31 Ekim 2020 Cumartesi

Karanfilin Faydaları Nelerdir?


Yemek pişirmede ve çeşitli amaçlarla kullanılan karanfil, Dünya çapında en çok kullanılan baharatlardan biridir. Ayrıca sigaranın boğucu tadını engellemek için tatlandırıcı olarak da karanfil aroması eklenir. Yağ yapımında antiseptik olarak ve hatta sağlık açısından faydalar eklemek için kullanılır. Eugenol isimli bileşikten gelen çok güçlü bir aromaya sahiptir. Tat olarak kattığı faydaların yanı sıra ek olarak da birçok hastalıkta tedavi edici olarak kullanılan ilaçlarda ve pek çok sağlık alanında yararları da vardır.
Karanfiller ufak boyutlarda olsa da besleyici ve doğal faydaları düşünülecek olduğunda devasa boyutlara ulaşmaktadır. Bu yardımların arasında sindirime yardımcı olması, antimikrobiyal etkilere karşı koruyucu özelliği, kansere karşı savaşması, karaciğeri koruması, vücudun bağışıklılık sistemini arttırması, diyabet yani şeker hastalığının kontrollü bir şekilde etkilerinin azaltılması, kemik yoğunluğunun artışı, anti mutajenik özellikleri ve baş ağrısını engellemesi ile birlikte afrodizyak özellikleri de bulunmaktadır.
Karanfilin 100 gramında 65 gram karbonhidrat, 6 gram protein, 13 gram yağ, 2 gram şeker bulunmaktadır. Ayrıca 274 kcal enerji ve 33 gram değerinde lif de bulunur. İçerisinde çeşitli mineraller, kalsiyum, sodyum, magnezyum, demir, fosfor, potasyum ve çinko mineralleri bulunur. Vitamin bakımından bakıldığında ise C vitamini, A vitamini, K vitamini, D vitamini, E vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, folat, B6 vitamini ve B12 vitamini de bulunmaktadır. Karanfilin asıl olarak faydalı olduğu durumları yazımızın devamında alt başlıklar altında daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.
1.Sindirim

Karanfilin içerisinde bulunan bileşikler, sindirimi sağlayan enzimlerin salgılanmasını sağlar. Bu durumun bir sonucu olarak da şişkinlik, bulantı, dispepsi ve mide sinirlerini ayarlar. Pudra olarak, kavrulmuş olarak ve bal ile alımı sindirim bozukluklarına karşı faydalı olmaktadır. Ayrıca kusma ve ishal gibi midesel rahatsızlıklara olan etkileri de göz ardı edilemez. Tek dikkatli olmanız gereken konu ise karanfilin çok kuvvetli bir baharat olmasından dolayı midenizi tahriş edebilme olasılığıdır.
2.Antibakteriyel

Karanfilin zararlı bakterileri durdurucu etkileri de bulunmaktadır. Bu baharatın birtakım insan patojenlerine karşı antibakteriyel özelliklerini test etmek amacı ile çeşitli deneyler yapılmıştır. Sonuç olarak karanfilin bu patojenleri durdurup, öldürebilme kabiliyeti elde edilmiştir. Ayrıca kolera bakterilerinin yayılması ve büyüyerek çoğalmalarını engellemek amacı ile karanfil ek bir ilaç olarak kullanılabilmektedir.
3.Diyabet Kontrolü

Birçok hastalığın tedavisinde çeşitli geleneksel ilaçlar kullanılmıştır. Bu hastalıklardan biri de diyabettir. Diyabet hastalığına sahip olan kişilerin vücutlarında metabolizmaları gereği ya insülin hormonu az miktarlarda üretilir ya da hiç üretilmez. Bu durumda diyabet hastalığına sebebiyet verir. Tedavi olarak karanfil tüketiminde yapılan araştırmalara göre, karanfil insülin hormonunu taklit eden bir hormon üretir. Bu da kan şekeri seviyenizi kontrol etmede inanılmaz etkiler bırakır. Böylece diyabet hastalığını engelleyebilir ya da hastalığa çoktan sahipseniz etkilerini azaltacak önlemleri de alabilirsiniz.
4.Bağışıklık Sistemi

Karanfilin bir diğer faydası da bağışıklık sistemini geliştirmek üzerinedir. Böylece vücudunuzun direncini arttırıp hastalıklara karşı koruyacaktır. Karanfilin kurutulmuş çiçek tomurcuğu da beyaz kan hücrelerinizin üretiminin artmasını ve doğal olarak bu hücrelerin sayılarının artmasını sağlar. Böylece gelişmiş tıp ekstra hassasiyeti geliştirir. Sonuç olarak bağışıklık sisteminizde belirgin bir artışa sebep olacaktır.
5.Karaciğer

Karanfilde yüksek miktarlarda antioksidan bulunmaktadır. Antioksidanlar vücudumuzda bulunan toksin ve serbest radikaller gibi zararlı etkiler bırakan maddeleri durdurmakla görevlidir. Bu yüzden karaciğerinizi korumak için en ideal besinlerden biri de karanfildir. Uzun vadede metabolizmada serbest radikal üretimi ve lipid profili artacaktır. Bu da karaciğerinizde bulunan antioksidan miktarını azaltıcı bir etki yapacaktır. Bu durumu önlemek adına karanfil tüketimine gereken önemin verilmesi ve düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir.
6.Kemik Sağlığı

Karanfildeki hidro-alkolik ekstralar, eugenol ve türevleri gibi fenolik bileşikleri içermektedir. Bu bileşiklere örnek olarak flavanoller, flavonlar ve izoflavonlar verilebilir. Bu yararlı maddelerin faydaları arasında kemik sağlığının korunmasını sağlamak vardır. Ayrıca kemik hastalıkları ile ilgili rahatsızlıkları da engeller. Bu durumlara örnek olarak kemik yoğunluğunun artması, kemik mineral içeriğinin artması ve osteoporoz yani kemik kırılganlığı gibi durumlara iyi geldiği bilinmektedir.
7.Cilt Sağlığı

Karanfil yağının akneleri ortadan kaldırdığı bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Bu kullanımlar genel olarak yüz maskesi ya da masaj kremi şeklinde gerçekleşmektedir. Cilde sürüldüğü zaman ufak bir sızlama hissinin oluşmasına sebep olabilir. Bu his karanfil yağının doğasında bulunan güçlü etkisinden kaynaklanır. Karanfil yağının, etkilenmemiş alanlara yayılması da o bölgede bulunan bakterilerin ve mikropların öldürülmesine sebep olur. Bu tür siyah nokta, akne, yara izi, sivilce ve pullu deri gibi çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde karanfil yağından oldukça sık bir şekilde faydalanılmaktadır.
Karanfil yağının diğer etkileri arasında ise lekeler ve yara izleri tedavisi yer almaktadır. Kimyasal bir içeriğe sahip olan karanfil yağı, profesyonel bir kişi tarafından cildinize uygulanır ise, cildinize doğrudan etki edecek ve yara izleri ile lekelerin tedavisinde etkili bir şekilde kullanılabilecektir. Ölü deriyi temizler ve çok daha pırıltılı bir cilde sahip olmanızı sağlar.
Karanfilin sağlıklı bir cilt için tavsiye edilmesinin bir diğer sebebi de yüksek antioksidan içeriğidir. Sağlıklı cilt ve vücut bakımı için antioksidan olmazsa olmazlardandır. Karanfil yağı potasyum, sodyum, fosfor, demir, A vitamini ve C vitamini bakımından zengindir. Bu saydıklarımız ise cilt sağlığının düzeltilmesi anlamında oldukça önemli bir role sahiptir.
Genel olarak vermiş olduğumuz bilgilerin ardından karanfilin ve karanfil yağının faydalarını alt başlıklar altında daha ayrıntılı olarak inceledik. Bu incelediğimiz kısımlar karanfilin asıl olarak faydalı olduğu durumlardır. Dolaylı yollardan karanfilin faydaları ise baş ağrısını kesmesi, sabah bulantısını azaltması, kusma engelleyici etkisi, öksürük ve daha rahat bir nefese sahip olunması, diş ağrısını kesmesi ve stresi azaltması olarak ifade edilebilir. Şimdi de fazla karanfil tüketimi durumunda vücudunuzda oluşabilecek zararlı etkilerden bahsedeceğiz. Son olarak da karanfilin besin değerlerine ait bir tabloyu sizler ile paylaşıp yazımızı noktalayacağız.
Fazla Karanfil Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?
Karanfil genel olarak sağlıklı bir besindir. Ancak bazı durumlarda ya da fazla tüketildiğinde çeşitli yan etkilere neden olabilir. Bu da kişilerin metabolizmalarına göre değişiklik gösterir.
Örnek olarak herhangi bir aşının içerisinde yer alan karanfil yağı konsentresinin derinin altına enjekte edilmesi solunum problemlerine ve akciğer enfeksiyonlarına sebep olabilir.
Karanfilin aşırı miktarda tüketimi kanınızın pıhtılaşmasını geciktirecek ve kanama hızınızı arttıracaktır. Bu da karanfilin içerisinde bulunan eugenol maddesinin kanı inceltici etkileri sayesinde gerçekleşir. Sonuç olarak fazla karanfil tüketimi kanama düzensizliklerine sebep olabilir.
Cilt problemlerinizde kullandığınız karanfil ya da karanfil yağının direk olarak derinize etki etmesi cildinizin daha hassas bir hale gelmesine sebep olabilir. Bu da bazen cilt hücrelerinizin hasara uğrayabileceği anlamına gelmektedir.
Ayrıca karanfilin ağız yolu ile tüketimi de birtakım diş ve ağız tahrişlerine sebep olabilir. Bu yüzden tüketimi esnasında gerekli önlemleri alınız ve karanfil tüketiminden sonra dişlerinizi fırçalayınız ya da ağzınızı çalkalayınız.
Sonuç olarak karanfilin fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkileri de incelemiş bulunmaktayız. Şimdi de son olarak karanfilin besin değerleri tablosunu siz değerli okurlarımız ile paylaşıp yazımızı noktalayacağız. Umarız vermiş olduğumuz bilgiler ile karanfil hakkında daha detaylı bir bilgi birikimi elde etmiş olursunuz.
Toz Karanfilin Besin Değerleri
Porsiyon Miktarı: 100 g
  • Kalori (kcal): 273
  • Toplam yağ: 13 g
  • Trans yağ: 0,3 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 277 mg
  • Potasyum: 1.020 mg
  • Karbonhidrat: 66 g
  • Diyet lifi: 34 g
  • Şeker: 2,4 g
  • Protein: 6 g
  • A vitamini: 160 IU
  • C vitamini: 0,2 mg
  • Kalsiyum: 632 mg
  • Demir: 11,8 mg
  • D vitamini: 0 IU
  • Piridoksin: 0,4 mg
  • B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 259 mg


 
Karanfilin Faydaları arasında ne yokki, uygun miktarlarda tüketildiğinde hem bir lezzet kaynağı hemde iyi bir zihin ve iştah açıcı.
Karanfilin faydaları nelerdir sorusunu cevaplayarak ayrıca karanfil çayı tarifi ile sizi bu mucizevi bitki hakkında bilgilendirmek istiyoruz.
Karanfiller renk renk, alımlı ve baharatı andıran hoş kokulu çiçekleri ile sevilen süs bitkilerindendir. Daha çok saksılarda, bahçelerde ve çiçekçilerin vitrinlerinde görmeye alıştığımız bu bitkilerin doğada 300’ü aşkın türü vardır. 
Karanfilin Faydaları  Nelerdir?
  • Antiseptiktir. Bakteri ve mikropları kırar.
  • Diş ağrılarına iyi gelir.
  • Ağız kokusu ve mide hastalıklarına iyi gelir.
  • Gaz söktürücü özelliği vardır.
  • Uyarıcıdır.
  • Beden ve zihin yorgunluğuna iyi gelir..
  • İştah açıcı özelliği vardır.
  • Öksürüğe iyi gelir ve bağışıklığı güçlendirir.
  • Cilt üzerinde kullanımında böcek ısırmalarına, romatizma, eklem ağrılarına ve kas ağrılarına iyi gelir.
  • Kan dolaşımını rahatlatır. Kandaki şekeri düzenler.
  • Cinsel uyarıcı etkisiyle performans arttırıcıdır.
Anayurdu Moluk Adaları olan tropik bir ağacın karanfil adı verilen kurutulmuş çiçek tomurcukları baharat olarak kullanılır. Yılda 2 kez tomurcuklanir ve 75 yaşına kadar yaşayabilir.
Karanfil Çayı Nasıl Hazırlanır?
Kurutulmuş 7 diş karanfili havanda iyice toz haline gelinceye kadar dövün. İçeceğiniz bardak kadar suyu kaynattıktan sonra ocağı kapatın ve karanfil tozunu suya atın. Demliğin kapağı kapalı halde 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz. Çayın güçlü olması için 20 dakika demleyebilirsiniz. Eğer bir seferde daha çok karanfil çayı hazırlayarak depolamak isterseniz buzdolabında 2-3 gün dayanır.
Karanfil tomurcukları doğrudan güneşte ya da yakılan bir odun ateşinin çevresinde kurutulur. Kurutulduğunda kökü kahverengiye dönen tomurcukların oldukça keskin, baharlı bir kokusu ve yakıcı bir tadı vardır.  Bu özgün tat koku bileşiminde ki ucucu yağdan kaynaklanır. Karanfil tanelerinden damitilarak çıkarılan bu uçucu yağ karanfil esansı adı altında satılır. Karanfil tane yada toz halinde tatlılar da, kompostolarda ve bazı alkolsüz içeceklerde tat verici olarak kullanılır. Bunun yanı sıra kafanfilin faydaları arasında, böcek kovucu etkiside mevcut.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder