Bilim adamları tarafından ispatlanmış faydalarını
saymadan önce cranberry nedir, hangi bileşenleri içerir ve nasıl tüketilir
kısaca göz atalım. Cranbeerry, turna yemişi diye de bilinen hafif ekşi bir tada
sahip çekirdeksiz bir meyvedir. Görüntü olarak ise kızılcık meyvesine
benzemektedir. Cranberry yani diğer adıyla turna yemişi, yaban mersini ve
Concord üzümü gibi Kuzey Amerika kökenli bir meyvedir. Ülkemizde ise daha çok
Karadeniz Bölgesinde üretilir. Dünyadaki üretimi Amerikanın yanı sıra Kanada ve
Şili gibi ülkelerdedir. Cranberry bizdeki adıyla turna yemişi, taze meyve
olarak tüketildiğinde beklenenin aksine acı bir tat veriyor. Tabii bu tadın da
seveni çok fazla!
İster kek ve kurabiyelerinizde kullanabileceğiniz,
ister yalın olarak tüketebileceğiniz cranberyy meyvesini isterseniz de
yoğurdunuza koyup ya da suyunu sıkıp tüketebilirsiniz. Yapılan araştırmalar
sonucunda birçok faydasının olduğu da kanıtlanan turna yemişi (cranberry)
içinde, kalsiyum, C-K-E ve B6 vitaminlerini, potasyum, demir, magnezyum gibi
bileşenlerden barındırır. Çok zengin bu içeriğiyle vücuda faydası olmayacağı düşünülemeyen
bu meyvenin sağladığı faydalar bakalım nelermiş?
Cranberrynin
Faydaları Nelerdir?
1. Kanser
Oluşumunu Engeller
Cranberry yani turna yemişinin içinde bulunan
fitokimyasalların akciğer, meme gibi kanser türlerini ve tümörlerin oluşumunu engeller.
Ayrıca bağışıklık sisteminizin de güçlenmesini de sağlar.
2. Şeker
Hastalığını Engeller
Meyve şeklinde tüketilen cranberry kişinin kan
şekerini düzenler. Böylelikle de şeker hastalığının oluşumunu engeller. Ayrıca
kan şekerini düzenlediği için de şeker hastalarına cranberry uzmanlar
tarafından tavsiye ediliyor.
3. Kemik
Sistemini Korur
İçinde bulunan yoğun kalsiyum oranı ile kemik
sistemini koruyan cranberry kemik gelişimini de olumlu yönde etkiler. Aynı
zamanda vücuttaki eklem sıvısını da dengeleyen turna yemişi iskelet ve kemik
sisteminin sağlıklı bir şekilde oluşmasını sağlar.
4. İltihap
Kurutur
Cranberry yani diğer adıyla turna yemişi içinde yoğun
olarak A1 ve C vitaminlerini bulundurmasından dolayı özellikle ağız içi
iltihaplarını ve vücuttaki diğer iltihaplanmaları da kurutarak yok eder. Ayrıca
cranberrynin yaraların iyileşmesinde de çok fazla desteği vardır. Özünde
barındırdığı vitaminler sayesinde yaraların
iyileşme sürelerini de hızlandırır.
iyileşme sürelerini de hızlandırır.
5.
Böbreklerin Çalışmasını Destekler
Böbreklerin daha sağlıklı çalışmasında büyük etkisi
olan cranberry aynı zamanda böbreklerde kum oluşmasını da önler. Bu yüzden de
böbrek taşı oluşumunu engellemiş olur.
6. İdrar
Yollarını Açar
Böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını sağladıktan
sonra idrar yolları enfeksiyonunu da önler. Hatta araştırmalara göre idrar
yollarında oluşabilecek kistleri de önler. İdrar yollarının daha sağlıklı
çalışmasını sağlaması için uzmanlar kuru meyve olarak tüketilmesini önerir.
Ayrıca uzmanlar tarafından günde bir bardak cranberry suyunun tüketilmesi
halinde idrar yolu enfeksiyonunun tekrarlanmasının önlenebileceği söyleniyor.
7. Kalp
Rahatsızlıklarını Önler
Damar tıkanıklarını engellemesi ve kalp kaslarının
daha iyi çalışmasını sağlayarak kalbin daha az yorulmasını sağlayan cranberry
meyvesinin taze meyve şeklinde tüketildiğinde kalp rahatsızlıklarını azalttığı
uzmanlar tarafından söylenir.
8. Sindirimi
Destekler
Turna yemişi yani cranberry lifli bir yapıya sahiptir.
Hazımsızlık çeken, sindirimde problem yaşayan kişilere ise uzmanlar lifli
ürünleri önerir. Bu yüzden cranberry hazımsızlık ve sindirim sistemi
problemlerine çok iyi gelir. Yeterli miktarda tüketildiğinde sindirim
enzimlerinin daha sağlıklı çalışmasını ve işlevini daha sağlıklı bir şekilde
yerine getirmesini kolaylaştırıyor.
9.
Antibiyotik Kullanımını Azaltır
Yapılan araştırmalara göre turna yemişi yani cranberry
tüketimi antibiyotik tüketimini azaltır. Doğal antibiyotik yerine geçen bu
meyve özellikle taze meyve olarak tüketildiğinde bu etkisini daha fazla
gösterir.
10. Yaşlanmayı
Geciktirir
Yüzyıllardır aranan bir şey olsa gerek geç yaşlanmak.
Cranberry de içinde %95 oranında antioksidan barındırması sebebiyle yaşlanmayı
geciktiriyor. Aynı zamanda da yaşlanmanın vücuda olan olumsuz etkilerini
azaltıyor.
11. Hafızayı
Güçlendirir
İçinde yoğun miktarda Omega 3 bulunduran cranberry
vücudun Omega 3 ihtiyacını doğal yollardan karşılaması ile çok önemlidir. Omega
3’ün vücuda yararı da hepimizin bildiği gibi hafızayı güçlendirmesi. Bu yüzden
doktorların da tavsiyesi hafızayı güçlendirme için turna yemişinin tüketilmesi.
12. Diş Eti
Hastalıklarını Önler
Yapılan araştırmalara göre cranberrynin diş eti
hastalıklarını önlediği kanıtlanmıştır. Diş etine yapışabilecek bakterilerin
yapışmasını önleyerek bu korumayı sağlayan cranberry yeterli miktarda
tüketildiğinde diş eti rahatsızlıklarınızı giderecek ve oluşumunu engelleyecek.
13. Ülser
Rahatsızlığına İyi Gelir
Cranberry yani turna yemişinin suyu tüketilmesi mideye
yapışacak zararların bakterilerin yapışmasını engeller. Güçlü bir antioksidan
olmasından kaynaklı bu özelliği ile mide ülserine sebep olan bakterinin mideye
yapışmasını engelleyerek ülser rahatsızlığına iyi gelir ve oluşumunu engeller.
14.
İyi Kolesterolü Artırır
Her ne kadar kimi uzmanlar tarafından kolesterolün
iyisi ya da kötüsü olmaz denilse de yapılan araştırmalar sonucunda iyi
kolesterolün varlığı ortaya konulmuş bir gerçek. Durum böyle olunca da iyi
kolesterolün artırılması için uzmanlar birçok şeye de başvurulabileceğini
söylüyor. İşte başvurulabilecek yöntemlerden biri de cranberry diğer bir adıyla
turna yemişi tüketimi. Cranberry yapılan araştırmalara göre iyi kolesterolü
artırmakta ve kalp sağlığını desteklemektedir.
15.
Bağışıklığı Güçlendirir
Cranberry için en iyi antioksidan diye bahsetmemiz
görüldüğü üzere pek de boşuna değil. İçinde bulundurduğu C vitamini ve zengin
yapısıyla kişiyi hastalıklardan korur. Bağışıklığı da güçlendiren cranberry
bağışıklık sisteminin sağlıklı işlemesini sağlar. Günde bir bardak cranberry
suyu tüketerek bağışıklık sisteminizi hem koruyabilir hem de
güçlendirebilirsiniz.
16. Tok
Tutar
Diyet listelerinde de yer tutan cranberry tok tutan
bir meyvedir. Bir çorba kaşığı cranberry kurusu bir porsiyona eşittir. Bu
yüzden diyet yapan, zayıflamak isteyen kişilerde ara öğün olarak cranberry
tüketimi diğer kırmızı meyveler gibi oldukça yaygındır. Fakat siz yine de
cranberryi zayıflamak için kullanmadan önce bir uzmana danışmalısınız.
Cranberry
Nasıl Tüketilmeli?
Cranberryi taze alıp meyve olarak tüketebilirsiniz.
Şekli itibariyle üzüme benzemesinden dolayı denemeden önce tatlı bir tat
vermesi beklense de sanılanın aksine turna yemişi acı bir meyvedir. Ama tabi ki
bu acımsı tat sizi rahatsız etmezse eminiz ki çok seveceksiniz.
Taze meyve olarak tüketmek istemiyor iseniz kuru yemiş olarak da cranberryi tüketebilirsiniz. İsterseniz kendiniz kurutarak isterseniz de aktarlarda ya da marketlerden kurutulmuş halini alabilirsiniz. Kuru yemiş olarak tüketilmesi durumunda içine tatlandırıcılar konulacağı için taze meyve halindeki acı tadından ziyaden daha tatlı bir tat olarak tüketebilirsiniz.
Taze meyve olarak tüketmek istemiyor iseniz kuru yemiş olarak da cranberryi tüketebilirsiniz. İsterseniz kendiniz kurutarak isterseniz de aktarlarda ya da marketlerden kurutulmuş halini alabilirsiniz. Kuru yemiş olarak tüketilmesi durumunda içine tatlandırıcılar konulacağı için taze meyve halindeki acı tadından ziyaden daha tatlı bir tat olarak tüketebilirsiniz.
İsterseniz cranberrynin suyunu hazırlayarak sıcak yaz
günlerinde kendinizi ve yakınlarınızı serinletecek bir meyve suyu elde
edebilirsiniz. Peki turna yemişinin suyu nasıl elde edilir? Yaklaşık yarım kilo
cranberry meyvesine iki su bardağı su eklenerek kaynatılır. Cranberry
kaynadıkça kırmızı rengini suya verecektir. Su tamamen kırmızı rengini alıncaya
kadar kaynatılır ardından süzülerek soğumaya bırakılır. Turna yemişi suyunuz
hazır, dilediğiniz soğukluğa geldikten sonra tüketebilirsiniz.
Meyveli yoğurt tüketmeyi seviyorsanız yoğurdunuzun içine bir de cranberry eklemeyi deneyin. İster kuru halini ister de taze meyve halini yoğurdunuza ekleyerek çok güzel bir tat elde edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder