etkilerini azaltabilirler. Birbirinden farklı ve oldukça basit yöntemler ile pazartesi gününe kendinizi çok daha iyi hissederek başlayabilirsiniz.
1. Pazartesi Kahvaltısı
Güne erken başlamalı ve pazartesi sabahı yapacağınız kahvaltıyı ihmal etmemelisiniz. Eğer ihmal ederseniz, ne yaparsanız yapın, güne istediğiniz gibi hazır başlayamazsınız.
Pazartesi günü yapacağınız kahvaltıda en sevdiğiniz yiyecekleri tüketmelisiniz. Bu sizi mutlu yapacaktır. Güne sevdiğiniz bir şekilde başladığınız taktirde olması gerektiği gibi olumlu bir adım atmış olursunuz. Ancak, çok fazla yiyecek tüketerek kendinizi ağırlaştırmaktan mutlaka kaçınmalısınız. Doğru miktarlarda olmak kaydıyla doğru yiyecekleri tüketmelisiniz.
Ek olarak, pazartesi günü giyeceğiniz kıyafetler diğer günlerden farklı olmalıdır. Sizi en memnun eden kıyafeti giymelisiniz.
2. Harekete Geçirici Müzikler Dinleyin
Kahvaltının ardından işe doğru yola çıkar çıkmaz ruhunu dinlendirecek ve biraz olsun içinizi hareketlendirecek müzikler dinlemeye çalışın. Bu tür müziklere hareketli müzikler diyebilirsiniz. Yapmanız gereken arabesk, fantezi, türkü veya şiir tarzı ağır müzik türlerinden uzak durmaktır. Gününüzü hareketlendirecek müzikleri dinleyerek içinizde hala uyumakta olan kişiyi uykusundan uyandırabilirsiniz.
Elektronik, pop ve rock müzik türleri pazartesi güne başlarken dinleyebileceğiniz müzik türleridir.
3. Pazartesi Akşamını Farklı Kılın
Pazartesi günü işten çıktıktan sonra yapabileceğiniz bir şeyler düşünün. Bunu düşünürken, haftanın diğer günlerinde yapmayacağınız bir şeyler olmasına özen gösterin. Sevgiliniz ile buluşun, eşiniz ile dışarıya çıkın, filme gidin, tiyatroya gidin veya en yakın arkadaşlarınız ile vakit geçirin.
Pazartesi akşamını farklı kılmaya hazırlanırken önünüzdeki pazartesi günlerini düşünecek şekilde hareket edin. Her hafta pazartesi günü sevgiliniz ile buluşmak demek, o günü de monoton hale dönüştürmek demektir. Her pazartesi olabildiğince farklı şeyler yapmaya çalışın. Eğer sevgiliniz veya eşiniz ile vakit geçirmek zorundaysanız, bu durumda geçireceğiniz anı farklılaştırmaya çalışın.
Pazartesi günü akşamını farklı kılarak, bugün yaşayacağınız karamsarlık ve bunalım hissiyatının diğer günlere bulaşmasını engellemiş olursunuz. Koca bir haftayı stres altında geçirmek istemiyorsanız bu öneriyi dikkate almalısınız.
4. Plan Yapın
Cuma günü iş çıkışından sonra ertesi gün yaşayacağınız tatil gününü düşünüyor olabilirsiniz. Bunu düşünmenizde bir sakınca yok ancak planlı düşünmelisiniz. Cuma günü oturup, önünüzdeki haftanın planını yapmalısınız. Planlı hareket ettiğiniz sürece yapmanız gerekenleri aşama aşama gerçekleştirebilirsiniz, ekstra işlerle meşgul olmaz ve kendinize fazla yüklenmemiş olursunuz.
Bunun pazartesi günü için önemi ise haftanın ilk iş günü olmasıdır. İşe adım attıktan sonra ne yapacağınızı bilmiyorsanız, sürekli acaba diyerek kararsız kalırsınız. Yapmanız gereken birçok şeye bir kez dokunursunuz ve gün sonunda hiçbir şeyi tamamlayamamış olursunuz. Bu durumda iş yükünüzü fazlasıyla arttırırsınız ve haftanın kötü geçmesine sebebiyet verirsiniz.
Pazartesi gününe, Cuma gününden hazırlanmalı ve bir sonraki haftanın planını Pazar günü değil, Cuma günü yapmalısınız. Ek olarak, hafta sonu yapacaklarınıza ayrı bir pencereden bakmak zorundasınız. Hafta sonu planınızı iş günleri için yapacağınız plandan ayrı tutmalısınız.
Ayrıca, unutmadan belirtmem gerekiyor, kendinize bir yapılacaklar listesi oluşturursanız birçok şeyi çok daha düzenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
5. İşinizdeki Öncelikleri Belirleyin
Hafta geneli için plan yaparken, Pazartesi günü mutlaka günlük bir plan yapmaya çalışın. Bu planı işinize göre düzenleyin. Çalışma ortamınızda yapmanız gereken şeyleri öncelik sırasına göre listeleyin ve ardından her birini sırayla yapmaya çalışın.
Öncelik listenizi oluştururken ise ufak şeyleri ilk sıralara almaya çalışın. Listenizde birçok şeyi yaptığınızı fark ettiğiniz zaman kendinize olan güveniniz artış gösterecektir ve bu sizi psikolojik olarak rahatlatacaktır. Ufak işleri hallettikten sonra ise büyük problemleri çözmeye çalışmaktan asla çekinmemelisiniz. Çünkü, işleri teker teker hallettikten sonra yakalayacağınız ivme büyük problemleri çözüme ulaştırmak konusunda size yardımcı olabilir.
6. Egzersiz Yapın
Yorucu bir Pazartesi gününün ardından egzersiz yapmaya çalışabilirsiniz. Bu şekilde içinizde birikmiş olan enerjiyi dışarı çıkartırsınız ve ekstra yükten kurtulmuş olursunuz. Egzersiz yaparken, ağır egzersizlerden uzak durmayı tercih etmelisiniz. Kendinize bir anda yüklenirseniz hata yapmış olursunuz. Kısa süreli koşular veya belirli bir süre parkta yürüyüş size yeterli olacaktır.
7. Pazar Gününü Dinlenerek Geçirin
Pazar günü, pazartesi gününe gelmeden önceki son istasyondur. Pazar gününü aşırı hareketli veya aşırı enerji tüketecek bir biçimde geçirirseniz, ertesi gün sıkıntı yaşarsınız. Pazartesi sendromunu kendiniz hazırlamış olursunuz.
Yapılması gereken pazar gününü olabildiğince erken bitirmektir. En ideali öğleden sonra, saat 4 olmadan yapmanız gerekenleri yapmış olmanız ve günün geri kalan kısmını hiçbir şey yapmadan dinlenerek geçirmektir. Evde kitap okuyabilir, bulmaca çözebilir, dizi, film veya maç izleyerek Pazar gününü tamamlamalısınız.
Böylece, pazartesi gününe enerji dolu bir başlangıç yapmış olursunuz.
8. Uykunuzu Ayarlayın
Düzensiz uyku yorgunluk hissiyatının oluşmasında önemli bir role sahiptir. Uykunuzu alamazsanız ertesi gün miskin bir şekilde dolaşırsınız. Size söylenenleri algılamakta zorluk çekebilirsiniz. Yarı uyuyarak geçireceğiniz bir gün zaten pazartesi sendromunu yaşayacağınız gün olacaktır. Bunun olmasını istemiyorsanız erken yatmalı, minimum 6-8 saat uyku uyumalı ve sabah erken kalkmaya çalışmalısınız.
9. Pozitif Olun
İnsan bazı durumlarda istemeden bile olsa bir şeylerin negatif yönde ilerlemesini sağlayabilir. Bir konu hakkında sürekli olumsuz düşünürseniz, o şey pozitif yönde ilerlese bile size negatif gelir. Çünkü ondan beklentiniz çok farklıdır.
Pazartesi sendromu, negatif bir hissiyattır. Bu negatif hissiyatı yenmek için pazartesi gününün üzerinde dolaşan kara bulutları dağıtmalısınız. Bunu yapabilmenin pek çok farklı yöntemi vardır ancak her birini pozitif davranışlar veya pozitif olma başlığı altında değerlendirebiliriz.
Çalışma ortamınızda, yani iş yerinde güler yüzlü olun. İnsanlara günaydın demeyi ihmal etmeyin. Onların halini hatırını sorun. Somurtkan olmayın. Pozitif hareket etmeye özen gösterin.
Çok büyük sıkıntı içerisinde düştüğünüz zaman başarıyı düşünün. Başarı insanı en çok mutlu eden etkenlerden birisidir. Sıkıntıdan kurtulduğunuz zaman başarıya çok yakın olacağınızı hayal edin. Bu şekilde hareket ederek uçağın rotasını kara bulutlardan aydınlığa doğru çevirebilirsiniz.
10. Hayır Demekten Korkmayın
Pazartesi günü iş yükünüzü hafifletmelisiniz. Bunu yukarıda dile getirmiştim. Eğer size sunulan tekliflerin veya işlerin her birine evet derseniz, önünüzde bir yığın çalışma taslağı oluşturmuş olursunuz. Yapamayacağınız bir işe evet demekten kaçının, hayır demekten korkmayın.
Pazartesi sendromu ile başa çıkmak istiyorsanız burada belirtilenlerin hepsini olmasa bile bir bölümünü gerçekleştirmelisiniz. Paylaşılan bilgiler önem sırasına göre yerleştirilmemiştir ancak birinci başlığı en önemlisi olarak düşünebilirsiniz. Güne keyifle başlarsanız, o günü keyifli bir biçimde geçirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder