19 Ekim 2020 Pazartesi

Lime ( Misket Limonu Nedir? ) Limenin Faydaları Nelerdir?

Lime limongillerden dış kabuğu yeşil olan ekşi bir meyvedir. Türkçede misket limonu olarak da bilinir ve normal limondan küçüktür. Sitrik asit ve  C vitamini bakımından zengin olup şeker miktar çok düşüktür. 1800’lerde iskorbüt (  iskorbüt; C vitamini eksikliğine bağlı oluşan genelde eski denizcilerde görülen bir hastalıktır ) hastalığına yakalanan İngiliz denizciler tarafından kullanılmıştır. Pek çok türü olan limenin en sık rastlanan türü tahiti adında bir türüdür. Lime yağı ise kozmetik sektöründe kullanılır.
Misket Limonu’nun, şeker oranının düşük olması ve C vitaminince zengin olmasından dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterolü ve tansiyonu düşürür, yara ve diş iltihaplarında etkilidir. Ayrıca; B1, B2, B3, Keroten, Kalsiyum gibi çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir.
Lime Nasıl Kullanılır?
Limenin hem meyvesi hemde dış kabukları çeşitli amaçlarla kullanılabilir. Limonun kullanıldığı her alanda, kokteyl hazırlanmasında, pastalarda ve keklerde kullanılabilir. Brezilyanın milli içkisi Kaşasa ( Cachaca ) ile hazırlanan ünlü Caipirinha, Karayip adalarına has Mojito içkisi ve Margarita kokteyli de  misket limonu ile hazırlanıyor.
Ayrıca İran taraflarında  misket limonu kurutulup baharat haline getiriliyor ve çorbalara, pilavlara çeşni olarak ekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder