22 Mart 2018 Perşembe

Zerdeçal Çayı Tarifi

Pek çok sağlıklı bitki içerisinde doğal olarak insan sağlığı için faydalı maddeleri bulundurur. Zaten bu yüzden sağlıklı bir yaşam için bu besinlerin ve bitkilerin düzenli olarak tüketimi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. İşte bu bitkilerden bir tanesi de zerdeçaldır. Zerdeçal taze olarak tüketilebileceği gibi toz halinde yani baharat şeklinde de tüketilebilir. Özellikle bu sağlıklı ve faydalı besinin tüketimi ile birlikte pek çok rahatsızlığın üstesinden gelmek ve çok daha sıhhatli olmak mümkün bir hale gelir. O yüzden her daim vücudun sağlıklı olması için gereken maddeleri doğal bitkilerden almaya dikkat etmek gerekir. Zaten pek çok ilaç da bitkilerden üretilerek kapsül haline getirilir ve ilaçların tedavisi için piyasaya sürülür. Dolayısıyla bu besinleri de doğal yollardan almanın faydası büyük olmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki her gıdanın haddinden fazla tüketimi hiç beklenmedik pek çok farklı zarara yol açabilir. Bu yüzden tüketim konusunda çok dikkatli olunmalı ve asla ve asla aşırıya kaçılmamalıdır. Bununla birlikte her bitki ve her besin herkes için faydalı da olmamaktadır. Bazı besinler bazı kişilerde alerjik reaksiyon gösterebildiği gibi kişilerin yaşı, gebe olması ve bazı rahatsızlıkları nedeni ile zararlı da olabilmektedir. Bu nedenle tüketmeden önce dikkatli olunması ve mümkün ise bir doktora danışılması gerekmektedir. Aksi takdirde yarar sağlamasını beklerken vücuda başka bir takım zararlar da verilebilir.
Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?
Malzemeler
  • 1 çay kaşığı kadar zerdeçal
  • 4 su bardağı kadar su
  • 1 çay kaşığı kadar bal
  • Taze limon suyu
  • 1 çay kaşığı kadar rendelenmiş zencefil
Hazırlanışı
  1. İlk olarak dört bardak suyu bir tencerenin içinde kaynatın.
  2. Sonrasında tencerenin içine bir çay kaşığı kadar zerdeçalı ilave edin ve kaynatmaya devam edin.
  3. Bu şekilde zerdeçalı yaklaşık on dakika ya da on beş dakika civarında kaynatın.
  4. Ardından zerdeçalı bir süzgeç yardımı ile süzün.
  5. Süzülen çayın içine bal, limon suyu ve rendelenmiş zencefil tozunu da ilave edip tüketin.
Zerdeçal Neye İyi Gelir?
Zerdeçalın insan sağlığı için pek çok faydasının bulunduğunu söylemek mümkün. Zaten zerdeçal bu faydalı özelliği nedeni ile çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından kullanılıyor. Özellikler zerdeçalın başlıca faydalı olduğu konular arasında kolon kanseri, meme kanseri, prostat kanseri ve cilt kanseri gibi hastalıklar yer alıyor. Benzer şekilde zerdeçalın içinde kurkumin isimli bir madde bulunuyor. Bu madde kanser hastası olan kişilerin vücutlarında kanser hücrelerinin yayılımını geciktiriyor. Bunun yanı sıra zerdeçal yaşın ilerlemesi ile birlikte meydana gelen bunama ve alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini de ciddi ölçüde azaltabilmektedir. Zerdeçalın antibakteriyel özelliği de bulunur. Bu özelliği de onu cilt üstünde meydana gelen yaraları tedavi edici bir ilaç haline sokabilir. Hatta antioksidan olarak da kullanılması mümkündür zerdeçalı. Çünkü zerdeçal yine içindeki bazı faydalı maddeler sayesinde vücutta oluşan zararlı maddelerin vücuttan atılmasına da olanak sağlar. Düzenli zerdeçal tüketen kişiler kanlarının temizlenmesine yardımcı olarak damar tıkanıklığının önüne geçebilir ve aynı zamanda kalp rahatsızlıklarını yaşama risklerini de ciddi oranda azaltabilir.
Zerdeçalın kanser tedavisinde etkin bir rol oynadığı ortaya konmaktadır. Eğer ki bir kişi kanser hastalığını doğal yöntemler kullanarak tedavi etme yoluna gitmiş ise ilk uygulamaya konulan yöntem zerdeçal tüketmek olmaktadır. Çünkü zerdeçal hem kanserli hücrelerle ciddi bir mücadele içine girer, hem de hücrelerin yenilenmesinin çok daha hızlı bir biçimde olmasına yardımcı olur. Özellikle zerdeçalın prostat kanserinde, kolon kanserinde ve meme kanserinde mücadele edilebilir bir özelliği olduğunu söylemek mümkün. O yüzden de zerdeçalın kanser ile mücadele eden en doğal ve en etkili gıdalardan bir tanesi olduğu söylenebilir.
Zerdeçal aynı zamanda romatizmal ağrıların giderilmesinde de etkili olabilmektedir. Çünkü zerdeçalın içinde anti enflamatuar özellik bulunmaktadır. Bu özellik sayesinde zerdeçal osteoarterit ve romatoid arterit problemlerini gidermeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra antioksidan bir özellik taşıması hasebiyle hücreler için çok zararlı olan serbest radikallerin de yok olmasına neden olabilir. Aynı şekilde hafif eklem ağrılarında, romatizma ağrılarında ve romatizmal iltihaplarda zerdeçal tüketiminin hem iyileştirici hem de ağrıları giderici bir etkisi vardır.
Zerdeçal diyabet rahatsızlığı olan kişiler için de faydalıdır. Hatta zerdeçalın orta derece diyabet problemlerini giderdiği söylenebilir. Çünkü zerdeçal bir bakıma insülin görevi görür ve kan şekerinin sağlıklı bir seviyede kalmasını sağlar. Hatta zerdeçalın tip 2 diyabetin başlamasının önüne geçtiğini de söylenmektedir. Zerdeçal kolesterol problemi yaşayan kişiler için de bulunmaz bir nimet gibi olabilir. Çünkü yapılan araştırmalar neticesinde ortaya konmuştur ki zerdeçal kolesterol seviyesini dengelemektedir. Fakat yine de aşırı bir şekilde değil de kontrollü olarak zerdeçal tüketimine dikkat etmek gerekmektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen kişilerin de ilk başvurduğu sağlıklı besinlerden ve bitkilerden bir tanesi olmaktadır zerdeçal. Çünkü zerdeçalın içinde lipopolisakarit adı verilen ve bağışıklık sistemini uyaran bir madde bulunur. Bu madde sayesinde zerdeçal bakteriler ile, iltihaplar ile ve serbest radikaller ile mücadele edebilir. Özellikle soğuk algınlığı, öksürük ya da grip gibi bir rahatsızlık geçirildiği zamanlarda çeşitli yöntemler ile zerdeçal tüketimine özen gösterilmesi gerekir. Bu sayede hem çok daha sağlıklı hem de çok daha zinde bir hale gelinebilir. Hatta zerdeçalın antiseptik ve antibakteriyel özelliği sayesinde dezenfekte aracı olduğu da ortaya konur. Bu da zerdeçalı kesik yaralarının ya da yanık yaralarının üstünde kullanmayı mümkün hale getirir. Bu sayede yaraların mikrop kapmasının önüne geçilir ve çok daha hızlı bir iyileşme gerçekleşebilir. Zerdeçal sayesinde kilo veren insanlar da vardır. Eğer ki vücut ağırlığınızı korumak istiyor iseniz zerdeçal tozu tüketmeyi deneyebilirsiniz. Çünkü obezite ya da kilo ile alakalı başka rahatsızlığı olan kişiler tedavi için zerdeçal ve zerdeçal tozu kullanabiliyorlar.
Beyin ile alakalı bir rahatsızlık nedeni ile ortaya çıkan ve genelde ileri yaşlarda görülen alzheimer hastalığı için de zerdeçalın etkili olabileceği belirtilmektedir. Çünkü zerdeçal beyindeki oksijen artışını hızlandırır. Bu sayede de alzheimer hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir. Hatta bazı durumlarda alzheimer hastalığını durdurabileceği bile söylenebilir.
Sağlıklı bir sindirim sisteminin çalışması için de zerdeçalın önemi büyüktür. Özellikle zerdeçal en büyük faydayı safra kesesine yapar. Zerdeçal tüketimi ile birlikte şişkinliği ve gaz problemlerini gidermek mümkün bir hale gelebilir. Hatta bazı uzmanlar zerdeçalı çiğ bir biçimde tüketerek sindirim sistemi ile alakalı problemlerin ortadan kaldırılabilmesine olanak tanındığını belirtmektedir.
Zerdeçal Çayı Neye İyi Gelir?
Zerdeçal tüketmenin yanı sıra zerdeçal çayı içmenin de faydaları bir hayli büyüktür. Özellikle zerdeçal çayı antioksidan özelliği nedeni ile tüm organların korunmasına yardımcı olur. Aynı şekilde zerdeçal çayı kanın pıhtılaşmasının da önüne geçebilir. Karaciğerin sağlığını koruyabilmesine de yardımcı olan zerdeçal çayı vücudun temizleyebilir. Özellikle midesinde ekşime ve gastrit gibi problemleri olan kişilerin zerdeçal çayı içmesinde büyük bir yarar vardır. Sürekli stresli olan kişiler antidepresan özelliği olan zerdeçal çayı tüketerek kendilerini büyük ölçüde rahatlatabilir. Bunun yanı sıra bu çay kasların da güçlenmesine yardımcı olur. Kilo vermek isteyen kişilerin de zerdeçal tüketmesinin yanı sıra zerdeçal çayı içmesinin de önemi büyük olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder