8 Aralık 2020 Salı

Domates Reçeli


Genelde reçeller tatlı meyvelerden yapılıyor. Dolayısıyla reçeller ile alakalı algımız genel olarak tatlı meyvelerden yapıldığı yönünde. Oysa pekala diğer sebzelerden de çok lezzetli reçeller yapılabiliyor. Hatta çok fazla tatlı sevmeyenler için aşırı şekerli olmayan çok güzel bir lezzetleri oluyor. Sırf bu özellikleri nedeni ile onların sağlık için faydalı olduklarını da söyleyebiliriz. Eğer siz de kahvaltılarda tüketmek için sağlıklı ve lezzetli değişik reçeller arıyorsanız bu tip reçellere bir göz atabilirsiniz. Bu açıdan tüketilebilecek en lezzetli reçellerin arasında domates reçeli bulunuyor. Domatesin ne kadar sağlık için faydalı bir besin olduğunu herkes biliyor. İşte bu güzel sebzeyi reçel yaparak kahvaltılarınız ilave bir lezzet ve sağlık sağlayabilirsiniz kendiniz için.
Domatesin içinde insan sağlığı için pek çok farklı çok yararlı vitaminler bulunuyor. Özellikle B vitamini insan sağlığı için çok faydalı ve domatesin içinde bol miktarda bulunuyor. Aynı şekilde domatese o bayıldığımız kırmızı rengini veren karotenin de insan sağlığı için ciddi faydaları olduğunu söylemek mümkün. Domates reçelinin bir diğer güzel yanı kalorisinin çok düşük olması. Tabii bu tariften tarife göre de değişebiliyor. Eğer çok şekerli yapar iseniz domates reçeli yine çok kalorili ve kilo yapısı bir besine dönüşebilir ancak aşağıda vereceğimiz tarif ile birlikte hazırlarsanız çok az kalorili bir reçel elde etme şansına sahip olursunuz.
Tüm bunların yanı sıra domates reçeli güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Hatta antibakteriyel özelliği, kanser önleyici özelliği ve hipoglisemik özelliği ile pek çok hastalığı henüz yaşanmadan önce engelleme avantajına da sahiptir. Özellikle beslenme uzmanları da bu sağlıklı ve düşük kalorili domates reçelinin tüketimini tavsiye etmektedir. Benzer şekilde yapılan araştırmalar ortaya koymuştur ki domates ve domates reçeli kardiyovasküler hastalıkları önleme konusunda da bir hayli etkili olmaktadır.
Domates Reçeli Nasıl Yapılır?
Malzemeler
  • Bir kilo domates
  • 400 gram toz şeker
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 adet çubuk tarçın
Hazırlanışı
  1. İlk olarak büyük bir tencerenin içine bol miktar su koyun ve ocağın altını açın. Su kaynadığında içine domatesleri de koyun ve bu şekilde haşlanmalarını sağlayın.
  2. Domatesleri bu şekilde haşladıktan sonra üstüne bir miktar soğuk su tutup soğumalarını sağlayın. Ardından yumuşamış olan kabukları iyice soyun. Mümkün mertebe domateslerin çekirdeklerini de çıkartmaya çalışın.
  3. Sonrasında domateslerin içlerini bir kasenin içine koyun. Bir çatal yardımı ile püre haline getirin. Ardından üstüne toz şeker ve limon suyu ekleyin. Bu şekilde yaklaşık bir saat kadar bekleyin. Bu sayede domateslerin aroması çıkacaktır.
  4. Devamında domatesli karışımı bir tencerenin içine koyun. Geri kalan malzemeleri de ilave edip tencerede pişirmeye başlayın. Karışıma tarçın çubuğu da ekleyin. Böylece domates reçelinin çok hoş bir aroması olacaktır. Özellikle domates reçelini çok kısık bir ateşte ve yavaş yavaş karıştırıp pişirin. Mümkün olduğu sürece suyunu almaya çalışın. Suyunu alırsanız domates reçelinin kıvamı çok daha güzel olacaktır.
  5. Domates reçelini yaklaşık bir saat boyunca yavaş yavaş pişirin. Ancak karıştırmayı asla ihmal etmeyin. Aksi takdirde domates reçelinin dibi tutabilir. Bu da tadının acı olmasına sebep olur.
  6. Domates reçeli kıvamını aldığında ocağın altını kapatıp domates reçelini bir saat sürecinde dinlenmeye bırakın. Domates reçeli dinlenirken kıvamı da çok güzel bir seviyeye gelecektir.
  7. Domates reçeli yeteri kadar dinlendikten sonra cam kavanozların içine reçelleri doldurun. Mümkün ise reçelleri vakumlayarak kapatın. Vakumlama işlemi için kavanozları kapakları iyice kapalı iken kaynar su dolu bir tencerenin içine koyabilirsiniz. Bir süre sonra kavanozların kapaklarından bir tık sesi gelecektir. Bu tık sesi geldikten sonra kavanozlar vakumlanmış olur. Böylece domates reçellerinizi çok daha uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz.
Domates Nelere İyi Gelir?
Domatesin insan sağlığı için birbirinden güzel ve önemli faydaları bulunmaktadır. Bu yüzden herkesin mutlaka düzenli olarak domates tüketmesi gerekir. Ancak bazı kişilerin domatese alerjisi olabilmektedir. Bu nedenle o kişilerin domates tüketmekten uzak durmaları lazımdır. Aynı şekilde domates aşırı miktarda tüketildiğinde de kişide birtakım alerjik reaksiyonlar oluşturabilir. Bu konuda da hassas olunması gerekir. Eğer domates tüketimine bağlı olarak cildinizde ve vücudunuzda birtakım olumsuz etkiler görüyor iseniz mutlaka en yakın zamanda bir doktora başvurmanız gerekir. Doktor bu aşamada yapacağı tetkikler ile domates ile olması gereken ilişkinizi belirleyecektir. Bazı kişilerde domates alerjisi deride kızarıklık ve kaşıntı ile kendini gösterebilmektedir. Genelde tüketim durdurulduğunda bu durum da ortadan kalkar ancak mutlaka bir doktora görünmenin her zaman büyük faydası olacaktır. Özellikle bu hassasiyet küçük yaştaki çocuklar konusunda daha fazla olmalıdır. Çünkü alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan olumsuz etkiler onları bir yetişkine oranla çok daha fazla etkilemektedir.
Domates insan sağlığı için önemli fayda olacak kolesterolü düşürücü bir etkiye sahiptir. Çünkü domatesin içeriğinde bol miktarda likopen bulunmaktadır. Bu domatesin içindeki likopen de toksinleri önleme konusunda ve kolesterolü düşürüp normal seviyelere çekme konusundan bir hayli fazla etkili olmaktadır. Aynı şekilde domatesi salata olarak, domates suyu olarak ya da domates reçeli olarak düzenli bir şekilde tüketir iseniz kardiyovasküler riskiniz de %50 oranında azalabilmektedir. Bu yapılan pek çok araştırma ile ortaya konmuş bir durumdur. Aynı zamanda domatesin içinde bulunan likopen atardamarları da korumaktadır. O sebeple de eğer kolesterol ve kolesterole bağlı hastalıkları ile alakalı şikayetleriniz var ise ya da bu hastalıkları yaşama riskiniz yüksek oranda bulunuyor ise mutlaka düzenli bir şekilde domates tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Ancak kesinlikle domates tüketiminde de aşırıya kaçmamalısınız. Yani domatesi her zaman vücudun ihtiyaç duyduğu miktarlarda tüketmelisiniz. Fazlası her zaman vücuda zarar olmaktadır. Özellikle doktorlar ve beslenme uzmanları bu konuda ciddi uyarılar yapmaktadır.
Benzer şekilde domatesin içinde yağ bulunmamaktadır. Bu yüzden de domates kalori içermemektedir. Zaten domatesin %95’ini su oluşturmaktadır. Bu sebeple de domates yiyerek kilo alınmamaktadır. Aksine domates tokluk hissi yaratmakta ve etkili bir biçimde beslenmemizi sağlamaktadır. Çünkü domatesin besin değeri bir hayli büyüktür. Hatta domates tek başına çok güçlü bir vitamin deposu olmaktadır. İnsan sağlığı için çok faydalı olan A vitamin, B vitamini, C vitamini, potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, magnezyum, manganez ve demir domatesin içinde bol miktarda bulunmaktadır.
Domates gözler için de bir hayli faydalıdır. Özellikle düzenli domates tüketimi ile görüşün gelişmesi mümkün olmaktadır. Hatta yaşın ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkabilen çeşitli göz hastalıklarını önlemek ve henüz yaşanmadan engellemek için domates tüketmek gereklidir. Benzer şekilde domates ülser gibi rahatsızlıklarda da etkili olmakta ve hastalıkları önlemeye büyük ölçüde yardımcı olmaktadır. Ancak fazla miktarda tüketimi midede şişkinlik ve çeşitli rahatsızlıklar da yaratabilmektedir. Bazı üniversitelerde yapılan çeşitli araştırmalar da ortaya koymuştur ki düzenli olarak domates tüketen kişilerin sindirim sisteminde meydana gelen kanserler ve meme kanserleri gibi kanserlere yakalanma riskleri de doğru orantılı olarak azalmaktadır. Bu nedenle de domates tüketimine özen göstermek gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder