2 Mart 2018 Cuma

hangi yemekle hangi şarap uyumlu


İster bir yemekli davet için hazırlanıyor olun, ister misafirlerinizi mükemmel bir şarap ile baştan çıkarmayı amaçlayın ya da bir restorana gittiğinizde hangi şarabı ısmarlamanız gerektiğini öğrenmeyi isteyin, bu ipuçları size bütün bu konularda yardımcı olacaklar.
Aşamalı yemekler
Bir yemekte standart ilerleme, hafif bir beyaz şaraptan daha aromalı çeşitlere doğru yapılır. Daha sonrasında ise hafif bir kırmızı şaraptan, daha yoğun olanına geçilir. Sezonu göz önünde bulundurmak da akıllıca olacaktır. Sıcak aylarda, daha ağır kırmızı şaraplar geri planda kalır ve daha hafif şaraplar tercih edilir. Sek bir rosé, sıcak mevsimlerin en iyi alternatifidir. Kutlamalı bir durumda daha baloncuklu olanlar tercih edilebilir, mesela, şampanya. Şampanya, geceye iyi bir başlangıç olacaktır!
Hepsine uyan
Hemen her yemeğe uyum sağlayabilen bir şarap istiyorsanız, hafif aromalı bir kırmızı Pinot Noir ya da Chardonnay gibi daha yoğun bir beyaz şarabı tercih edebilirsiniz. Taze oldukları (şişeleri yeni açıldığı) sürece bu iki seçenek de her yemeğe uyacaktır.
Daha ciddi bir yaklaşım için
Yemeğe uyum sağlayan bir şarap seçebilir ya da daha cesur bir yaklaşım sergileyerek, zıt bir uyuma gidebilirsiniz. Zıt uyumu yakalamak, lezzet açısından zengin ve ağır yemekler için iyi bir tercih olacaktır ve bu yemeklere sert bir şarap seçerek, kendinizi daha da ağırlaştırmamanız da akıllıca olur. Lezzetli bir biftekle Şiraz gibi hafif bir kırmızı şarap gayet iyi gider ya da kremalı bir deniz ürünü ile Chardonnay iyi bir tercih olacaktır.
Daha hafif yemekler için, tamamlayıcı bir şarap, sert ve lezzeti örtecek bir şaraptan daha doğru bir seçimdir. Semillon, hafif yemeklere uygun hafif bir şaraptır. Bu tarz yemekler için diğer seçenekler ise, Pinot Grigio ve Riesling’dir. Biraz baharatlı yemeklerle ise orta sek (demi-sec) bir Riesling gayet iyi gider.
Tatlı kendi başına yeterine tatlı değil midir?
Hayır, tatlı ile birlikte içtiğiniz şarabın, tatlınızdan daha tatlı bir lezzete sahip olması önemlidir. Ama çok da abartmadan! Meyve bazlı tatlılar için ve diğer pastalar için tatlı bir şarap en iyi seçenek olacaktır. Ama çikolata bazlı tatlılarda, hafifçe serinletilmiş, daha güçlendirilmiş bir şarap tercih etmelisiniz.
Klasik yemek ve şarap eşleştirmesi
Ne kadar yaratıcı ve hayal gücü geniş birisi olsanız da, şarap konusunda belirli kuralları görmezden gelmenin bir anlamı yoktur. Yemek ve şarap söz konusu olduğunda klasik eşleştirmeleri bilmek önemlidir çünkü işe yararlar!
İşte daima güvenebileceğiniz bir kaç eşleştirme;
  • Şampanya ve havyar
  • Kuzu ve Cabernet Sauvignon
  • İstiridye ve Chablis ya da Chardonnay
  • Somon ve Pinot Noir
  • Siyah çikolata ve Cabernet Sauvignon
  • Domates temelli makarna sosu ve Sangiovese
  • Keçi peyniri ve Sauvignon Blanc
  • Mantar ve Pinot Noir
  • Istakoz ve Chardonnay
  • Et ve Cabernet Sauvignon
  • Baharatlı Asya yemekleri (Thai mutfağı gibi) ve Riesling

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder