17 Aralık 2020 Perşembe

Üzüm Çekirdeğinin Faydaları


 


Son yıllarda yapılan araştırmalara göre doğal besinlerle de birçok hastalık tedavi edilebiliyor. Hastalıkların tedavisi için ilaçlar dışında doğal antibiyotikler de var. Doğal besinlerle birçok hastalığa karşı mücadele etmemiz mümkün. Günümüzde bilim insanları doğal besinlerin sağlığımız için faydalarını araştırıyor. Hangi besinin ne gibi faydalarının olduğu, hangi hastalıkta hangi doğal besini tüketirsek nasıl faydalar görebileceğimizi bilim insanları deneylerle kanıtlıyor. Deneylerle faydaları tespit edilmeye çalışılan besinlerden birisi de üzüm çekirdeği.
Üzüm çekirdeği zihin açıcı yönü ile genelde sınavlardan önce tercih edilen bir besin olarak biliniyor. Fakat sadece zihin açıcı özelliği değil daha birçok yararı var. Ülkemizde genel olarak çekirdeksiz üzümler tercih ediliyor. Çekirdeksiz üzümlere gösterilen ilgi daha fazla. Fakat çekirdekli üzümlerin çekirdeksiz üzümlere göre daha yararlı olduğu bilinmeli. Uzmanlar üzümü mutlaka çekirdeği ile birlikte yememiz gerektiğini söylüyor. Hatta çekirdeğini çiğneyerek yememizin daha iyi olacağını söylüyorlar. Üzüm çekirdeği birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Örneğin göz kamaşması, gece körlüğü, diş eti kanaması, varis, saman nezlesi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Üzüm çekirdeğinin diğer faydalarından bahsedelim.
Üzüm Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
1. Damarları Güçlendirici Etkisi Var
Üzüm çekirdeği içeriğindeki OPCler damarları sağlamlaştırarak esnekliklerini yeniden kazandırır ve tekrar derinin içine çekilmesinde katkı sağlar. Kollajen ve elastin isimli iki protein damar yuvarlarında bulunur. Bu iki protein damar duvarının elastikliğini ve geçirgenliğini sağlar. OPC ise bu iki proteine bağlanarak onları yıkıcı enzimlere karşı korur. Proteinlerin birleşmelerine ve gelişmelerine yardımcı olur.
2. Dolaşım Sistemini Düzenler
Üzüm çekirdeği damar sertliğine karşı etkili. Arterlerin bütünlüğünün korunmasında da oldukça etkili. Dolaşım sistemini düzenler. Kan, lenf ve periferal dolaşımı önemli derecede iyileştirir.
3. Güçlü Bir Antioksidan
Üzüm çekirdeği şuana kadar tespit edilmiş en güçlü antioksidan. Üzüm çekirdeğinin vitamin deposu özelliği bulunur. Yapılan deneylere göre E vitamininden 50 kat daha fazla güçlü olduğu meydana çıkmıştır.
4. Göz Sağlığını Koruyarak Görmeyi Yetisini Arttırır
Uzun süre bilgisayar ekranı karşısında kaldığınızda gözlerinizin yorulduğunu farkedersiniz. Ayrıca miyop kişilerde retinanın işlevini ve duyarlılığını yitirmeye başladığı zamanlar olabilir. Bu gibi durumlar için de üzüm çekirdeğinin faydaları oldukça önemli düzeydedir.
5. Varislerin Geçmesini Sağlar
Üzüm çekirdeğinin varis için oldukça etkili olduğu tespit edilmiştir. 1981 yılında yapılan bir deneyde 50 varis hastası üzerinde bir ay boyunca günlük olarak alınan 150 miligram OPC’nin ağrılarda, yanma ve karıncalanmalarda ayrıca atardamarların şişme derecesini azaltmada kullanılan Diosmine isimli ilaca göre çok daha etkili olduğu tespit edilmiştir.
6. Beyin ve Karaciğer Üzerinde Etkili
Üzüm çekirdeğinde bulunan proantosiyanidlerin beyin ve karaciğer hasarına karşı beta karoten, C vitamini ve E vitamini gibi antioksidanlara göre çok daha güçlü bir koruyucu olduğu gözlemlenmiştir.
7. Cildi Korur
Üzüm çekirdeğinin cildiniz üzerinde oldukça önemli etkileri bulunur. Cildinizdeki pürüzlerden, sivilce ve aknelerden kurtulmanızı sağlarken aynı zamanda cildinizin beslenmesini de sağlar. Cildinizdeki tıkanmış gözeneklerin açılmasına yardım ederken aynı zamanda cildinizin nefes alabilmesine de yardımcı olur. Özellikle kuru ciltler üzerinde nemlendirici bir etkisi olan üzüm çekirdeği birçok kozmetik ürünlerinin içerisinde bulunur. El, yüz, ayak bakımı için kullanılan kremlerin birçoğunda üzüm çekirdeği bulunduğunu görebilirsiniz.
8. Kan Akışını Düzenler
Üzüm çekirdeğinin beyne ve kalbe giden kan akımını düzeltici etkisi olduğu bilinir. Aynı zamanda varis, diş eti kanamalarında, glokom, hemoroid, aşırı adet kanaması ve damar sertliğinde de etkili olduğu tespit edilmiştir.
9. Kan Yapıcı Özelliği Var
Kansızlık şikayeti olan kişiler için üzüm çekirdeği özellikle de siyah üzüm çekirdeği oldukça yararlıdır.
10. Alerjilere Karşı Etkili
Üzüm çekirdeğinin alerji ve kireçlenmelere karşı yararlı olduğu tespit edilmiştir.
11. Kanı Sulandırıcı Etkisi Var
Üzüm çekirdeğinin çok ciddi bir kan sulandırıcı etkisi bulunur. Bu özelliğinden dolayı üzüm çekirdeği dikkatli kullanılmalıdır. Yoksa kanın pıhtılaşmaması sorunu meydana gelebilir. Özellikle ameliyata girecek hastaların üzüm ve üzüm çekirdeği kullanmamaları gerekir.
Üzüm Çekirdeği Nasıl Kullanılır?
Üzüm çekirdeği taze olarak tüketilebileceği gibi farklı şekillerde de alınabilir. Örnekler aşağıdaki gibidir.
Üzüm Çekirdeği Tozu
1 tatlı kaşığı üzüm çekirdeği tozunu bal ya da yoğurtla karıştırarak alabilirsiniz. Dışarıda açık bir yerde satılan öğütülmüş üzüm çekirdeği almayınız. Üzüm çekirdeği tozunun sterilize olması gerekmektedir. Hava ile temasında sağlığınız açısından tehdit oluşturabilir. Günde bir avuç kuru üzüm yediğinizde de üzüm çekirdeği alabilirsiniz.
Üzüm Çekirdeği Ekstresi
Kapsül, tablet ya da sıvı ekstre olarak satın alabileceğiniz üzüm çekirdeği ekstresini kullanabilirsiniz. Üzüm çekirdeği ekstresi alırken dikkat etmeniz gereken önemli bir husus var, içeriğindeki proantosiyanidinler %40 ile %80 arasında olmalı ve %95 oranında da OPC içermelidir.
Genel antioksidan aktivite için kullanacaksanız günlük 50 mg ile 200 mg arasında olmalıdır. Kronik venöz yetmezliği için 150 mg ile 300 mg arasında kullanmalısınız. Ödem için ise 200 mg ile 400 mg arasında 10 ile 30 gün kullanmanız yeterli olacaktır. Üzüm çekirdeğinin bu amaçlar dışında kozmetik alanında da etkileri tespit edilmiştir. Örneğin üzüm çekirdeği kremi, şampuanı, duş jeli, sabunu gibi. Üzüm ve üzüm çekirdeğini mümkün olduğunca tüketmeye çalışmalısınız. Üzüm ve çekirdeğinin ne kadar yararlı olduğundan bahsettik. Üzümün yararlarını düşünerek mümkün olduğunca yemeklerimizde üzüm ve üzüm çekirdeği kullanmaya özen göstermeliyiz. Çocuklarınız için de üzüm çekirdeği yararlı olacaktır. Üzüm çekirdeğini çocuklarınız yemek istemeyebilir. Çocuklarınız için üzüm çekirdeğini toz haline getirebilir ya da toz haline getirmeden de yemeklerinin veya tatlılarının içerisine katabilirsiniz.
Üzüm Çekirdeğinin Zararı Var Mı?
Üzüm çekirdeği doğal bir besin olduğu için sağlığımız açısından oldukça faydalı. Şuana kadar tespit edilmiş herhangi bir zararı yok. Fakat herhangi bir ciddi hastalık için ilaç tedavisi görüyorsanız doktorunuza danıştıktan sonra kullanmanız sizin için daha doğru olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder