İster bir yemekli davet için hazırlanıyor olun, ister
misafirlerinizi mükemmel bir şarap ile baştan çıkarmayı amaçlayın ya da bir
restorana gittiğinizde hangi şarabı ısmarlamanız gerektiğini öğrenmeyi isteyin,
bu ipuçları size bütün bu konularda yardımcı olacaklar.
Aşamalı
yemekler
Bir yemekte standart ilerleme, hafif bir beyaz
şaraptan daha aromalı çeşitlere doğru yapılır. Daha sonrasında ise hafif bir
kırmızı şaraptan, daha yoğun olanına geçilir. Sezonu göz önünde bulundurmak da
akıllıca olacaktır. Sıcak aylarda, daha ağır kırmızı şaraplar geri planda kalır
ve daha hafif şaraplar tercih edilir. Sek bir rosé, sıcak mevsimlerin en iyi
alternatifidir. Kutlamalı bir durumda daha baloncuklu olanlar tercih
edilebilir, mesela, şampanya. Şampanya, geceye iyi bir başlangıç olacaktır!
Hepsine uyan
Hemen her yemeğe uyum sağlayabilen bir şarap
istiyorsanız, hafif aromalı bir kırmızı Pinot Noir ya da Chardonnay gibi daha
yoğun bir beyaz şarabı tercih edebilirsiniz. Taze oldukları (şişeleri yeni
açıldığı) sürece bu iki seçenek de her yemeğe uyacaktır.
Daha ciddi
bir yaklaşım için
Yemeğe uyum sağlayan bir şarap seçebilir ya da daha
cesur bir yaklaşım sergileyerek, zıt bir uyuma gidebilirsiniz. Zıt uyumu
yakalamak, lezzet açısından zengin ve ağır yemekler için iyi bir tercih
olacaktır ve bu yemeklere sert bir şarap seçerek, kendinizi daha da
ağırlaştırmamanız da akıllıca olur. Lezzetli bir biftekle Şiraz gibi hafif bir
kırmızı şarap gayet iyi gider ya da kremalı bir deniz ürünü ile Chardonnay iyi
bir tercih olacaktır.
Daha hafif yemekler için, tamamlayıcı bir şarap, sert
ve lezzeti örtecek bir şaraptan daha doğru bir seçimdir. Semillon, hafif
yemeklere uygun hafif bir şaraptır. Bu tarz yemekler için diğer seçenekler ise,
Pinot Grigio ve Riesling’dir. Biraz baharatlı yemeklerle ise orta sek
(demi-sec) bir Riesling gayet iyi gider.
Tatlı kendi
başına yeterine tatlı değil midir?
Hayır, tatlı ile birlikte içtiğiniz şarabın,
tatlınızdan daha tatlı bir lezzete sahip olması önemlidir. Ama çok da
abartmadan! Meyve bazlı tatlılar için ve diğer pastalar için tatlı bir şarap en
iyi seçenek olacaktır. Ama çikolata bazlı tatlılarda, hafifçe serinletilmiş,
daha güçlendirilmiş bir şarap tercih etmelisiniz.
Klasik yemek
ve şarap eşleştirmesi
Ne kadar yaratıcı ve hayal gücü geniş birisi olsanız
da, şarap konusunda belirli kuralları görmezden gelmenin bir anlamı yoktur.
Yemek ve şarap söz konusu olduğunda klasik eşleştirmeleri bilmek önemlidir
çünkü işe yararlar!
İşte daima güvenebileceğiniz bir kaç eşleştirme;
- Şampanya ve havyar
- Kuzu ve Cabernet Sauvignon
- İstiridye ve Chablis ya da Chardonnay
- Somon ve Pinot Noir
- Siyah çikolata ve Cabernet Sauvignon
- Domates temelli makarna sosu ve Sangiovese
- Keçi peyniri ve Sauvignon Blanc
- Mantar ve Pinot Noir
- Istakoz ve Chardonnay
- Et ve Cabernet Sauvignon
- Baharatlı Asya yemekleri (Thai mutfağı gibi) ve Riesling
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder