13 Mart 2018 Salı

otlu ve yeşil soğanlı kıbrıs ekmeği


Özet:
Ekmekten çok pideyi andıran bu tarifin ana vatanı Kıbrıs. Aslen zeytin ile yapılan bu ekmeğe, isterseniz yeşil veya siyah zeytin de ekleyebilirsiniz.
Ekmek hamuru yoğurma işleminin tekniğini, elimden geldiğince tarif etmeye çalıştım ancak yine de bilen birinin size göstermesi daha yararlı olacaktır.
Malzemeler:
1/2 paket yaş maya (45 gramlık paketin yarısı)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı Ayçiçek yağı
1 su bardağı tam yağlı yoğurt
1 yemek kaşığı şeker
1 yumurta
1 yumurtanın sarısı
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
1 demet yeşil soğan
2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı (Fırın tepsisini yağlamak için)
Alabildiği kadar un-yaklaşık 25-30 yemek kaşığı kadar
Yapılışı:
1. Yeşilliklerin hepsini yıkayın, ayıklayın ve ince ince doğrayın.
2. Bir kapta, ılık süt, şeker ve mayayı iyice karıştırın.
3. Derin bir kapta tam yumurtayı, yağı ve yoğurdu çırpın, süt-maya karışımı ve yeşillikleri de ekleyip karıştırın.
Not: Derin bir kap yerine ben leğen kullanıyorum. Sırf bu iş için mutfakta tuttuğum tertemiz bir leğenim var, hem çalışmak için gerekli alanı sağlıyor, hem de yapışmıyor.
4. Unun bir bölümünü, hazırladığınız hamura döküp elleriniz ile yedirin.
5. Hamurun yapışkanlığı gidene kadar ve kulak memesi kıvamına gelene kadar, un ekleyip, yoğurmaya devam edin.
6. İstediğiniz kıvama gelen hamurun üzerine bez örtüp en az 45 dakika şişmeye bırakın.
7. Sürenin sonuna doğru fırınınızı 200 derece de ısıtın.
Not: Unu karışıma iyice yedirmenin en iyi yolu, hamur hafif katılaşmaya başladıktan sonra, unu, hamurun ortasına koyup, katlayarak yedirmek ve bu işlemi birçok kez tekrar etmektir. Hamur gittikçe sertleşmeye başladığında, avuç içiniz veya yumruğunuz ile bastıra bastıra hamuru yoğurmanızı öneririm.
8. Fırın tepsisini, 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı ile yağlayın.
9. Küçük bir kapta yumurta sarısını, zeytinyağı ile çırpın.
10. Hamuru, tepsinin şekline göre elleriniz ile yayarak 1-2 parmak kalınlığında açın.
11.Üstüne yumurta-yağ karışımından sürün ve daha önceden ısıttığınız fırında, üstü kızarana dek pişirin.
12. Arzu ederseniz ekmeği süslemek için haşhaş tohumu, çörek otu veya susam kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder