22 Ekim 2020 Perşembe

Bitter Çikolatanın Faydaları


Mutlu, üzgün ya da diğer farklı ruh halinde herkes bitter çikolata yemeyi tercih eder. Herkesin favorisi olan bitter çikolata, aslında insan vücudu üzerinde birçok faydaya sahip. Özellikle kalp ve damar sağlığından, stresi azaltmaya kadar birçok sağlık sorununa bitter çikolata iyi gelir.
Bitter Çikolatanın Faydaları Nelerdir?
Bitter çikolata insan sağlığı üzerinde birçok yararlı etkisi bulunur. Ancak bitter çikolata alırken kakao oranına çok dikkat edin. İçerisinde yoğun miktarda flavonoid maddesi içermesi gerekir. En fazla flavonoid maddesi içeren bitter çikolatanın en az %70 oranında kakao oranına sahip olması gerekir. Bitter çikolatanın içerisinde yer alan lif, demir, magnezyum, bakır ve manganez gibi önemli mineraller bulunur.
1. Felç Olma Riskini Azaltır
Bitter çikolatanın şeker oranı düşük ve kakao oranı yüksek olduğu için çok tercih edilmez. Ancak bitter çikolata insan sağlığı üzerinde birçok faydaya sahip. Felç birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yapılan birçok araştırma sonucunda, bir hafta boyunca en az 40 gram bitter çikolata tükettiğiniz zaman, felç olma riskini azaltır. Bu riskin en az %20 oranında düştüğü kanıtlandı. Bu nedenle her gün düzenli bir şekilde bitter çikolata yiyebilirsiniz.
2. Kalbi Güçlendirmeye Yardımcı Olur
Bitter çikolatanın en önemli faydalarından biri kalp üzerinde olan etkisi. Bitter çikolatayı düzenli bir şekilde tükettiğiniz zaman, kanda yer alan kötü kolesterolün ve aynı zamanda kan basıncının düşmesine yardımcı olur. Bu durumda kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalini büyük ölçüde düşürür. Bitter çikolata yediğiniz zaman, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma ihtimalini düşürür.
3. Uzun Süre Tok Kalmanızı Sağlar
Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte insanlar fazla kilolardan kurtulmak ister. Çünkü yaz aylarında havanın çok sıcak olması sebebiyle fazla kilolar sorun oluşturur. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için, düzenli ve sağlıklı bir şekilde beslenme düzeninizin olması gerekir. Diğer adı mutluluk hormonu olan bitter çikolatanın içeriğinde bol miktarda lif bulunur. Bu nedenle insan vücudunda daha fazla doygunluk hissi verir. Bu nedenle kilo almanıza neden olabilecek diğer yiyeceklerden uzak durmanıza yardımcı olur.
4. Diyabete Karşı Koruma Oluşturur
Diyabet hastalığı günümüzde çok sık bir şekilde görülen bir sağlık sorunu. Bu hastalıkta şeker oranı çok az olduğu için bitter çikolata yiyebilirsiniz. Belirli bir miktarda yiyebileceğiniz bitter çikolata diyabete karşı koruma sağlar. Çünkü bitter çikolata insülin direncini zayıflatır. Bitter çikolatanın içerisinde insan vücuduna faydalı olan maddeler bulunur. Bu nedenle düzenli olarak bitter çikolata tüketebilirsiniz.
5. Cildin Canlanmasını Sağlar
Cildin bakımlı ve sağlıklı olması herkes için çok önemli. Cilde fayda sağlayan doğal malzemeler arasında bitter çikolata ilk sırada yer alır. Bitter çikolata, içerisinde yer alan flavonoid maddesi açısından çok zengin bir besin maddesi. Flavonoid maddesi sayesinde cilt yüzeyi güneşin zararlı ultra viyola ışınlarından korunur. Bitter çikolata çok güçlü bir antioksidan özelliğine sahip. Bu nedenle bitter çikolata yediğiniz günlerde, güneş kremi kullanmanıza gerek kalmaz.
6. Öksürüğü Hafifletmeye Yardımcı Olur
Özellikle kış aylarında hava sıcaklığının çok düşmesi sebebiyle üst solunum yolu hastalıkları ortaya çıkar. Üst solunum yolu hastalıklarının en sık görülen şikayetleri arasında öksürük yer alır. Öksürük bir süre sonra şiddetlenerek, uyumanızı engeller ve rahatsız edici bir hale gelir. Şiddetli öksürüğün geçmesini sağlamak için bitter çikolata tüketebilirsiniz. Bitter çikolatanın içerisinde teobromin adlı bir madde yer alır. Bu madde, öksürüğe neden olan beyin içerisinde yer alan onunca kafa siniri üzerinde etki ederek, öksürüğün kısa bir sürede tamamen geçmesini sağlar.
7. Ruh Halinizi Düzeltmeye Yardımcı Olur
Çoğu insan kendini kötü hissettiği ya da stresli olduğu bir anda, kendini daha iyi hissetmek, mutlu olmak için yiyecek bir şeyler ararız. Mutlu olmak için akla ilk gelen bitter çikolata yemek. Bu nedenle çoğu zaman yanınızda bitter çikolata bulundurmak iyi bir fikir olabilir. Bitter çikolata, içerisinde yer alan maddeler sayesinde insanların ruh halini düzeltir ve mutlu olmasına yardımcı olur. Bitter çikolatanın içerisinde teobromin maddesi yer alır. Bu madde doğal bir uyarıcı özelliğine sahip. Bitter çikolata yediğiniz anda beyinde yer alan endorfin ve diğer hormonların harekete geçmesine yardımcı olur. Bitter çikolatada aynı zamanda doğal bir antidepresan olarak insan vücudunda etki gösteren serotonin maddesi yer alır. Düzenli olarak haftada 3 gün 10 gram bitter çikolata yediğiniz zaman, stres hormonu seviyesi düşmeye başlar.
8. Kan Dolaşımını Hızlandırır
Herkesin severek ve sürekli tükettiği bitter çikolatanın bir diğer önemli faydası kanın pıhtılaşmasını önlemesi. Kan dolaşımının yavaşlaması durumunda birçok sağlık sorunu ortaya çıkar. Bu sağlık sorunlarını engellemek için kan dolaşımının belirli bir ritimde ve hızda olması gerekir. Kan dolaşımını arttırmak için bitter çikolata tüketebilirsiniz. Bitter çikolata aynı zamanda aspirin ile aynı etkiyi gösterir.
9. Görme Duyusunu Tedavi Eder
Daha fazla kakao oranına sahip olan bitter çikolatanın insan vücudu üzerinde birçok yararı bulunur. Özellikle beyin yapısında yer alan ve beyne giden kan dolaşımını hızlandırır. Aynı zamanda retina tabakasına ulaşan kan akışını arttırdığı için, görme sorunu olan insanlara doğal bir tedavi sağlar.
10. Zekayı Geliştirir
Her insanın birçok duygu anında yediği bitter çikolata aynı zamanda zekayı da geliştirir. Beyne giden kan miktarının artması sebebiyle, kişinin daha dikkatli olmasına yardımcı olur. Bu sayede öğrenme yeteneği de artar.
11. Yaşlılık Etkilerine Karşı Korur
İlerleyen yaşa ya da yapısal yorgunluğa bağlı olarak vücut yaşlanmaya başlar. Özellikle cilt yüzeyinde etkisini daha çok belli eden kırışıklık ve sarkmalar meydana gelir. Vücudun yaşlanmasını engelleyen madde antioksidan. Kakao oranı çok yüksek olan bitter çikolata, diğer çikolata türlerine göre daha fazla antioksidana sahip. Bu nedenle yaşlanma karşıtı olarak bitter çikolatayı düzenli bir şekilde tüketebilirsiniz. Bitter çikolatanın içeriğinde yer alan maddeler sayesinde cildin yaşlanma etkileri gecikir.
12. Kan Basıncını ve Kolesterol Düzeyini Azaltır
Bitter çikolatada insan vücudunda belirli bir işleve sahip olan nitrik oksit üretimini uyarıcı bir özelliği bulunur. Nitrik asit insan vücudunda yer alan kan basıncını azaltır ve aynı zamanda kanın damarların içerisinden daha rahat bir şekilde akmasını sağlayan kan damarlarının genişlemesine yardımcı olur. Kan damarlarının rahatlamasını sağlar. Düzenli bir şekilde bitter çikolata tükettiğiniz zaman kan basıncı düzenlenir ve kolesterol düzeyi azalır. Bitter çikolata kalp krizi ve felç gibi ciddi hastalıklara neden olan arterlerde yer alan plan oluşumunu önler.
Bitter Çikolata Nasıl Tüketilir?
Bitter çikolata sadece yiyecek olarak tüketilmez. Bitter çikolatayı direkt olarak tüketebilirsiniz ya da pasta, kek gibi hamur işlerinin üzerine sos olarak kullanabilirsiniz.
Bitter çikolata kakao oranı çok yüksek olduğu için sütlü çikolataya göre, daha fazla antioksidan içerir. Bitter çikolata üzerinde yapılan araştırmalara göre, haftada 2 ya da 3 kere tüketilen az oranda bitter çikolata ile kan basıncını düşürmede etkili olduğu kanıtlandı.
Özellikle diyet yaparken yasak olduğu düşünülen bitter çikolatayı az miktarda yiyebilirsiniz. Çünkü şeker oranı ve glisemik indeksi düşük. Bu nedenle herhangi bir kilo alımına neden olmaz. Aynı zamanda bitter çikolatayı cildinize maske şeklinde uygulayabilirsiniz. Böylece bitter çikolatanın cildi canlandırıcı ve nemlendirici etkisinden yararlanmış olursunuz.
Bitter çikolatanın kokusu etkileyici olduğu için birçok nemlendirici krem, duş jeli ve diğer kozmetik ürünlerin içeriğinde yer alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder