15 Aralık 2020 Salı

BOZANIN FAYDALARI NELERDİR?


Boza, Osmanlı döneminden bugüne kadar gelen en ünlü içeceklerden biridir. Orta Asya ve Tatar merkezli fermente bulgurdan yapılan içecek 17. yüzyıldan beri İstanbul merkezli olarak dış ülkelere de ticareti yapılmaktadır. Eski dönemlerde mayalı bir içecek olarak yapılmakta ve içerisinde az da olsa alkol bulunmaktaydı. Ancak Sultan 4. Mehmet zamanında alkolün yasaklanmasıyla birlikte boza dükkanları da kapatıldı. Tüm Osmanlı İmparatorluğunda popüler olan boza, halen Arnavutluk, Romanya, Bulgaristan ve diğer Balkan devletlerinde popüler olarak tüketilmektedir.
Varyasyonlar olarak bulunan boza değişik bir tat, doku ve lezzete sahiptir. Temel olarak mısır, buğday, arpa, darı, pirinç ve yulaftan oluşmaktadır. Alkol içeriği ise mayalı bir içecek olmasından kaynaklanmakta ve yüzde 1-6 arasında alkol yüzdesi değerine sahiptir. Boza en iyi şekilde İstanbul sokaklarında boza satan insanların kış aylarında bağırarak sokaklarda boza satması ile tanımlanabilir. Bir bardak boza 200 kcal civarında bir enerji içermekte ve içerisinde çeşitli vitaminler ile demir bulunmaktadır. Bebeklerini emziren annelerin boza tüketmesi bol miktarda süt üretimini sağlayacak ve güçlü, sağlıklı bebekler yetişmesini sağlayacaktır. Ayrıca tamamen bitkisel maddelerden yapıldığı için vejeteryan kişiler de tüketebilir.
Oldukça sağlıklı bir besin olan boza özellikle kış aylarının vazgeçilmezidir. İçerisinde bulunan vitaminler ve diğer besin değerleri sağlıklı kalabilmek için oldukça etkilidir. Bu faydaları yazımızın devamında çok daha ayrıntılı bir şekilde maddeler halinde inceleyeceğiz.
1.Öksürük
Kış aylarında özellikle rastlanan grip ve gribal enfeksiyonlar öksürüğe sebep olmaktadır. Halk arasında bilinen yaygın bir bilgiye göre de boza öksürük kesmede bire bir etkili bir besindir. Hatta boza firmaları dahi reklamlarında bozanın öksürük kesici özelliğine vurgu yapmaktadırlar. Boza Dünya çapında çok bilinen bir içecek değildir. Ülkemizde ve diğer Balkan ülkelerinde bilinmekte ve genellikle tedavi amaçlı tüketilmektedir. Özellikle çocuklarda oluşan öksürükleri kesmek gibi tedavi edici bir özelliği vardır. Küçük yaşlardaki çocuklarda meydana gelen bu öksürük, büyük şehirlerdeki hava kirliliğinden kaynaklıdır. Kış aylarında havalar daha fazla kirlenir ve öksürük gibi enfeksiyonlar meydana gelir. Bronşlarda meydana gelen bu hasarı önlemek için A vitamini, B vitamini, E vitamini ve C vitaminine ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle C vitamini kış aylarında hastalıklar ile savaşmada vücut direncini arttırır. Bu vitaminler bozanın içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. 2-3 gün boyunca düzenli olarak boza tüketerek öksürüğün kesilmesini sağlayabilirsiniz.
Ayrıca kış aylarında meydana gelen grip ve benzeri hastalıkları da önler. Vücut direncini arttırır. Hastalık durumunda çabucak iyileşmenizi ya da sağlıklı durumda iken hastalıklara yakalanma ihtimalinizi azaltır.
2.Anne Sütü
Bozanın bir diğer faydası da anne sütünü arttırıcı bir özelliğinin bulunmasıdır. Bunu da zengin vitamin ve mineral içeriği ile sağlar. İçerisinde bulunan bu mineraller ve vitaminler anne sütüne de geçer ve emzirme sırasında doğrudan bebeğin vücuduna girer. Sonuç olarak bebeğinizin sağlıklı ve güçlü olması için boza tüketimine gereken önem verilmelidir. Ayrıca bebeğin sağlıklı bir kemik yapısına sahip olabilmesi için gerekli kalsiyumu da bozadan temin edebilirsiniz.
3.Sindirim
Bozada bulunan asitler, zararsız asitler olup midenizde bulunan sindirime yardımcı olan asitlerin dengede tutulmasını sağlar. Bir diğer özelliği de hazmı kolaylaştırarak sindirim sistemine yardımcı olmasıdır. Midenin aşırı miktarda yorulmasını engeller ve bağırsakların temizlenmesinde önemli bir role sahiptir.
4.Kanser
Kanser hastalığı tedavisi en zor hastalıklardan biri olup, her an binlerce kişinin canını alan en tehlikeli hastalıkların başında gelmektedir. Vücutta özgür bir şekilde dolaşan serbest radikaller, bir süre sonra belirli koşullardan etkilenerek kontrolsüz bir büyüme meydana gelir. Bu büyüme sonucunda ilk olarak tümör oluşumu, tümörün kötü huylu olmasına göre de kanser oluşur. Kanseri önlemek için vücut direncinin artması, vitamin, mineral ve de en önemlisi bol miktarda antioksidan alımının hayati önemi vardır. Çünkü antioksidanlar, kanser yapıcı hücreler olan serbest radikallerin elektron yörünge sistemini bozar ve kontrolsüz bölünme özelliklerinin kaybolmasını sağlar. Tüm bu gerekli olan antioksidan, vitamin ve mineralleri bozanın içerisinden kolayca temin edebilirsiniz. Vücut direncinizi arttırır ve kanser riskinizi minimuma indirebilirsiniz.
5.Stres
Günlük hayat içerisinde oluşabilecek stresin etkilerinin ve stresin zararlarının azaltılmasında en önemli besinlerden biri de bozadır. İçerisinde bol miktarda bulunan vitamin ve mineraller özellikle B vitamini zihinsel yorgunluğu giderir. Bunu da sinirlerin iletildiği nöronları sakinleştirerek yapar. Yorulmuş ve yıpranmış sinirleri onarır. Böylece stres oluşturabilecek etkenler ortadan kalkmış olur. Stresten uzak yaşayarak çok daha sağlıklı bir hayata sahip olabilirsiniz.
6.Cilt ve Saç Sağlığı
Bozanın faydaları arasında cilt ve saç sağlığını koruması ve oluşabilecek saç ve cilt rahatsızlıklarını önlemek de bulunmaktadır. İçerdiği B12 vitamini ve diğer mineraller de saç ve cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Özellikle kuru ciltlerin nemlenmesini sağlar ve cildi yumuşatıcı etkileri vardır. Ayrıca kuru ciltlerde meydana gelen dökülmeleri de engeller. Cilde sağlıklı, mat ve parlak bir görünüş sağlar.
Bozanın asıl olarak faydalı olduğu durumlar yukarıda ayrıntılı bir şekilde incelediğimiz gibidir. Bozanın dolaylı yoldan faydalı olduğu sağlık etmenleri ise şu şekildedir. İçerdiği laktik asitin bağırsak florasını düzenleyici etkileri, içerisinde bulunan maya ve faydalı bakteriler sayesinde probiyotik etkisinin bulunması, mide bezlerini olumlu yönde etkilemesi, zihin açıcı özellikleri ve son olarak da besleyici özelliği nedeni ile sıvı ekmek olarak sayılması bozanın dolaylı yoldan faydalarının bulunduğu kısımlardır.
Bozanın faydaları ile ilgili bilgileri siz değerli okurlarımız ile paylaştıktan sonra şimdi de boza tüketiminde oluşabilecek yan etkilerden bahsedeceğiz. Hemen ardından bozaya ait bir besin değerleri tablosunu sizler ile paylaşıp yazımızı sona erdireceğiz.
Fazla Boza Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?
Boza, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Ancak fazla tüketimi durumunda kişilerin metabolizmasına göre bazı istenmeyen yan etkilere sebep olabilir. Aşırı miktarların sınırları ise günlük 2-3 bardak tüketiminin güvenli olmasıdır. Bu tüketimi aşan miktarlarda ise şişkinlik ve gaz sorunları meydana gelebilir. Diğer bir aşırı tüketim sorunu ise ishaldir. Bunu da yağlı olmasından dolayı yapar. İçerdiği asitler midedeki asitleri düzenlemede etkilidir. Ancak fazla tüketilmesi bu asit dengesini bozabilir. Bu durumda ishal sorunu ile karşılaşılabilir.
Boza yapımına ait bir reçeteyi de sizler ile paylaşmak istiyorum.
3 su bardağı bulgur, 3/4 su bardağı pirinç, 3 su bardağı şeker, 1 bardak daha önce yapılmış hazır haldeki boza, yaklaşık 7 litre su. Tüm bu malzemeler ile boza üretimi yapılabilir. Hazır boza kullanılmasının sebebi ise içerisinde bulunan mayadan faydalanarak yeni yapılan bozanın mayalanmasını sağlamaktır. Bozayı buzdolabınızda saklamanızı ve soğuk olarak tüketmenizi tavsiye ederiz.
Böylece boza ile ilgili anlatacaklarımızın sonuna geldik. İlk olarak bozanın faydalarından ve sağlık açısından yararlarından, hemen ardından bozanın fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkilerden bahsettik. Şimdi de bozanın besin değerlerine ait bir tabloyu paylaşacağız. Böylece içerisinde bulunan besinlerin oranlarını daha yakından inceleme imkanı bulabileceksiniz.
Boza’nın Besin Değerleri
100 ml Boza’da;
  • 240 kcal enerji
  • 57.5 gr karbonhidrat,
  • 3.5 gr protein,
  • 0.5 gr yağ,
  • 29 mg kalsiyum,
  • 1,3 mg demir,
  • 97 mg fosfor,
  • 1 mg çinko,
  • 0.09 mg tiamin(B1 vitamini),
  • 0.05 mg riboflavin (B2 vitamini),
1.16 mg niasin bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder