29 Ekim 2020 Perşembe

Cranberrynin Faydaları


Bilim adamları tarafından ispatlanmış faydalarını saymadan önce cranberry nedir, hangi bileşenleri içerir ve nasıl tüketilir kısaca göz atalım. Cranbeerry, turna yemişi diye de bilinen hafif ekşi bir tada sahip çekirdeksiz bir meyvedir. Görüntü olarak ise kızılcık meyvesine benzemektedir. Cranberry yani diğer adıyla turna yemişi, yaban mersini ve Concord üzümü gibi Kuzey Amerika kökenli bir meyvedir. Ülkemizde ise daha çok Karadeniz Bölgesinde üretilir. Dünyadaki üretimi Amerikanın yanı sıra Kanada ve Şili gibi ülkelerdedir. Cranberry bizdeki adıyla turna yemişi, taze meyve olarak tüketildiğinde beklenenin aksine acı bir tat veriyor. Tabii bu tadın da seveni çok fazla!
İster kek ve kurabiyelerinizde kullanabileceğiniz, ister yalın olarak tüketebileceğiniz cranberyy meyvesini isterseniz de yoğurdunuza koyup ya da suyunu sıkıp tüketebilirsiniz. Yapılan araştırmalar sonucunda birçok faydasının olduğu da kanıtlanan turna yemişi (cranberry) içinde, kalsiyum, C-K-E ve B6 vitaminlerini, potasyum, demir, magnezyum gibi bileşenlerden barındırır. Çok zengin bu içeriğiyle vücuda faydası olmayacağı düşünülemeyen bu meyvenin sağladığı faydalar bakalım nelermiş?
Cranberrynin Faydaları Nelerdir?
1. Kanser Oluşumunu Engeller
Cranberry yani turna yemişinin içinde bulunan fitokimyasalların akciğer, meme gibi kanser türlerini ve tümörlerin oluşumunu engeller. Ayrıca bağışıklık sisteminizin de güçlenmesini de sağlar.
2. Şeker Hastalığını Engeller
Meyve şeklinde tüketilen cranberry kişinin kan şekerini düzenler. Böylelikle de şeker hastalığının oluşumunu engeller. Ayrıca kan şekerini düzenlediği için de şeker hastalarına cranberry uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.
3. Kemik Sistemini Korur
İçinde bulunan yoğun kalsiyum oranı ile kemik sistemini koruyan cranberry kemik gelişimini de olumlu yönde etkiler. Aynı zamanda vücuttaki eklem sıvısını da dengeleyen turna yemişi iskelet ve kemik sisteminin sağlıklı bir şekilde oluşmasını sağlar.
4. İltihap Kurutur
Cranberry yani diğer adıyla turna yemişi içinde yoğun olarak A1 ve C vitaminlerini bulundurmasından dolayı özellikle ağız içi iltihaplarını ve vücuttaki diğer iltihaplanmaları da kurutarak yok eder. Ayrıca cranberrynin yaraların iyileşmesinde de çok fazla desteği vardır. Özünde barındırdığı vitaminler sayesinde yaraların
iyileşme sürelerini de hızlandırır.
5. Böbreklerin Çalışmasını Destekler
Böbreklerin daha sağlıklı çalışmasında büyük etkisi olan cranberry aynı zamanda böbreklerde kum oluşmasını da önler. Bu yüzden de böbrek taşı oluşumunu engellemiş olur.
6. İdrar Yollarını Açar
Böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını sağladıktan sonra idrar yolları enfeksiyonunu da önler. Hatta araştırmalara göre idrar yollarında oluşabilecek kistleri de önler. İdrar yollarının daha sağlıklı çalışmasını sağlaması için uzmanlar kuru meyve olarak tüketilmesini önerir. Ayrıca uzmanlar tarafından günde bir bardak cranberry suyunun tüketilmesi halinde idrar yolu enfeksiyonunun tekrarlanmasının önlenebileceği söyleniyor.
7. Kalp Rahatsızlıklarını Önler
Damar tıkanıklarını engellemesi ve kalp kaslarının daha iyi çalışmasını sağlayarak kalbin daha az yorulmasını sağlayan cranberry meyvesinin taze meyve şeklinde tüketildiğinde kalp rahatsızlıklarını azalttığı uzmanlar tarafından söylenir.
8. Sindirimi Destekler
Turna yemişi yani cranberry lifli bir yapıya sahiptir. Hazımsızlık çeken, sindirimde problem yaşayan kişilere ise uzmanlar lifli ürünleri önerir. Bu yüzden cranberry hazımsızlık ve sindirim sistemi problemlerine çok iyi gelir. Yeterli miktarda tüketildiğinde sindirim enzimlerinin daha sağlıklı çalışmasını ve işlevini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini kolaylaştırıyor.
9. Antibiyotik Kullanımını Azaltır
Yapılan araştırmalara göre turna yemişi yani cranberry tüketimi antibiyotik tüketimini azaltır. Doğal antibiyotik yerine geçen bu meyve özellikle taze meyve olarak tüketildiğinde bu etkisini daha fazla gösterir.
10. Yaşlanmayı Geciktirir
Yüzyıllardır aranan bir şey olsa gerek geç yaşlanmak. Cranberry de içinde %95 oranında antioksidan barındırması sebebiyle yaşlanmayı geciktiriyor. Aynı zamanda da yaşlanmanın vücuda olan olumsuz etkilerini azaltıyor.
11. Hafızayı Güçlendirir
İçinde yoğun miktarda Omega 3 bulunduran cranberry vücudun Omega 3 ihtiyacını doğal yollardan karşılaması ile çok önemlidir. Omega 3’ün vücuda yararı da hepimizin bildiği gibi hafızayı güçlendirmesi. Bu yüzden doktorların da tavsiyesi hafızayı güçlendirme için turna yemişinin tüketilmesi.
12. Diş Eti Hastalıklarını Önler
Yapılan araştırmalara göre cranberrynin diş eti hastalıklarını önlediği kanıtlanmıştır. Diş etine yapışabilecek bakterilerin yapışmasını önleyerek bu korumayı sağlayan cranberry yeterli miktarda tüketildiğinde diş eti rahatsızlıklarınızı giderecek ve oluşumunu engelleyecek.
13. Ülser Rahatsızlığına İyi Gelir
Cranberry yani turna yemişinin suyu tüketilmesi mideye yapışacak zararların bakterilerin yapışmasını engeller. Güçlü bir antioksidan olmasından kaynaklı bu özelliği ile mide ülserine sebep olan bakterinin mideye yapışmasını engelleyerek ülser rahatsızlığına iyi gelir ve oluşumunu engeller.
 14. İyi Kolesterolü Artırır
Her ne kadar kimi uzmanlar tarafından kolesterolün iyisi ya da kötüsü olmaz denilse de yapılan araştırmalar sonucunda iyi kolesterolün varlığı ortaya konulmuş bir gerçek. Durum böyle olunca da iyi kolesterolün artırılması için uzmanlar birçok şeye de başvurulabileceğini söylüyor. İşte başvurulabilecek yöntemlerden biri de cranberry diğer bir adıyla turna yemişi tüketimi. Cranberry yapılan araştırmalara göre iyi kolesterolü artırmakta ve kalp sağlığını desteklemektedir.
15. Bağışıklığı Güçlendirir
Cranberry için en iyi antioksidan diye bahsetmemiz görüldüğü üzere pek de boşuna değil. İçinde bulundurduğu C vitamini ve zengin yapısıyla kişiyi hastalıklardan korur. Bağışıklığı da güçlendiren cranberry bağışıklık sisteminin sağlıklı işlemesini sağlar. Günde bir bardak cranberry suyu tüketerek bağışıklık sisteminizi hem koruyabilir hem de güçlendirebilirsiniz.
16. Tok Tutar
Diyet listelerinde de yer tutan cranberry tok tutan bir meyvedir. Bir çorba kaşığı cranberry kurusu bir porsiyona eşittir. Bu yüzden diyet yapan, zayıflamak isteyen kişilerde ara öğün olarak cranberry tüketimi diğer kırmızı meyveler gibi oldukça yaygındır. Fakat siz yine de cranberryi zayıflamak için kullanmadan önce bir uzmana danışmalısınız.
Cranberry Nasıl Tüketilmeli?

Cranberryi taze alıp meyve olarak tüketebilirsiniz. Şekli itibariyle üzüme benzemesinden dolayı denemeden önce tatlı bir tat vermesi beklense de sanılanın aksine turna yemişi acı bir meyvedir. Ama tabi ki bu acımsı tat sizi rahatsız etmezse eminiz ki çok seveceksiniz.
Taze meyve olarak tüketmek istemiyor iseniz kuru yemiş olarak da cranberryi tüketebilirsiniz. İsterseniz kendiniz kurutarak isterseniz de aktarlarda ya da marketlerden kurutulmuş halini alabilirsiniz. Kuru yemiş olarak tüketilmesi durumunda içine tatlandırıcılar konulacağı için taze meyve halindeki acı tadından ziyaden daha tatlı bir tat olarak tüketebilirsiniz.
İsterseniz cranberrynin suyunu hazırlayarak sıcak yaz günlerinde kendinizi ve yakınlarınızı serinletecek bir meyve suyu elde edebilirsiniz. Peki turna yemişinin suyu nasıl elde edilir? Yaklaşık yarım kilo cranberry meyvesine iki su bardağı su eklenerek kaynatılır. Cranberry kaynadıkça kırmızı rengini suya verecektir. Su tamamen kırmızı rengini alıncaya kadar kaynatılır ardından süzülerek soğumaya bırakılır. Turna yemişi suyunuz hazır, dilediğiniz soğukluğa geldikten sonra tüketebilirsiniz.

Meyveli yoğurt tüketmeyi seviyorsanız yoğurdunuzun içine bir de cranberry eklemeyi deneyin. İster kuru halini ister de taze meyve halini yoğurdunuza ekleyerek çok güzel bir tat elde edebilirsiniz.
Kek ya da kurabiye yapmayı ve meyveli tatları çok seviyorsanız karışımlarınızın içine ekleyeceğiniz cranberry eminiz ki çok hoşunuza gidecek. Yine ister kurutulmuş halini ister de taze meyve halini kek ve kurabiyelerinizde kullanarak meyveli ve hoş tatlar elde edebilirsiniz. Kek ve kurabiyelerinizi yiyen kişiler mutlaka tarifini isteyeceklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder