Genelde reçeller tatlı meyvelerden yapılıyor.
Dolayısıyla reçeller ile alakalı algımız genel olarak tatlı meyvelerden
yapıldığı yönünde. Oysa pekala diğer sebzelerden de çok lezzetli reçeller
yapılabiliyor. Hatta çok fazla tatlı sevmeyenler için aşırı şekerli olmayan çok
güzel bir lezzetleri oluyor. Sırf bu özellikleri nedeni ile onların sağlık için
faydalı olduklarını da söyleyebiliriz. Eğer siz de kahvaltılarda tüketmek için
sağlıklı ve lezzetli değişik reçeller arıyorsanız bu tip reçellere bir göz
atabilirsiniz. Bu açıdan tüketilebilecek en lezzetli reçellerin arasında
domates reçeli bulunuyor. Domatesin ne kadar sağlık için faydalı bir besin
olduğunu herkes biliyor. İşte bu güzel sebzeyi reçel yaparak kahvaltılarınız
ilave bir lezzet ve sağlık sağlayabilirsiniz kendiniz için.
Domatesin içinde insan sağlığı için pek çok
farklı çok yararlı vitaminler bulunuyor. Özellikle B vitamini insan sağlığı
için çok faydalı ve domatesin içinde bol miktarda bulunuyor. Aynı şekilde
domatese o bayıldığımız kırmızı rengini veren karotenin de insan sağlığı için
ciddi faydaları olduğunu söylemek mümkün. Domates reçelinin bir diğer güzel
yanı kalorisinin çok düşük olması. Tabii bu tariften tarife göre de
değişebiliyor. Eğer çok şekerli yapar iseniz domates reçeli yine çok kalorili
ve kilo yapısı bir besine dönüşebilir ancak aşağıda vereceğimiz tarif ile
birlikte hazırlarsanız çok az kalorili bir reçel elde etme şansına sahip
olursunuz.
Tüm bunların yanı sıra domates reçeli güçlü bir
antioksidan kaynağıdır. Hatta antibakteriyel özelliği, kanser önleyici özelliği
ve hipoglisemik özelliği ile pek çok hastalığı henüz yaşanmadan önce engelleme
avantajına da sahiptir. Özellikle beslenme uzmanları da bu sağlıklı ve düşük
kalorili domates reçelinin tüketimini tavsiye etmektedir. Benzer şekilde
yapılan araştırmalar ortaya koymuştur ki domates ve domates reçeli
kardiyovasküler hastalıkları önleme konusunda da bir hayli etkili olmaktadır.
Domates
Reçeli Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- Bir kilo domates
- 400 gram toz şeker
- 1 adet limonun suyu
- 1 adet çubuk tarçın
Hazırlanışı
- İlk olarak büyük bir tencerenin içine bol miktar su koyun ve ocağın altını açın. Su kaynadığında içine domatesleri de koyun ve bu şekilde haşlanmalarını sağlayın.
- Domatesleri bu şekilde haşladıktan sonra üstüne bir miktar soğuk su tutup soğumalarını sağlayın. Ardından yumuşamış olan kabukları iyice soyun. Mümkün mertebe domateslerin çekirdeklerini de çıkartmaya çalışın.
- Sonrasında domateslerin içlerini bir kasenin içine koyun. Bir çatal yardımı ile püre haline getirin. Ardından üstüne toz şeker ve limon suyu ekleyin. Bu şekilde yaklaşık bir saat kadar bekleyin. Bu sayede domateslerin aroması çıkacaktır.
- Devamında domatesli karışımı bir tencerenin içine koyun. Geri kalan malzemeleri de ilave edip tencerede pişirmeye başlayın. Karışıma tarçın çubuğu da ekleyin. Böylece domates reçelinin çok hoş bir aroması olacaktır. Özellikle domates reçelini çok kısık bir ateşte ve yavaş yavaş karıştırıp pişirin. Mümkün olduğu sürece suyunu almaya çalışın. Suyunu alırsanız domates reçelinin kıvamı çok daha güzel olacaktır.
- Domates reçelini yaklaşık bir saat boyunca yavaş yavaş pişirin. Ancak karıştırmayı asla ihmal etmeyin. Aksi takdirde domates reçelinin dibi tutabilir. Bu da tadının acı olmasına sebep olur.
- Domates reçeli kıvamını aldığında ocağın altını kapatıp domates reçelini bir saat sürecinde dinlenmeye bırakın. Domates reçeli dinlenirken kıvamı da çok güzel bir seviyeye gelecektir.
- Domates reçeli yeteri kadar dinlendikten sonra cam kavanozların içine reçelleri doldurun. Mümkün ise reçelleri vakumlayarak kapatın. Vakumlama işlemi için kavanozları kapakları iyice kapalı iken kaynar su dolu bir tencerenin içine koyabilirsiniz. Bir süre sonra kavanozların kapaklarından bir tık sesi gelecektir. Bu tık sesi geldikten sonra kavanozlar vakumlanmış olur. Böylece domates reçellerinizi çok daha uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz.
Domates
Nelere İyi Gelir?
Domatesin insan sağlığı için birbirinden güzel ve
önemli faydaları bulunmaktadır. Bu yüzden herkesin mutlaka düzenli olarak
domates tüketmesi gerekir. Ancak bazı kişilerin domatese alerjisi
olabilmektedir. Bu nedenle o kişilerin domates tüketmekten uzak durmaları
lazımdır. Aynı şekilde domates aşırı miktarda tüketildiğinde de kişide birtakım
alerjik reaksiyonlar oluşturabilir. Bu konuda da hassas olunması gerekir. Eğer
domates tüketimine bağlı olarak cildinizde ve vücudunuzda birtakım olumsuz
etkiler görüyor iseniz mutlaka en yakın zamanda bir doktora başvurmanız
gerekir. Doktor bu aşamada yapacağı tetkikler ile domates ile olması gereken
ilişkinizi belirleyecektir. Bazı kişilerde domates alerjisi deride kızarıklık
ve kaşıntı ile kendini gösterebilmektedir. Genelde tüketim durdurulduğunda bu durum
da ortadan kalkar ancak mutlaka bir doktora görünmenin her zaman büyük faydası
olacaktır. Özellikle bu hassasiyet küçük yaştaki çocuklar konusunda daha fazla
olmalıdır. Çünkü alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan olumsuz etkiler onları bir
yetişkine oranla çok daha fazla etkilemektedir.
Domates insan sağlığı için önemli fayda olacak
kolesterolü düşürücü bir etkiye sahiptir. Çünkü domatesin içeriğinde bol
miktarda likopen bulunmaktadır. Bu domatesin içindeki likopen de toksinleri
önleme konusunda ve kolesterolü düşürüp normal seviyelere çekme konusundan bir
hayli fazla etkili olmaktadır. Aynı şekilde domatesi salata olarak, domates
suyu olarak ya da domates reçeli olarak düzenli bir şekilde tüketir iseniz
kardiyovasküler riskiniz de %50 oranında azalabilmektedir. Bu yapılan pek çok
araştırma ile ortaya konmuş bir durumdur. Aynı zamanda domatesin içinde bulunan
likopen atardamarları da korumaktadır. O sebeple de eğer kolesterol ve
kolesterole bağlı hastalıkları ile alakalı şikayetleriniz var ise ya da bu hastalıkları yaşama
riskiniz yüksek oranda bulunuyor ise mutlaka düzenli bir şekilde domates
tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Ancak kesinlikle domates tüketiminde de
aşırıya kaçmamalısınız. Yani domatesi her zaman vücudun ihtiyaç duyduğu
miktarlarda tüketmelisiniz. Fazlası her zaman vücuda zarar olmaktadır.
Özellikle doktorlar ve beslenme uzmanları bu konuda ciddi uyarılar yapmaktadır.
Benzer şekilde domatesin içinde yağ bulunmamaktadır.
Bu yüzden de domates kalori içermemektedir. Zaten domatesin %95’ini su oluşturmaktadır.
Bu sebeple de domates yiyerek kilo alınmamaktadır. Aksine domates tokluk hissi
yaratmakta ve etkili bir biçimde beslenmemizi sağlamaktadır. Çünkü domatesin
besin değeri bir hayli büyüktür. Hatta domates tek başına çok güçlü bir vitamin
deposu olmaktadır. İnsan sağlığı için çok faydalı olan A vitamin, B vitamini, C
vitamini, potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, magnezyum, manganez ve demir
domatesin içinde bol miktarda bulunmaktadır.
Domates gözler için de bir hayli faydalıdır. Özellikle düzenli domates
tüketimi ile görüşün gelişmesi mümkün olmaktadır. Hatta yaşın ilerlemesi ile
birlikte ortaya çıkabilen çeşitli göz hastalıklarını önlemek ve henüz
yaşanmadan engellemek için domates tüketmek gereklidir. Benzer şekilde domates
ülser gibi rahatsızlıklarda da etkili olmakta ve hastalıkları önlemeye büyük
ölçüde yardımcı olmaktadır. Ancak fazla miktarda tüketimi midede şişkinlik ve
çeşitli rahatsızlıklar da yaratabilmektedir. Bazı üniversitelerde yapılan
çeşitli araştırmalar da ortaya koymuştur ki düzenli olarak domates tüketen
kişilerin sindirim sisteminde meydana gelen kanserler ve meme kanserleri gibi
kanserlere yakalanma riskleri de doğru orantılı olarak azalmaktadır. Bu nedenle
de domates tüketimine özen göstermek gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder