18 Ekim 2020 Pazar

Muskatın Faydaları

Muskat Nedir?
Muskat genel olarak baharat olarak bilinir. Öğütülerek toz şekline getirilen muskat yemeklere eklenerek tat vermesi sağlanır. Hoş kokulu bir baharat olan muskat aslında bir meyve ağacının tohumunun çekirdeğidir. Antik çağlardan bu yana yeryüzünde var olduğu tespit edilen muskat; hoş aroması ve afrodizyak etkisi ile uzun yıllardır yemeklerde kullanılıyor. Muskat şekil bakımından küçük Hindistan cevizini andırır. Fakat Hindistan cevizine göre daha fazla aromaya sahiptir. İngilizcesi ise ”nutmeg” olarak geçer.
Muskat genel olarak tropikal iklimde yetişen bir ağaç türüdür. Genel olarak Endonezya, Batı Hindistan ve Yeni Gine gibi ülkelerde yetiştiriliyor. Bu ülkelerde yetiştirilip toz haline getirilerek tüm dünyaya ihraç ediliyor. Muskat içerdiği yoğun aroması ile birçok hastalığıa iyi geldiği biliniyor. Diğer baharatlara oranlar ilaç endüstrisinde yoğun olarak kullanılır.
Muskat Nasıl Ve Nerelerde Kullanılır?
Küçük Hindistan cevizi olarak adlandırılan Muskat; malta eriğine benzeyen bir görüntüye sahiptir ve etli meyvesinin ardında sahip olduğu çekirdeği kullanılır. Kırmızı bir zar ile kaplı olan muskat çekirdeğinin bu zarı soyulur ve çekirdek alınır. Bu çekirdek kurutulduktan sonra ise öğütülerek yahut rendelenerek baharat olarak kullanılır.
Muskat, en çok Hint mutfağından kullanılır. Tatlı ve et yemeklerinde bolca kullanılan muskat;değişik bir aroma verir. Avrupa da patates, çorba ve et yemeklerinde kullanılırken; Asya mutfağında ise köri baharatına eklenerek kullanılır.
Muskat bünyesinde barındırdığı uçucu yağlar sağlık için çok değerlidir. Uzun yıllardır yatıştırıcı bir bitkisel ilaç olarak kullanılıyor. Toz hali süte eklenerek içilirken ;sıvı hali veya yağı ilaç yapımında kullanılıyor.
Muskatın Faydaları Nelerdir?
Muskat cevizi çoğunlukla bir baharat olarak dünya mutfağında kullanılır. Fakat bir baharattan çok daha fazla faydası bulunan muskat uzun yıllardır da işlenmemiş hali ile ilaç endüstrisinde kullanılıyor. Muskat vücuttaki maddeleri temizleyip; doğal detoks etkisi veriyor. Muskat toz hali, rendelenmiş formu gibi şekillerde tüketilirken birçok hastalığında iyileşmesini sağlıyor. Muska ; hazımsızlığın yatıştırılmasına, ağrıların azaltılmasına, vücuttan toksinlerin atılmasına, cilt sağlığının güçlendirilmesine, uykusuzluğun (insomnia) azaltılmasına, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, lösemi hastalığının önlenmesine ve kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı oluyor.
1. Alzheimer Önleyici
Muskat bünyesinde bulunan ”myristicin” maddesi ile Alzheimera neden olan hastalığın etkilerini azalttığı yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır. Bu araştırmalar sonucunda muskat tüketiminin düzenli olması ile hafızayı da kuvvetlendirdiği anlaşılmış.
2. Doğal Ağrı Kesici
Muskat doğada ağrı kesici olarak kullanılmış. Daha sonra yapılan araştırmalarda içerdiği ”mentol” benzeri bileşenlerin insan vücudunda rahatlama ve ağrıyı dindirme özelliği olduğu görülmüş. Bu nedenle ilaç endüstrisinde ağrı kesicilerin üretiminde muskat kullanılıyor.
3. Ağız Kokusunu Giderir
Muskat içeriğinde sahip olduğu antibakteriyel özelliği sayesinde nefesi temizler ve ağız kokusunu giderir. Muskat sahp olduğu bu özelliği ile bazı diş macunu firmaları tarafından macunun içeriğine ekleniyor. Diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de kullanılıyor.
4. Afrodizyak Etkisi Var
Muskat antik çağdan beri var olan bir bitki olması sebebi ile o zamanlardan beri kullanılıyor. Muskatın cinsel gücü arttırdığı ve çok güçlü bir afrodizyak olduğu efsanesi vardır. Yapılan araştırmalarda ise muskat kullanımının libidoyu arttırdığı gözlenmiş. Bu yüzden iktidarsızlık sorunu olan kişiler için muskat özlü tonikler üretilmiş.
5. İshali Keser
Muskat’ın ishali giderdiği de bilinir. İshal olan birinin ishalini durdurmak için su veya süte eklenen muskat tozunun ishali çok kısa sürede durdurduğu anlaşılmış.
6. Uykusuzluk Sorunu Olanlar İçin Kurtarıcı
İnsomnia hastalığını varsa ya da uyku problemleri yaşıyorsanız muskat tam bir kurtarıcıdır. İçeriğinde bulunan bileşenlerden dolayı sütle karıştırılıp içildiğinde rahatlatma ve uyku getirmesi ile bilinir. Bir çeşit sakinleştirici özelliktedir.
7. Hazmı Kolaylaştırır
Muskat içeriğinde bulunan lifler ile bağırsaktaki kasların hareketini kolaylaştırır. Toz halinde tüketilen muskat sindirimi düzenler ve mide ile bağırsak öz suyunun salgılanmasına destek olur. Kabızlık sorunu olan kişilerin sıkça kullandığı bir baharattır.
8. Yaraları İyileştirir
Muskat içeriğinde bulunan antibakteriyel özelliği ile enfeksiyon ve açık yaraların tedavisinde etkilidir. Aynı zamanda içeriğinde bulunan uçucu yağlar ile farenjit tedavisinde kullanılır.
9. Cildi Güzelleştirir
Sahip olduğu doğal yağ içeriği sayesinde muskat yağı olarak üretimi vardır. Muskat yağı da kozmetik sektöründe yoğunlukla kullanılır. Yüzdeki siyah noktalar ve akne izlerinin giderilmesinde muskat yağı çok etkilidir. Muskat özlü kremler ise yağlı ciltlerin nemlendirilmesi için kullanılır.
10. Kan Basıncını Ayarlar
Mineral açısından zengin olan muskat potasyum minerali sayesinde kan basıncının düşmesini sağlar. Diğer yandan ise kan damarlarının nefes almasını sağlayarak rahatlatır. İçerdiği yoğun oranda kalsiyum içeriği ile de kemik sağlığına olumlu olarak etkiler. Demir içeriği ile ise kan hücrelerinin arttırılmasını sağlayarak anemi hastalığını önler.
11. Organların İşleyişini Düzenler
Dış faktörlerden dolayı vücudumuzda artan toksinlerin temizlenmesinde muskat bire birdir. Muskat içeriğinde bulunan mineraller sayesinde toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Böbrek taşlarının atılmasını sağlarken, karaciğerin ise temizlenmesine yardımcı olur.
12. Beyin Fonksiyonlarını Geliştirir
Antik bir baharat olan muskat, beyin uyarıcı etkisi ile bilinir. Muskat içeriği ile depresyon kaynaklı stres veya anksiyete problemlerini giderir. Yorgunluk giderici özelliği olmasının yanında, dikkat dağınıklığı olan kişilerin odaklanma sorununun da çözümüdür.
Muskat Yağının Faydaları
Muskat sadece bir baharat olarak yemeklerde veya tatlılarda kullanılmıyor. İçeriğinde bulunan hafif doğal yağlardan dolayı kozmetik ve ilaç sektöründe yağı çıkarılarak da kullanılıyor. Şimdi sizlere muskat yağının faydalarından biraz bahsedelim.
  • Muskat yağı sakinleşme ve gevşemek amacı ile kullanılır. Uykudan önce bileklere sürülen birkaç damla muskat yağı uyumayı kolaylaştırır. Banyo suyuna eklenen muskat yağı ise duşta gevşemeyi ve rahatlamayı sağlar.
  • Muskat yağı ağrılı veya acılı bölgeye uygulandığında buradaki ağrıyı dindirir.
  • Antibakteriyel özelliği ile toksinlerin atılmasından ve mikropların öldürülmesinden etkilidir.
  • Muskat yağı astım, soğuk algınlığı, grip ve öksürük hastalıkların iyileşmesini sağlar.
  • Muskat yağı içerdiği myristicin bileşeni ile hafızayı kuvvetlendirirken;  stres ve yorgunluğu giderir.
  • Muskat yağı ayrıca cilde de iyi gelir. Ciltte bulunan kırışıklar ve ince çizgilerin tedavisinde kullanılır. Yaşlanmayı geciktirici etkisi ile de bilindiği için kozmetik sektöründe sıkça kullanılır.
Muskat Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Muskat baharat halinde yahut muskat yağı olarak kullanırken bazı dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor.
  • Yoğun muskat kullanımı bazı zihinsel yan etkiler oluşturur.
  • Aşırı muskat kullanımında mide bulantısı, ağız kuruluğu, baş dönmesi, düzensiz kalp atışı, ajitasyon ve halüsinasyonlar görülebilir.
  • Hamilelerde aşırı muskat kullanımı düşük ve doğumda sorunlara neden olabilir.
  • Kronik hastalığı bulunan veya düzenli ilaç kullanan kişilerin doktorlarına danışarak muskat kullanması önerilir.
  • 2 yaşından küçük bebeklerde muskat kullanılması her zaman önerilmez. Bağımlılık oluşması gibi bir etkisinin olduğu söylenir.
İştah açıcı özelliği olduğu için diyet yapan kişilerin muskatı dikkatli tüketmesi önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder