Kuşkonmaz A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri açısından
zengin, lifli olma özelliğiyle de bol bol tüketmemiz gereken sebzelerin başında
geliyor. Mevsimi Şubat sonundan Eylül sonuna kadar uzunca bir süre olan
kuşkonmaz aynı zamanda folik asit, fosfor ve potasyum içeriyor.
Servis: 4 kişilik
Hazırlama pişirme süresi: 35-40 dakika
Malzemeler:
- 1 bağ kuşkonmaz, 400 gr
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 büyük kuru soğan
- 3 diş sarımsak, ezilmiş
- 1 tepeleme çorba kaşığı un (tam buğday unu kullandım)
- 1 litre kaynar su
- Yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım limon suyu
- 4-5 sap dereotu, yıkanıp ince doğranmış
- 6 çorba kaşığı süzme yoğurt veya krema + 3 sap dereotu (servis sırasında kullanmak için)
Yapılışı:
Kuşkonmazların altından 2-3 cm’lik bölümü kesip atın.
Alt yarısını fotoğraftaki gibi sebze soyacağı ile soyun. Yıkayıp çiçekli uçları
servis esnasında kullanmak üzere kenara ayırın, kalanları 2-3 cm’lik dilimler
halinde bıçakla kesin.
Çorba tenceresine zeytinyağını alın, orta ateşte
ısınınca yemeklik doğranmış soğanları ilave edip 2-3 dakika soğanlar
pembeleşene kadar kavurun, dilimlediğiniz kuşkonmazları ve sarımsakları ekleyip
ara sıra karıştırarak 5 dakika daha soteleyin. Unu kuşkonmazların üzerine
serperek 1-2 dakika un kokusu çıkana kadar kavurun. Kaynar su, limon suyu, tuz
ve karabiberi ilave edip tencerenin kapağı olarak yaklaşık 15 dakika pişirin
(kuşkonmaz çabuk pişen bir sebze olduğundan bu süre yeterlidir)
Çorbayı el blendırı ile püre haline getirip doğranmış
dereotunu ilave edip karıştırın.
Servis kaselerine pay ettikten sonra kuşkonmazın
çiçekli bölümleri, dereotu ve süzme yoğurt veya krema ile servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder