16 Aralık 2020 Çarşamba

Pelitin Faydaları


Doğada yabani halde birçok yiyecek bulunuyor. Bu yiyecekler ağaç dallarında yetişerek çoğu zaman hayvanların besi olarak kullandığı şeyler olur. Özel olarak bakım gerektirmeyen ve sadece yeterli ısı, nem ve toprak ile mevsimine göre meyve veren birçok ağaç bulunur. Bu ağaçlardan biri de meşe ağacıdır. Meşe ağaçları gövdesi kalın ağaç türlerinden biridir. Çoğunlukla mobilya yapımını için yetiştirilen meşe ağaçları endüstride farklı alanlarda da kullanımı vardır. Eskiden beri en kaliteli ve en dayanıklı mobilyaların meşe ağacı gövdesinden elde edildiği biliniyor. Meşe ağacı aynı zamanda meyve veren de bir ağaçtır. İki tür meyvesi bulunan meşe ağaçları ise ülkemizde çoğunlukla Batı ve Kuzeybatı kesimlerinde yetişiyor.
Meşe ağacının meyvelerinden biri olan ”pelit” yapılan araştırmalarda şeker hastalığına iyi geldiğine dair verilen alınmış. Uzun ve hurmaya benzeyen şekli ile yabani bir meyve olan pelit orman ve köy hayatını yaşamış olanların yakından bildiği bir yiyecektir. Bu yazıda sizlere pelit hakkında bilgiler ve pelitin faydaları hakkında derlediğimiz bilgileri sunacağız.
Pelit Nedir?
Meşe ağaçları yabani olarak iki tür meyve verir. Bunlardan biri ”pelit” diğeri ise ”palamut” olarak bilinir. Meşe ağaçları; kayıngiller ailesine aittir. Boyları 2 metreye yakın ve doğal olarak yetişir. Ülkemizde yaygın olarak bulunan meşe ağaçları kahverengi ve gövdesi sert yapıdadır. Meşe ağaçlarına verdiği meyvelerden dolayı ”pelit ağacı yahut meşe palamudu” deniliyor. Özellikle Marmara ve Trakya civarında meşe ağaçları bulunur. Hayvanların sevdiği bir meyve olan ve besin içeriği açısından da zengindir.
Meşe ağaçları iki tür meyveye sahiptir. Bu meyveler yuvarlak şekilli ve kahverengidir. Meyvelerin ise buruk bir tadı vardır. Bu meyvelerden olan pelit ve meşe palamudu  şekli de birbirine göre farklıdır. Pelit meyvesi silindirik ve açık kahverengi şekle sahiptir. Onunda buruk bir tadı vardır. Pelit meyvesi üzeri tüylü, uzun, kalın ve kıvrık veya yatık çıkıntılarla örtülüdür. Pelit meyvesi kestane dokusuna benzer bir dokuya sahiptir. Tadı buruk hatta yer yer acımtırak olduğu için ise insanlar tarafından pek tercih edilmez iken hayvanlar için favori bir yiyecektir. Pelit meyvesinde % 9 oranında doğal şeker bulunduğu için de oldukça faydalıdır.
Pelit Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?
Meşe ağaçlarından elde edilen pelit meyvesi olgunlaşmasından önce 15 Ağustos ve 15 Eylül arasında toplanır. Daha sonra bu meyveler 10 veya 15 gün civarında güneş altında kurutulur ve toplanır. Daha sonra depolanmak üzere gönderilir. Pelit meyvesi yapısı gereğince biriktiren bir özelliğe sahip olduğu için kimyasal içerikli zirai ilaçlardan ve kötü yapılı gübrelerden uzak tutulması gerekir. Aksi halde kimyasal maddeyi yapısına alarak depolar.
Pelit meyvesi; hayvancılık yapan kişiler tarafından yem amacıyla kullanılıyor. Ayrıca yabani hayvanlar tarafından da çok sevilen bir yiyecektir. Sincapların favori yiyeceği olan pelit; içeriği ile hayvanlara güç verir. İçerisinde şeker oranının fazla olmasından dolayı da çokça tüketilir. Pelit kurutulup kavrularak insanlar tarafından bir kuru yemiş gibi de tüketiliyor. Pelit tozu, meyvesi ve kabuğu olarak her kısmı tüketiliyor. Özellikle pelit tozu faydaları sebebi ile endüstride kahve ile karıştırılarak satılır. Tadı da oldukça farklı olan bu kahve çeşidi Anadolu da severek tüketiliyor. Bunun haricinde hastalıkların tedavisinde pelit tozu kullanılır. Aktarlarda pelit tozunu paketler halinde bulmak mümkündür.
Pelitin Faydaları Nelerdir?
Meşe ağacının yabani meyvesi olan pelit birçok faydası olan bir meyvedir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda şeker hastalığında şekeri dengelediğine dair bulguların elde edilmesi ile önemli bir meyve olduğu ortaya konuldu. Şimdi sizlere pelitinin faydalarını sıralayalım.
1. Vücuda Faydalı Bileşenlere Sahip
Pelit içerisinde ; gallik, tanenler, gallik asit, ellagik asit, nişasta ve şeker gibi insan sağlığına faydalı birçok bileşen bulundurur. Bu bileşenler insan bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır.
2. İshal Önleyici
İçerisinde bulunan minerallerden dolayı ishal durumunda ishali kesmesi yönünde kullanılır. Kabız yapma özelliği bulunur.
3. Açık Yaraları Tedavi Eder
Pelit tozunun kanı durdurma özelliği bulunur. Kanamayı durdurma ve açık yaraların kapanma sürecini hızlandırması özelliği ile orman hayatında sıkça kullanılan bir doğal ilaçtır.
4. İltihap Kurutur
Bir diğer özelliği ise iltihap kurutmasıdır. İltihap kurutucu özelliğe sahip olmasından dolayı iltihaplı boğaz ve göğüs enfeksiyonlarında doğal ilaç olarak kullanılıyor.
5. Deri Hastalıklarına İyi Gelir
Mikrobiyal enfeksiyonlardan dolayı ortaya çıkan arpacık ve egzama gibi hastalıkların tedavisinde pelit kullanılır.
6. Mideye Faydalı
Pelitin hem meyvesi hem de kabuğu mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Mide yanmaları, gastrit, reflü veya ülser gibi tüm mide rahatsızlıklarında pelit gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
7. Basura İyi Geliyor
Pelit içerdiği mineral ve vitaminlerden dolayı kan damarlarının genişlemesinde etkilidir. Bu özelliği ile basur gibi insanın hayat kalitesini düşüren hastalıklar için oldukça faydalıdır.
8. Bazı Cinsel Hastalıkların Tedavisinde Etkili
Bel soğukluğu , frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinde pelit meyvesi kullanılır. Doğal bir koruyucu olan pelit bu tür hastalıkların ilerlemesinde ve diğer kişilere bulaşmasında önleyici etkisi vardır.
9. Şeker Hastalığına İyi Gelir
Pelit doğal hali ile tüketildiğinde insanda şekeri dengeye getirir. Tokluk hissi verirken şekerin de düşmesini engeller. Özellikle çörek otu ile tüketiminde diyabet hastalarına şifa kaynağı olduğu yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır.
10. İdrar Kaçırma Hastalığında Faydalı
Çocuklarda büyük bir sorun olan idrar kaçırma için pelit çok etkili bir yiyecektir. Belli oranlarda çocuğa verilen pelit idrar kesesini uyaracağı için çocuğun idrara sıkışması ile uyanması sağlanır. Ayrıca kesik kesik gelen idrarın da önlenmesini sağlar. İdrar torbasını uyararak idrarın daha kolay dışarı salımında etkilidir.
Pelitin Hastalıklarda Kullanımı
Pelitin birçok hastalığa iyi geldiğiniz yukarıda ayrıntılı bir biçimde açıkladık. Fakat doğru kullanım ile ancak hastalıkların tedavisinde olumlu sonuç alınabilir. Şimdi sizlere pelit kullanılarak hazırlanan reçeteleri paylaşacağız. Her hastalık için ayrı doz ve farklı malzemeler ile hazırlanan bu karışımları kullanmadan önce doktorunuza mutlaka danışın.
  • İshal hastalığında; şiddete göre günde 2 ya da 3 defa 1 gram pelit tozu yutmak ishali önler.
  • Mide sorunu yaşayan kişilerde veya mide yanması, gastrit, ülser gibi hastalıklara sahip olan kişilerin bu hastalıklardan kurtulması için pelit kullanması önemlidir. Yaklaşık 15 gram pelitten yapılmış kahve 1 litre suda kaynatılır. İçerisine isteğe göre bal veya pekmez eklenerek günde 2 veya 3 bardak içilmesi faydalıdır.
  • Egzama gibi deri hastalıklarının tedavisinde hem pelit meyvesi hem de pelit meyvesinin kabuğu kullanılıyor. Pelit meyveleri ve pelit kabukları istenilen oranda kaynatılır. Bu kaynayan sıvı dinlendirildikten sonra ise banyo suyunu eklenir. Bu su egzama buluna bölgelere sürülerek tedavisi yapılır.
  • Dişleri beyazlatması özelliği bulunan pelit tozu; karabiber, kurutulmuş limon kabuğu birlikte kaynatılır. Süzülerek elde edilen posa tuzla yoğrulduktan sonra macun kıvamına getirilir. Hazırlanan macun misvakla dişlere sürülür.
  • Pelit tozu kahveye karıştırılarak satışı yapılır. Bu sayede kahvenin faydasına da fayda katmış olur.
  • Saç kıran hastalığı tedavisinde; zeytinyağı ile pelit tozu karıştırılarak hastalıklı bölgeye sürülürse kısa sürede saçların çıkması sağlanır.
Basurdan şikayetçi kişilerde ise ; meyvenin kabuklarının kaynatılması ve demlenmesi ile elde edilen sıvı basur bulunan bölgeye pamuk ile bastırılırsa basurlu bölgedeki şişlik iner.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder