Lime
limongillerden dış kabuğu yeşil olan ekşi bir meyvedir. Türkçede misket limonu
olarak da bilinir ve normal limondan küçüktür. Sitrik asit ve C vitamini
bakımından zengin olup şeker miktar çok düşüktür. 1800’lerde iskorbüt (
iskorbüt; C vitamini eksikliğine bağlı oluşan genelde eski denizcilerde
görülen bir hastalıktır ) hastalığına yakalanan İngiliz denizciler tarafından
kullanılmıştır. Pek çok türü olan limenin en sık rastlanan türü tahiti adında
bir türüdür. Lime yağı ise kozmetik sektöründe kullanılır.
Misket Limonu’nun, şeker oranının düşük olması ve C vitaminince zengin olmasından dolayı
bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterolü ve tansiyonu düşürür, yara ve diş
iltihaplarında etkilidir. Ayrıca; B1, B2, B3, Keroten, Kalsiyum gibi
çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir.
Lime Nasıl Kullanılır?
Limenin hem meyvesi hemde dış kabukları çeşitli
amaçlarla kullanılabilir. Limonun kullanıldığı her alanda, kokteyl
hazırlanmasında, pastalarda ve keklerde kullanılabilir. Brezilyanın milli
içkisi Kaşasa ( Cachaca ) ile hazırlanan ünlü Caipirinha, Karayip adalarına has
Mojito içkisi ve Margarita kokteyli de misket limonu ile
hazırlanıyor.
Ayrıca İran taraflarında misket limonu kurutulup
baharat haline getiriliyor ve çorbalara, pilavlara çeşni olarak ekleniyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder