Nar gibi
kızarmış hindi tarifi ve 11 püf nokta… Uzmanlar; ülkemizde özellikle yılbaşı
döneminde yoğun ilgi gören hindinin mutlaka haftada 2 kere tüketilmesini
tavsiye ediyor.
|
Yılbaşının simgelerinden olan hindi eti, bu özel
gecede kalabalık sofraları taçlandıran sağlıklı ve lezzetli bir yemek olma
özelliğini çok uzun yıllardır taşıyor. Kolesterolü düşük ancak proteini
yüksek bir hayvansal protein kaynağı olan hindi eti, günlük beslenmemiz
içinde henüz hak ettiği yeri bulamasa da yeni yıl yaklaşınca daha popüler hale
geliyor.
Uzmanlar; hindinin besin değerinin yüksek olması, yağ
ve kolesterol içeriğinin düşük olması yanında vücutta üretilemeyen elzem
aminoasitlerin hepsinin yeterli miktarda içermekte olduğunu belirtiyor. B1 ve
B2 vitaminleri bakımından da zengin bir besin olan hindi eti; çocuklarda ve
gençlerde bedensel ve zihinsel gelişim için önemli bir yer tutuyor.
Ayrıca düzenli ve yoğun spor yapanlar için de vücutta
yapım aktivitelerini ve kas yoğunluğunu artırmak için ideal hayvansal protein
kaynağı olarak belirtiliyor. Bununla beraber hindi eti tavuk eti gibi kalp
damar hastalıklarının engellenmesinde de önemli bir yer tutuyor.
Hindi
pişirmekten korkmayın!
Bu özel gecede sevdiklerinizi lezzet dolu sofralarda
ağırlamak istiyorsanız hindi etini pişirmekten korkmayın. Mutfak uzmanlarına
göre bu iş hiç de zor değil. Pişirme öncesi ve sonrası bazı detaylara dikkat
etmeniz mükemmel bir hindi yapmanız için yeterli.
Nar gibi kızarmış hindi tarifi ve püf noktalar:
1-
Marinasyon şart!
Hindinizi pişirmeden önce zeytinyağı, sirke veya limon
suyu, tuz, biber ve baharatlarla marine ederseniz daha lezzetli olur. Bu
marinasyonda hindinizi buzdolabında 1 gün bekletmeniz yeterli.
2- Oda
sıcaklığı önemli!
Hindinizi fırına koymadan 1 saat önce buzdolabından
çıkararak oda sıcaklığına gelmesini sağlamanız gerekli.
3- Lezzeti
artırın!
İsteğe göre baharatlarla karıştırarak hazırlayacağınız
tereyağı harcını lezzet vermesi için derinin altına sürmeniz gerekiyor. Ayrıca
eti bıçakla delip içine biberiye, defne yaprağı yerleştirilebilirsiniz.
Fırınlamadan önce tepsiye yerleştireceğiniz havuç, kuru soğan, sarımsak, kök
kerevizin hindiye ayrı bir lezzet katacağını unutmayın.
4-
Dağılmaması için!
Hindinizin bacaklarını ısıya dayanıklı iple çok sıkı
olmamak şartı ile bağlarsanız pişirirken dağılmaz.
5- Pişerken
kurumaması için!
Fırına ayrı bir tepsi içerisinde koyacağınız su pişme
sırasında hindinizin kurumamasını sağlayacak.
6- Gerçekten
iyi bir fikir değil!
Pişme süresince mecbur kalmadıkça fırın kapağını
açmayın. Fırın kapağını her açtığınızda, fırında sıcaklık düşer bu da hindinin
pişme süresini uzatır.
7- Pişirme
kabının büyüklüğünden emin olun!
Hindinizi pişireceğiniz kabın büyüklüğü önemli.
Hindinizi kaba koyduğunuzda çevresinde 5 ila 7-8 cm boşluk olursa mükemmel
pişme kalitesi yakalayacaksınız.
8- Ağır
pişirme hindiye lezzet katar!
Hindi 160 derece ısıda uzun süre, için için
pişmelidir. 2-4,5 kg arasındaki hindiler 2-3 saatte, 5-7,5 kg arasındakiler 3-4
saatte, 8-12,5 kg arasındakiler ise 4-5 saatte pişer. İsterseniz ilk yarım saat
220 derece ardından 160 derece olarak pişirmeye devam edebilirsiniz. Pişirme
torbası ya da alüminyum folyo kullanmayı tercih edecekseniz ısıyı 175 dereceye
kadar çıkartabilirsiniz.
9- Son
dokunuş!
Hindinin üstünün iyice kızarması ve lezzet artırmak
için pişme süresi bitmeden 15-20 dakika önce 3-4 yemek kaşığı ılık suyla
inceltilmiş balı fırçayla hindinin üzerine sürebilirsiniz.
10- Mutfak
termometresi kullanın!
Termometre ibresi 75 dereceyi gösteriyorsa hindiniz
pişmiş demektir.
11- Dinlenme
süresi şart!
Fırından çıkan hindinizi alüminyum folyoya sararak
yaklaşık 1 saat dinlendirin ve parçalara ayırıp servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder