Mayıs ayının sonlarında, yöresel olarak Haziran ayı
boyunca köylü pazarlarında, sokaklarda satılan bir demet mutluluk, dağ nohutu.
Pek çoğumuz için çocukluğumuzda kalan bir anı, şanslı olanlarımız içinse
çocukluğumuzdan beri devam eden lezzetli bir eğlencelik. Gerçekten de dağ
nohutu hem lezzetli hem yemesi eğlenceli bir yiyecek. Peki ama nedir bu dağ
nohutu? Gerçekten de dağlarda mı yetişir? Atıştırmalık mıdır sadece, başka
şekilde tüketemez miyiz? Ya sağlığımıza kattıkları? Biz de sizin gibi merak
ettik ve araştırdık. Şimdi öğrendiklerimizi paylaşma zamanı.
Dağ Nohutu
Nedir?
Ülkemizde taze nohut, yeşil nohut, deli nohut, delice
nohut gibi isimlerle bilinen dağ nohutu, yemeklik kuru nohutun tam
olgunlaşmamış halidir. Bu yöresel isimler bazen çok kafa karıştırıcı
olabiliyor. Örneğin Mersin’de dağ nohutuna firik diyorlar oysa Gaziantep’te
firik bir bulgur çeşidinin adı. Bazı yörelerde de buğday ve mısırın henüz
olgunlaşmamış tohumlarının közde pişirilmesiyle elde edilen atıştırmalığa da
firik denir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Hatta hakkında sayfalar dolusu yazı
yazılabilir ama şimdi değil. Biz konumuza, dağ nohutuna dönelim.
Bildiğiniz gibi nohut ülkemizde en çok tüketilen kuru
baklagiller arasında ve kuru fasulyeden sonra 2. sırada yer alıyor. Bilinen en
eski tarım bitkilerinden olan nohut, binlerce yıldır üzerinde en çok araştırma
ve iyileştirme çalışması yapılan bitki muhtemelen. Ne toprak ne de iklim
konusunda hiç seçici bir bitki olmayan nohut, hemen her toprakta ve hava
şartında yetişebiliyor. Senede sadece 1 defa ürün veren bu değerli besin
maddesi için yapılan bilimsel araştırmalar, daha kaliteli ürün elde etmek ve
daha çok verim alınmasını sağlamaya yönelik. Ülkemizde yetişen türleri en fazla
1 metre yüksekliğinde ve otsu bir bitki olan nohut, bakla denen çiçekleri
içinde tohumlarını taşıyor ve bizim besin olarak tükettiğimiz kısmı da işte bu
tohumlar. Yetiştiği bölgeye ve cinsine göre her bir baklanın içinde en fazla 2
tohum, yani nohut tanesi bulunur. Bahar aylarında ekimi yapılan nohut, kısa
zaman içinde filizlenir ve 1 ay içinde ürün vermeye başlar. Nohutların
olgunlaşmaya başladığı günlerde yeşil olan rengi, günler geçtikçe sararır.
Yaprakları ve bakla denen kapsülleri tamamen sararan nohutlar toplanır ve uygun
şartlarda nemini tamamen kaybedene kadar kurutulur böylece yemeklik nohut
olarak adlandırılan bakliyat elde edilir. İşte bu aşamaya gelmeden, yapraklar
ve baklalar yeşil, nohut taneleri körpeyken, köküyle birlikte tarlalardan
toplanarak, demetler halinde satışa çıkan nohuta da dağ nohutu diyoruz. Büyük
şehirlerde koca koca adamların, süslü püslü kadınların, amcaların, teyzelerin,
ellerindeki bir demet çalının arasından bulup kopararak, sokak ortasında hiç
çekinmeden dağ nohutu yediklerine siz de şahit olmuşsunuzdur. Hatta büyük
ihtimalle siz de onlardan birisinizdir. Bu taptaze ve biraz da çocuksu eylemin
tadını çıkarmak için en fazla 1 ay zamanımız var. Bir daha kavuşmak için 1 sene
beklememiz gerekecek.
Her geçen gün daha da artan dünya nüfusunun beslenme sorunu da giderek artıyor. Protein yönünden zengin ve dengeli bir beslenme ise sağlıklı bireyler yetişmesi için çok önemli. Proteine dayalı bir beslenme modeli de ancak protein yönünden zengin hayvansal gıdalar ve bitkisel proteinler yönünden zengin baklagillerin dengeli biçimde tüketilmesiyle mümkün olabilir. Hayvansal gıdaların özellikle kırmızı etin, şu ya da bu sebeplerden herkes tarafından yeterince tüketilemediği dikkate alınacak olursa, protein yönünden zengin ve ulaşılması daha kolay olan bitkisel besinlerin önemi daha da belirgin biçimde karşımıza çıkar.
Dağ
Nohutunun Faydaları Nelerdir?
Nohut bitkisinin faydalarını sadece insan sağlığı
yönünden ele almak haksızlık olur. Nohut, yetişmesi için ihtiyacı olan azotu,
köklerindeki nodüller sayesinde havadan kendi kendine alabilir. Yani, yetiştiği
toprağı değerli hale getirir.
Tüm dünyada neredeyse sadece beslenme için kullanılan
nohut ortalama olarak % 25 protein içerir ki bu miktar diğer baklagillerle
kıyaslanacak olursa en yüksek protein içeriği. Bunun dışında % 50 karbonhidrat,
% 15 diyet lifi, % 5 yağ ile fosfor ve kalsiyum, çinko, folik asit, manganez
içeriğiyle de çok değerli bir besin maddesi.
1- Kalp –
Damar Hastalıklarından Korur
Yüksek ve kaliteli posa içeriği ile birlikte, dolaşım
sistemi için çok gerekli olan aminoasit içeriği sayesinde damar sağlığını
koruyarak daha iyi bir dolaşım sağlar ve bu da kalp sağlığını korur.
2. Kan
Şekerini ve Kolesterolü Dengeler
Hem yüksek lif içeriği hem düşük glisemik endeksi
sayesinde kan şekerini dengeler. Dağ nohutunda bulunan, suda çözünmeyen lif
bileşenleri, glikozun emilimini geciktirerek nişastanın hidrolizini yavaşlatır.
Böylece kandaki şekerin hızla düşmesini engeller. Diyabet hastalarının
diyetlerinde mutlaka yer vermeleri gereken bir besindir. Dağ nohutu yılda 1-2
defa da olsa tüketilmelidir.
3. Süt Yapar
Yağ oranı diğer baklagillere nazaran biraz daha yüksek
olduğu için, emziren annelerde süt yapımını artırır. Dağ nohutu, emzirme dönemi
Mayıs, Haziran aylarına denk gelen anneler için bulunmaz bir fırsat.
4. Kemik
Sağlığı İçin Faydalı
İçeriğindeki yüksek kalsiyum sayesinde hem gelişme
çağındaki çocuklar için hem de menopoz dönemindeki kadınlar için faydalıdır.
Kemik ve diş gelişimine katkıda bulunduğu gibi, kemikleri güçlendirerek
kayıpları önler.
5. Kilo
Kontrolüne Yardımcı
Dağ nohutu, yüksek posa içeriğiyle mide ve bağırsakta
daha fazla doluluk hissi yaratır. Üstelik daha fazla su içerdiği için
halsizlik, yorgunluk gibi şikayetleri de ortadan kaldırır. Diyet yaptığınız
döneme denk gelirse, dağ nohutu çok faydalı bir ara öğün ve atıştırmalık
olabilir. Ama eğer mevsimi değilse, leblebi olarak da tüketebilirsiniz.
Leblebi, nohutun kavrulmasıyla elde edildiği için biraz vitamin kaybına
uğrayabilir ama verdiği tokluk hissi değişmez. 4 kaşık pişmiş nohut ve 1 dilim
esmer ekmeğin kalorileri eşittir. Fakat nohut daha yüksek posa içeriğine sahip
olduğu için daha uzun süre tok tutar.
6. İdrar
Söktürücü
Dağ nohutu da, tüm taze meyve ve sebzelerde olduğu
gibi yüksek oranda su içerir. Ve yeterince sıvı almak da vücutta biriken fazla
suyu atmanın en sağlıklı yoludur.
7.
Bağırsakları Yumuşatır
Yüksek diyet lifi sayesinde besinlerin bağırsakları
daha çabuk terk etmesini sağlar. Selüloz, lignin ve hemisellüloz gibi suda
çözünmeyen lif bileşenleri içeren dağ nohutu, dışkının miktarını artırır ve
kalın bağırsaklarda kalma süresini kısaltır.
8. Zihinsel
Yorgunluğu Azaltır
Bazen hepimiz kendimizi yorgun, bitkin hatta depresif
hissederiz. Bunun sebebi bazen sosyal ilişkilerimiz ama çoğu zaman da vitamin,
mineral eksikliği ya da kan şekerinin düşüklüğüdür. Dağ nohutu özellikle
magnezyum minerali içeriği sayesinde hem bedensel hem de zihinsel yorgunluk
şikayetine birebirdir.
9. Kan
Yapar
Kan yapımında büyük katkısı olan demir minerali, dağ
nohutunda oldukça önemli bir miktarda bulunur.
Dağ Nohutu
Nerelerde Kullanılır?
Baklagillerin ve nohutun Türk mutfak kültüründe de
önemli bir yeri var. Dünya nohut üretiminde 4. sırada yer alan ülkemizde nohut,
tek başına ya da başka sebzelerle birlikte sulu yemeklerde, çorbalarda,
salatalarda, pilavlarda; un, beyaz ve sarı leblebi yapımında kullanılır. Dağ
nohutu tarımı yapılan yerlerde, etli yemeği yapılır. Bazı yörelerde taze nohut
ezilerek macun kıvamına getirilir ve yaraların iyileştirilmesi için kullanılır.
Dağ nohutunun mevsimi ne yazık ki çok kısa. Taze olarak saklamak da
mümkün değil. Ancak dondurularak saklanabilir fakat bu durumda çözülmesini
beklemeden pişirmek gerekir, çiğ olarak kullanılamaz. Büyük şehirlerde, semt
pazarlarında, köylü tezgahlarında görüldüğü an alınmalı, hızla tüketmeli.
Salatalara taze olarak eklenebilir. Sarmısaklı ya da sade yoğurtla da lezzetli
bir salata yapmak mümkün. Dağ nohutunun zengin besleyici içeriğinden
faydalanmak için tazeyken tüketmek en iyisi ama mümkün olmadığı durumlarda
leblebi olarak da tüketmek sağlıklı bir seçenektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder