11 Ekim 2020 Pazar

Güneş Gülü Otunun Faydaları


Halk arasında Çiy otu ve Sinek Kapan olarak bilinen Güneş Gülü Otu’nun Latince ismi Drosera rotundifolia’dır. Anadolu, Avrupa, Madagaskar, Avustralya ve Doğu Asya gibi çeşitli coğrafik bölgelerin nemli ve sıcak bölgelerinde yetişen Güneş gülü otu; yapraksız ve saplı olan bu bitki dünyanın pek çok bölgesinde kendiliğinden yetişebilir. En fazla 10 cm boyuna kadar uzayabilen Güneş Gülü Otu böcek yiyen bitki türlerindendir. Bu bitkinin toprak üstü kısımları pek çok rahatsızlığa iyi gelir. Güneş gülü otu çiçek açtıktan sonra Temmuz ve Ağustos aylarında bu kısımlar toplanılıp, güneş görmeden kurutulup kullanılır.
Güneş Gülü Otunun Faydaları Nelerdir?
1. Spazma İyi Gelir
Kasların kasılması durumu olan spazm vücudumuzda çeşitli bölgelerde görülür. Mide, bağırsak, eklem bölgeleri başta olmak üzere yoğunlaşan kasılmayı rahatlatan bileşenlere sahip Güneş Gülü Otunun; çayını içmeniz vücudunuzdaki spazma iyi gelir.
2. İspazmolu Öksürüğü Keser
Tıpta aşırı titremeli ve kasılmalı bir öksürük çeşidi olan ispazmolu öksürüğü; Güneş Gülü Otunun çayı kesmeye yardımcı olur. Bu öksürüğün neden olduğu ateşin düşmeşine ve vücudun normal denge haline geri gelmesine yardımcı olan bu çay saf olarak tüketilmelidir.
3. İdrar Söktürür
Güneş gülü otu çayının tüketilmesi metabolizmayı hızlandırır, hazmı kolaylaştırır. Çok iyi bir idrar söktürücü olan Güneş gülü otunun çayı, tuvalet problemi yaşayan kişilere yardımcı olur.
4. Faranjite İyi Gelir
Yutak bölgesinde meydana gelen iltihaplanma olarak bilinen Faranjit; genellikle ağrı, yanma, kuruluk, yutkunmada zorluk ve ses kısıklığı sorunlarına neden olur. Güneş gülü otunun çayı ve bu bitkinin taze dövülmüş yapraklarından lapasının tüketilmesi Faranjite iyi gelir.
5. Bronşitin Geçirilmesine Yardımcı Olur
Nezle ile birlikle görülen bronşitin geçirilmesine yardımcı olan Güneş gülü otu, akciğerlerdeki iltihabın terleme yoluyla atılmasını sağlar.
6. Astıma İyi Gelir
Nefes darlığının geçirilmesine yardımcı olan Güneş gülü otu; astıma iyi gelir. Bu bitkinin Astım hastalarının yakınlarında yetiştirilmesi bile hastalıklarında ilerleme kaydetmelerine yardımcı olur. Özellikle Güneş gülü otunun Sinir otu ile birlikte kullanıldığı zaman Astım hastalığını gerilettiği gözlenmiştir.
7. Nasır ve Siğil Tedavisinde Kullanılır
Güneş gülü otundan hazırlanan lapanın nasırlı ve iltihaplı siğile sürülmesi ile ciltteki bu problemlerin tedavisi sağlanır. Taze ve zamanında toplanmış Güneş gülü otunun yaprakları havanda lapa kıvamına gelecek şekilde macun ile dövülür. Böylece Güneş gülü otu lapası elde edilmiş olur.
8. Ödemin, Şişliğin Atılmasına Yardımcı Olur
Böcek yiyen bitki türlerinden olan Güneş gülü otu protein bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Bu sebeple kişinin vücuduna alındığında metabolizmasını hızlandırıp, ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır. Vücuttaki şişliğin ve ödemin atılmasına yardımcı olarak sindirim sistemini de destekler.
9. Boğmacaya İyi Gelir
Bakteriyel bir hastalık olan Boğmacanın en belirgin özelliklerinden olan; öksürük, hırıltılı nefes alma, sık sık hapşurma, ateşlenme ve balgam gibi belirtilerin azalmasına ve bu belirtilerin şiddetinin azalmasına iyi gelen Güneş gülü otu, çay olarak tüketilebilir. Çocuklarda daha çok seyreden boğmaca hastalığında bu bitkinin çayı bal ile tatlandırılabilir. Boğmaca hastalarının bu bitkiyi tüketirken doktorlarına danışmaları önerilir.
10. Balgam Söktürücüdür
Özellikle erişkinlerde görülen bir boğaz mukozası olan balgamın vücuttan dışarı atılması, vücudun iç dengesi için oldukça önemlidir. Güneş gülü otunun çayı çok iyi bir balgam söktürücüdür. Ciğerlerde biriken balgamın dışarı atılmasına yardımcı olur.
11. Vereme İyi Gelir
Tıpta Tüberküloz olarak bilinen Vereme neden olan virüslerin yayılımına yavaşlatan Güneş gülü otu; aynı zamanda bu hastalığın neden olduğu belirtilerin azalmasına yardımcı olur. Güneş gülü otu verem hastalığına karşı bağışıklık sistemini destekleyip, olumlu etkiler.
Güneş Gülü Otu Nasıl Kullanılır?
Güneş gülü otunun zamanında toplanmış toprak üstü kısımları olan; taze yaprakları, çiçeği ve sürgünleri kullanılır. Genellikle Temmuz ile Ağustos ayında toplanan Güneş gülü otu güneş görmeden kurutulur. Bu bitkinin saf olarak tüketilmesine dikkat edilmelidir. Böcek yiyen bir bitki türü olduğu için yan etkileri bulunmaktadır.
Güneş Gülü Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?
  • Kurutulmuş olan Güneş gülü otundan 1 yemek kaşığı kadarını (yaklaşık 2 fincan çay içindir bu ölçek) kaynamış temiz suda iyice haşlanır.
  • Haşlandıktan yaklaşık 2 saat bekletildikten sonra iyice süzülerek tüketilebilir.
  • Günde 2 fincandan fazla tüketilmesi önerilmemektedir. Bu çayın yemeklerden önce tüketilmesine daha sağlıklıdır.
  • Güneş gülü otu çayını tüketecek kişinin damak zevkine göre çay, şeker ya da bal ile de tatlandırılabilir.
Güneş Gülü Otu Lapası Nasıl Hazırlanır?
  • Taze halde bulunan Güneş gülü otundan istenilen miktarda havanda macun kıvamına gelecek şekilde dövülür.
  • Kişinin istediğine göre lapaya bal ilave edilerek kıvam verilebilir.
  • Daha sonra ciltteki sorunlu yere bu lapa sürülüp, bir süre bekletilir. Temizlenerek ciltteki sorunun tedavisi sağlanmış olur.
Güneş Gülü Otunun Yan Etkileri Nelerdir?
Güneş gülü otunun fazla tüketimi bazı kişilerde birtakım yan etkilere neden olur. Bu sebeple günde normal olarak 2 maksimum 3 fincan tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Hamilelerin,
  • Emziren annelerin,
  • Tansiyon problemi olanların,
  • Diyabet sorunu yaşayanların,
  • Güneş gülü otuna ve azot mineraline alerjisi olanların bu bitkiyi kullanması kesinlikle tavsiye edilmez.
Güneş gülü otunun fazla tüketimi yaygın olarak aşağıdaki etkilere neden olmaktadır. Bu etkiler dışında bir yan etki görüldüğünde derhal doktorunuza başvurunuz.
1. Baş Ağrısı
Güneş gülü otunun içeriğinde bulunan karboksioksiNaftokinon maddesi, bu bitkinin aşırı tüketiminden dolayı beyne oksijen gönderimini azaltarak şiddetli baş ağrılarına neden olabilir.
2. Mide Bulantısı veya Kusma
Azot minerali bakımından zengin olan Güneş gülü otu, vücuda fazla alındığında azot zehirlenmesine neden olur. Mide bulantısı ya da kusma gibi yan etkilere sebep olur.
3. Baş Dönmesi
Güneş gülü otu fazla tüketildiği zaman tansiyonunu dengesizleştirir. Aşırı Baş dönmesi, tansiyon sorunu, göz kararması ve kulakların çınlaması gibi yan etkiler görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder