21 Ekim 2020 Çarşamba

Çam Fıstığının Faydaları Nelerdir?


Çıtır bir tada sahip ve tereyağı dokusu ile hoş, tatlı ve lezzetli bir tada sahip olan çam fıstığı, çam ağacında yetişen bir fıstık türüdür. Çam fıstığı bitki kökenli bir besin olup, içerisinde esansiyal mineraller, vitaminler ve kandaki kolesterol seviyesini düşürmede faydalı olan ve kalp dostu olan tekli doymamış asitlerin önemli bir kaynağıdır.
Çam ağaçları özellikle Sibirya ve Kanada’da bulunan, kuzey yarım kürenin vahşi soğuk ve tayga ormanlarında yetişir. Oldukça uzun boylara ulaşabilen çam ağacı, piramit veya şemsiye şeklinde yoğun bir bitki örtüsüne sahiptir. Çam ağacında çiçekler, ilerleyen zamanlarda koni şeklini almaktadır.
Çam fıstığı ham hali ile sert, koyu, kahverengi dış kabuğu mevcuttur. İçerisinde ise yenilebilir, kremsi beyaz renkte, narin ve tereyağımsı bir yüzeyi ile çekirdeği bulunur. İçerisinde yer alan çekirdeği oldukça sağlıklı olup, oldukça çeşitli yararları bulunmaktadır.
Şimdi de çam fıstığının sağlık için faydalarından bahsetmek istiyorum. Kalori değeri oldukça yüksek olan çam fıstığının 100 gramında 673 kalori enerji değeri bulunmaktadır. Ek olarak bitkisel kimyasallar, vitaminler, antioksidanlar ve mineraller bulunmaktadır. Çam fıstığının yüksek kalori değeri ise içerisinde yer alan yağlardan gelmektedir. Ayrıca kolesterol seviyesini düzenler. İyi kolesterol olan HDL’yi yükseltir, kötü kolesterol olan LDL’yi ise düşürür.
Çam fıstığının içerisinde bulunan mineraller manganez, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko ve selenyumdur. Çam fıstığının diğer özellikleri ise enerji verici olması, harika bir atıştırmalık özelliği taşıması, kalp hastalıkları riskini azaltması, yaşlanmayı yavaşlatması, göz rahatsızlıklarını engellemesi ve antioksidan etkisi çam fıstığının diğer faydaları olarak sayılabilir. Şimdi de çam fıstığının faydalarını çok daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.
1.Açlık Bastırıcı

Eğer kilo vermek istiyorsanız çam fıstığı, bu konuda sizlere yardımcı olabilir. İçerdiği tekli doymuş yağlar, proteinler ve demir sayesinde sizlere tokluk hissi verir ve açlığınızı bastırır. Böylece yüksek kalorili besinler yemenize gerek kalmadan doygunluk hissi gelir. Yapılan araştırmalara göre çam fıstığı yenildiğinde yağlı asitler vücuda alınmaktadır. Bunun sonucu olarak da CCK isimli bir hormon salınımı yapılır. Bu hormonun görevi de açlığı bastırmaktır. Günlük 30 gram kadar çam fıstığı tüketimi kilonuzu kontrol altına almanızda yardımcı olacaktır. Bayanlar için çam fıstığı düzenli olarak tüketildiğinde, yeme isteğinin yüzde 37 oranında azaltığı ortaya çıkmıştır.
2.Enerji

Çam fıstığının bir diğer özelliği de enerji verici olmasıdır. İçerdiği yüksek kaloriden dolayı yüksek bir enerji deposudur. Yorgunluğun atılmasını kolaylaştırır. Enerji üretimini arttırarak, dokuların onarılmasını ve inşa edilmesini sağlar. Çam fıstığında bulunan protein, yağların yavaşça yakılmasını sağlar. Bu da yakım işlemi sırasında açığa çıkan enerjiyi kullanabileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca çam fıstığında bulunan demir de enerjinin taşınmasını ve depolanmasını sağlar. Ek olarak çam fıstığı bir magnezyum deposudur. Magnezyumun da enerji düzeyini arttırıcı bir özelliğinin olduğu bilinmektedir.
3.Kalp Hastalıkları

Çam fıstığının bir diğer özelliği de kardiyovasküler sağlığı korumasıdır. Çünkü içerisinde kalp sağlığını koruyucu bileşikler bulunmaktadır. Bu bileşikler ise tekli doymamış yağlar, magnezyum, E vitamini, K vitamini ve manganezdir. Ayrıca kolesterol seviyesini de düzenler. Çam fıstığında bulunan pinoleik asit isimli bileşik, iyi kolesterol değeri olan HDL’yi yükseltir ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL’yi düşürür. Böylece kolesterolün kalbinize verdiği zararlar önlenmiş olur. Ek olarak çam fıstığının içerisinde kalp sağlığını koruyucu sağlıklı yağlar, diyet lifler, arginin, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bulunur. Çam fıstığının, kalp hastalıkları üzerinde yaptığı diğer etkiler halen araştırılmaktadır.
4.Yaşlanma

İlerleyen yıllara göre yıpranan vücut hücreleri, bizlerin de yaşlanmasına sebep olur. Ayrıca yoğun bir çalışma programınız var ise ve kendinizi yaşınızdan daha büyük hissediyorsanız, ihtiyacınız olan şey çam fıstığıdır. Düzenli olarak çam fıstığı tüketildiğinde kendinizi daha genç hissedeceksiniz ve yaşlanma süreciniz yavaşlayacaktır. Sağlıksız besinler yediğinizde, çevresel tehlikelere maruz kaldığınızda, radyasyon altında durduğunuzda veya sigara içtiğinizde vücudunuz zarar görecektir. Bu zararlı etkiler de vücudunuzda yaşlandırıcı etkiler yapar. Yaşlanma sürecini durdurmak için bol miktarda antioksidana ihtiyaç duyulmaktadır. Antioksidanlar ayrıca az önce saydığımız şeylerin zararlı etkilerini ortadan kaldırır. Çam fıstığında bulunan antioksidanları aldığınızda bu zararlı şeyler ile savaşarak, vücudunuzun yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve daha genç hissedebilirsiniz. Çam fıstığının içerisinde bulunan bakır elementi de yaşlanma sürecini yavaşlatmaktadır.
5.Göz Sağlığı

Göz sağlığı ile ilgili yaş ilerledikçe makula dejenerasyonu isimli bir rahatsızlık meydana gelmektedir. Görmede çeşitli sıkıntıların yaşanmasına sebep olur. Bu duruma önlem olarak lutein isimli bir karotenoide ihtiyaç duyacaksınız. Lutein ihtiyacınızı da çam fıstığından kolayca temin edebilirsiniz. Makula dejenerasyonunda, gözün retina tabakası incelir ve kırılgan hale gelir. Bir süre sonra kan sızdırmaya başlar. Bu da retinaya zarar vererek gözünüze çeşitli hasarlar verir. Bu durumu önlemek için gözlerinizin antioksidana ihtiyacı vardır. Bu yüzden çam fıstığı gibi göz sağlığına yardımcı besinler yiyerek, göz sağlığınızı koruyabilir ve çeşitli hastalıklardan uzak durabilirsiniz. Göz sağlığını korumak ve geliştirmek için bir diğer faydalı element A vitaminidir.
Eşsiz bir lezzete ve tatlı bir aromaya sahip olan çam fıstığı, bu saydıklarımızın haricinde daha birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca geçmiş tarihlere bakacak olduğumuzda antik çağlarda dahi çam fıstığının tedavi edici özellikleri kullanılmıştır. Ek olarak çam fıstığının diğer faydaları D vitaminini bol miktarda içermesinden dolayı kemik sağlığınızı güçlendirecek, zengin C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sisteminizi arttıracak, iyi bir demir kaynağı olduğu için sinir sisteminizi rahatlatıp, beyin fonksiyonlarınızı arttıracak ve magnezyum kaynağı olmasından dolayı enerji verici olacak ve yorgunluğunuzu atmanızı sağlayacaktır. Çam fıstığının faydaları saymakla bitmez. Ancak genel olarak faydalı olduğu durumları siz değerli okuyucularımıza daha iyi anlatabilmek için detaylı bir anlatım yoluna gittik. Şimdi de çam fıstığının fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkileri inceleyip, hemen ardından besin değerleri tablosunu da sizler ile paylaşıp, yazımızı noktalayacağız.
Fazla Çam Fıstığı Yemenin Bir Zararı Var Mıdır?
Çam fıstığı günlük önerilen miktarlar olan 30 gram kadarının herhangi bir yan etkisi olmaması ile birlikte, fazla ve aşırı miktarda tüketimlere gittiğinde çeşitli yan etkiler meydana gelebilir. Bunlardan biri de alerjik reaksiyonlardır. Bazı kişilerin çam fıstığına karşı çeşitli yan etkileri bulunabilmektedir. Bu kişilerin çam fıstığı tüketimini derhal bırakıp, doktoruna danışması gereklidir. Doktorunuzun talimatına göre tüketimine özen göstermenizi tavsiye ederiz. Bir diğer yan etkisi de yenildikten sonra ağızda bir çeşit acı tat bırakabilmesidir. Bunu da içerdiği çeşitli bileşikler sayesinde yapar. Ancak çam fıstığı yenildiğinde oluşan acı tat belirli bir süre beklendiğinde kendiliğinden yok olacaktır. Beklenmesi gereken süre ise genelde 1-2 saat arasında değişebilmektedir. Ayrıca çam fıstığı yağlı ve kalori değeri yüksek bir besindir. Bu yüzden aşırı miktarlarda tüketimi durumunda çeşitli kilo alımlarına sebep olabilir.
Böylece çam fıstığının faydalarını genel ve ayrıntılı olarak verdikten sonra, çam fıstığının fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkilerden bahsettik. Şimdi de çam fıstığının besin değerleri tablosunu siz değerli okurlarımız ile paylaşarak yazımızı noktalayacağız.
Çam Fıstığının Besin Değerleri
Porsiyon Miktarı: 100 g
  • Kalori (kcal): 673
  • Toplam yağ: 68 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 2 mg
  • Potasyum: 597 mg
  • Karbonhidrat: 13 g
  • Diyet lifi: 3,7 g
  • Şeker: 3,6 g
  • Protein: 14 g
  • A vitamini: 29 IU
  • C vitamini: 0,8 mg
  • Kalsiyum: 16 mg
  • Demir: 5,5 mg
  • D vitamini: 0 IU
  • Piridoksin: 0,1 mg
  • B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 251 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder