Vevey,
İsviçre’deki yemek müzesi
Müzenin yemek yemek, yemek pişirmek, gıda satın almak
ve hatta yemeği sindirmek gibi konularda sergileri bulunmakta. Çikolata
hayranlarınınsa en çok ilgisini çekecek alan Vevey Müzesi’ndeki Nestle Odası
olacaktır. Henri Nestle çikolata severlerin yakından tandığı bir isimdir. 1867
yılına kadar geriye doğru giden bir bilgi koleksiyonu tek bir odada muhafaza
edilir ve Henri Nestle’nin, Nestle markasını ne zaman ve nerede başlattığını
görmek gerçekten de muhteşem bir deneyimdir.
Kanada,
British Columbia’daki Rogers’ın Çikolataları
Charles Rogers, diğer adıyla ”Candy’’, çikolata
yapmaya 1885 yılında başladı. İlk başlarda bir bakkal dükkanı vardı ve yaptığı
tatlıları burada satıyordu. İşler iyiye gitmeye başlayınca Rogers bugün bile
hala gidip ziyaret edebileceğiniz ilk çikolatacı dükkanını Government
Caddesi’nde açtı ve 1891 yılından beri hala aynı noktada hizmet vermekte. Ama
aynı zamanda Rogers’ın Çikolataları, 50 farklı ülkede de satılmaktalar.
Grenada’daki
Grenada Çikolata Şirketi
1999 yılında kurulan Grenada Çikolata Şirketi,
yerel çiftçilerin topladığı organik kakaoları kullanmakta. 3 partner olarak
çalışıyorlar ve bunlardan ikisi Grenada Adası’nda yaşamaktalar. Şirketin
fabrikası Trinitario Kakao’sunun yetiştiği yağmur ormanına kurulmuş durumda.
Şirket, kakaoyu fermante ederek kendi kakao yağlarını elde ediyor ve bu nedenle
de Çikolata Akademisi tarafından gümüş ödüle layık görüldüler.
Köln,
Almanya’daki Çikolata Müzesi
Hans Imhoff, çikolata müzesine, hayatı boyunca hayalini
kurduğu şeyi gerçekleştirmek adına başlamış. Hans her zaman çikolata aromasına
tutkunmuş ve hayatının büyük bir çoğunluğunu çikolata ile çalışarak geçirmiş,
bu nedenle de 1993 yılında bu müzeyi açması, çevresi tarafından, son derece
doğal bir durum olarak görülmüş. Hans 2007 yılında ölmüş fakat karısı Gerburg
müzeyi yönetmeye devam ediyor. Bu müze dünyadaki sayılı çikolata müzelerinden
biri ve ziyaretçiler çikolata ile ilgili bilmek istedikleri her türlü bilgiyi
kolayca edinebiliyorlar.
Toledo
bölgesindeki Pamuk Ağacı Pansiyonu (The Cotton Tree Lodge)
Burada hem konaklayabiliyorsunuz, hem de yakın civarda
yetişen kakaolardan yapılan çikolataları yeme imkanı buluyorsunuz. Bu pansiyon,
National Geographic Gezi Dergisi’nin 2010 yılının sayılarından birinde de,
açılalı 3 yıl olmasına rağmen, yer aldı. Bu pansiyonda kalanlar dilerlerse bir
çikolata turuna da katılabiliyorlar. Bu turda, yakınlardaki köylerde bulunan
iki kakao çiftliği geziliyor ve böylece misafirler kakaonun nasıl yetiştirilip
işlendiğini görme fırsatını buluyorlar. Aynı zamanda Cotton Tree’nin çikolata
fabrikasını da görme şansını yakalıyorlar. Burada, çikolata haftaları denen bir
dönem de var ve bu haftalar Şubat ile Mayıs aylarında gerçekleştiriliyor. Bu
dönemde gelen misafirler çikolata turlarına ve çikolata kurslarına katılıp
çikolata yapabiliyor ve yanlarında götürebiliyorlar.
Pensilvanya,
Amerika’da bulunan Hershey’deki Hershey Oteli
Hershey Oteli misafirlerine pek çok şey sunuyor. Hem
bir otelin sağladığı klasik konfora ve lükse, hem de çikolata severlerin rüyası
olacak bir çikolata spasına sahip. Bu spada misafirler geleneksel bir spanın
tüm özeliklerinden yararlanabildikleri gibi, dilerlerse çikolata fondüsü ila
kaplanabiliyor, çikolata banyosu yapabiliyor ya da kakao çekirdekleri ile bakım
yaptırabiliyorlar.
Paris,
Fransa’daki Le Salon Du Chocolat
Le Salon du Chocolat 16 yıldan beri çikolata konusunda
gösteriler yapmakta. İnsanlar, dünyanın dört bir yanından bu göz alıcı
gösteriyi izlemek için geliyorlar. Çikolata ile yapılmış kıyafetleri görmek,
çikolata tadımı ve tariflerinin gösterimleri gibi hizmetleri var. Ayrıca sadece
çikolata ile ilgili kitapların bulunduğu bir kitap dükkanları da mevcut. Le
Salon Du Chocolat’ın başka gösterileri de var ama bunları izleyebilmek için
bilet almanız gerekiyor. Fakat bilet fiyatları uygun ve inanın verdiğiniz
paraya değer.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder