14 Ekim 2020 Çarşamba

Sığır Kuyruğu Otunun Faydaları


Halk arasında kocakarı ilacı olarak tabir edilen ancak alternatif tıbbın bizlere sunmuş olduğu birçok şifalı karışım vardır. Kültürümüzde bu ilaçların önceden daha sık kullanıldığı zamanlarda bu karışımlar için önemli olan bazı otlar özenle toplanmaktaydı. Ancak son zamanlarda artık insanlar kolay yolu olarak ilaç kullanımını tercih ediyor. Doktorlar başta olmak üzere bu konuda birçok uzman yayın organlarından insanları uyarıyor. İlaçlarda bulunan yan etkiler asıl hastalıklardan bile daha zor tedavi edilebilir. Zaten bağışıklık mekanizmamız muazzam bir uyum gösterdiği için bu ilaçlara da kısa süre sonra kişi bağışıklık kazanıyor. Bu da ilaçların ya dozunun artırılması gerektiğini ya da daha etkili bir ilaç kullanımı gerektirdiğini vurguluyor.
Karışımları hazırlamak her ne kadar gözümüzde büyüse de bazen burnumuzun ucundaki şifalardan mahrum kalabiliyoruz. O şifalı bitkilerden biri de sığır kuyruğu otudur. Sığır kuyruğu otu pek bilinmemekle birlikte genelde güneşin en bol olduğu alanlarda yetişir. Aslında kurak arazilerde de sık sık boy gösterir. Yolda yürürken bile denk gelebileceğimiz sığır kuyruğu otu sıracagiller familyasındandır. Ortalama 150 cm boyuna kadar ulaşırlar. Sarı çiçeklere sahip olan sığır kuyruğu otu genelde yetiştikten 2 yıl sonra çiçeklerini verir. Yaz bitimine doğru sarı çiçekler renklerini koyulaştırır. Kahverengi olmaya yakın bu çiçeklerin toplanması gerekir. Nemi sevmeyen bu bitkiler nem karşısında dayanıklılığını yitirerek etkisini de göstermez.
Sığır Kuyruğu Otunun Faydaları Nelerdir?
1. Ses Kısıklığını Giderir
Kış aylarında sık sık yaşanılan boğaz enfeksiyonlarının en belirgin yan etkilerinden biri de ses kısıklığıdır. Özellikle sabah ilk uyandığı zaman kişideki ses değişimi enfeksiyonun ben buradayım deme şeklidir. Ses kısıklığı bazı sosyal alanlarda kişinin kendini ifade etmesini engeller. Bunun için antibiyotikler kullansanız da ses kısıklığınız bir anda geçemez. Sığır kuyruğu otu sayesinde ses kısıklığı sorununuzu bir iki kullanımda önleyebilirsiniz.
2. Balgam Söktürür
Kış aylarında sık sık yaşadığımız hastalıklardan biri de griptir. Genelde vücut mikrobu dışarı atmak için balgam üretimini artırır. Ancak bu balgam genelde kişinin boğazının tahriş olmasına neden olarak balgamın dışarı atılmasını önler. Fakat iyi bir balgam söktürücü özelliği bulunan sığır otu sayesinde vücudunuzda bulunan enfeksiyonu balgamla birlikte kısa sürede atabilirsiniz. Bu da hastalığınızın iyileşme sürecini kısaltacaktır.
3. Kulak Ağrılarını Geçirir
İltihap önleyici etkisi bulunan sığır kuyruğu otu kulak iltihabının neden olduğu kulak ağrılarını da geçirir. Kulak ağrıları genelde şiddetli olur ve kendiliğinden geçmesi beklenemez. Devamlı olan bir ağrı olduğu için müdahale gerektirir. Ancak yanlış alternatif müdahaleler kişinin kulak yapısının bozulmasına neden olabilir. Sizler de kulak ağrısı sorunu yaşıyorsanız kulak ağrılarınızı hem geçirecek hem de tedavi edecek olan sığır kuyruğu otundan faydalanabilirsiniz. Karışımından elde ettiğiniz bir kaç damla sayesinde kulak ağrılarınızdan kurtulmanız mümkündür.
4. Güneş Yanıklarına Son Verir
Özellikle yaz aylarından güneşin zararlı ışınları bizlere daha çok zarar verir. Bunlardan korunmak için her ne kadar önlem alıyor olsak da kimi zaman da gazabına uğramadan geçemiyoruz. Bu durum karşısında vücutta oluşan yanıklara ferah aynı zamanda iyileştirici bir ürün gerekir. Bu iki beklentiyi de karşılayacak olan sığır kuyruğu otu sayesinde hem yanıklarınızın oluşturduğu acıyı hissetmeyecek hem de ölü derilerin bir an önce atılarak derinin kendini yenilemesine yardımcı olacaksınız.
5. Kuru Öksürüğü Tedavi Eder
Birçok hastalığın ortak belirtisi olan kuru öksürük oldukça sinir bozucu olabiliyor. Boğazınızda sürekli bir şey varmış hissine kapılarak bir türlü geçmek bilmeyen kuru öksürüklerin neden olduğu ilk durum boğaz tahrişidir. Boğaz tahrişi kişinin sesinin kısılmasına neden olduğu gibi yeme-içme gibi durumlarını da olumsuz etkiler. Kuru öksürükten kurtulmak için sığır kuyruğu otunu bir çay şeklinde demleyebilir ve içerisine de bir kaşık bal koyarak kuru öksürükten kurtulabilirsiniz.
6. Küçük Kesikleri Geçirir
Özellikle ev hanımlarının sıklıkla yaşadığı mutfak kesikleri suya değdiği zaman can yakıcı olabilir. Küçük kesikler için eğer bir yöntem bilmiyor ve ilaç kullanmak istemiyorsanız sizlere sığır kuyruğu otunu öneririz. Sığır kuyruğu otu küçük kesiklerin bir an önce iyileşmesine deriye gönderdiği minerallerle destek olur. Küçük kesikler önemsiz olsa da kimi zaman vücudun hassasiyet durumuna göre izler bırakabilir. Bu sayede hem kesiklerden kurtulacaksınız hem de kesiklerin neden olduğu izlerden.
Sığır Kuyruğu Otu Nasıl Kullanılır?
Sığır kuyruğu otunu yukarıda da belirttiğimiz gibi her yerde bulabilmek mümkündür. Genelde boş arazilerde, bahçelerde yetişen sığır kuyruğu otunun yaprakları geniştir. Yol kenarında bulunan sığır kuyruğu otunu kullanmamanız gerekir. Yüzey alanı genişliğini de göz önünde bulunduracak olursak sığır kuyruğu yaprakları egsoz gibi zararlı gaz atıklarını kolayca emer. Sizler de bu otu kullandığınız durumda, bu zararlı alaşımlara maruz kalabilirsiniz.
Genelde bahçelerde yetişen sığır kuyruğu otunu kullanmalısınız. Eğer sığır kuyruğu otunu iç hastalıklardan dolayı kullanmak istiyorsanız 1 bardak kaynamış olan suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kurtulmuş sığır otunu ilave edin ve bu şekilde 5-6 dakika kadar demlenmesine müsaade edin. Daha sonra ılık bir vaziyette genelde yemeklerden sonra tüketebilirsiniz.
Bunun haricinde eğer deri yüzeyindeki yararlarından faydalanmak istiyorsanız da sığır otu yapraklarını yarım litre kadar suyun içerisine bırakın bu şekilde bekleyin. Suyu çektiğini gördüğünüz zaman yaprakları bir havan yardımıyla ezin ve bir karışım elde edin. Bu karışımı yaralı olan bölgeye sarın ve üzerini bir bezle örtün. Bu şekilde deri yüzeyindeki yararlarını da görebilirsiniz. Aynı zamanda ebe gümeci otuyla da oldukça iyi bir ikili olabilen sığır kuyruğu otunu karıştırıp çay şeklinde tüketebilirsiniz. Eğer bu şekilde içemiyorsanız içerisine bir tatlı kaşığı bal ilave edip daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder