7 Aralık 2020 Pazartesi

Trüf Mantarı – Domalan Mantarı Hazinesi

 

Trüf Mantarı ve Domalan Mantarı Hakkında Bilgi

Trüf Mantarı dünya üzerinde yaklaşık 15 türe sahip olan çok değerli, pahalı bir mantar türüdür. Ülkemizde keme, domalan mantarı olarak da bilinen bu mantar türü yumrular halinde ve toprak altında yetişir. Domalan Mantarı ise bu mantarın ülkemizde yetişen akrabalarından birisidir.

Yazın sonları ve ilkbaharın ortalarına kadar ( Ekim’e kadar ) toplanabilen domalan mantarı, kumlu toprakları sever. Domalan Mantarı kumi otu yada domalan otu’nun  bulunduğu yerlerde ve diğer trüf türleri gibi bazı ağaçların kök kısımlarına yakın yerlerde yetişebilmektedir.  Ancak; Nisan aylarında da Elazığ gibi yörelerde Domalan hasadı yapılmaktadır. Elazığ-Baskil yöresinde köylülerin geçim kaynaklarından biri haline gelmiştir. Aynı şekilde; Nisan aylarında Konya, Karaman ve Aksaray yörelerinde Nisan yağmurları akabinde Domalan hasadı yapılmaktadır.

Domalan mantarı ülkemizde Şanlıurfa, Karaman, Konya, Malatya, Sivas, Elazığ gibi yerlerde yetişmektedir. Domalan diye tabir edilip diğer trüf mantarı türleri olarak nitelendirilen bir kaç tür ülkemizde Bolu ve Manisa illerimizde yetişmektedir. Denizli ilimizde ise üretim amaçlı domalan kültürleri oluşturulmuştur. Bolu’da bulunan tür bulunması çok zor olan beyaz trüf mantarı‘dır. Bölgede populasyonu hakkında araştırma yapılması gerekmektedir.

Domalan mantarı aramak zahmetlidir. Genel olarak köpek yardımı ile bulunabilir. Ayrıca, domuzlar bu mantarı çok sevdiklerinden bu hayvanların güzergahı takip edilerek de bulunması muhtemeldir.

Türkiye’de yetişen Domalan mantarının, Yaz trüfü adı ile bilinen bir trüf çeşidi olduğu dile getirilmektedir.

Domalan Mantarı Faydaları Nelerdir?

Zengin bir protein içeriğine sahip olan Domalan Mantarı, Cinsel gücü arttıran doğal bir afrodizyak olmasının yanıu sıra, omuriliğin kuvvetlenmesi içinde kullanılabilir. Ayrıca kolesterol düşürücü etkisi vardır.

Domalan Mantarı Fiyatı:

Yöreden yöreye değişmekle birlikte, Domalan mantarı kilosu; 30 TL ile 60 TL arasında alıcı bulmaktadır. Türkiye’de trüf mantarının değeri pek bilinmediğinden fiyatı bu kadar ucuz olmaktadır.

Trüf Mantarı Nedir?

Trüf, genel olarak; Avrupa, Çin ve Kuzey Afrika’da yetişmektedir. Genellikle meşe, çam, kayın ve pekan ağacı gibi türlerin bulunduğu yerlerde oluşum gösterir. Bu ağaçlar ile simbiyotik bir ortak yaşam sürdürür. Siyah Fransız Trüf Mantarı, Çin  ve İtalyan Beyaz Trüf Mantarı gibi çeşitleri vardır. Bulunması zor bir mantar türüdür.
İtalyan Beyaz Trüf Mantarı en nadide görülen türüdür. İtalya ve İspanyada ise yaz trüf mantarı da çok kaliteli ve aromalı bir mantar türüdür.

Trüf Mantarının Faydaları Nelerdir?

Yüksek bir protein kaynağıdır. Diğer sebzelere oranla karbonhidrat bakımından fakirdir. Bu sebeple şeker hastaları için de ideal bir besin kaynağıdır.

Düşük yağlıdır ve yağsızda pişirilip tüketilebilir. Kolesterol içermez.

Trüf Mantarının faydaları‘ndan çok lezzeti ile nam yapmış bir besindir. O’na mutfakların pırlantası adı verilmiştir.

Ancak bu mantar hasat edildikten bir kaç hafta sonra lezzetini ve aromasını kaybetmeye başlar. Bu sebeple; ağzı kapalı bir kapta ve buzdolabında muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Bu tadı tadanların anlatımıyla eşsiz bir lezzete sahip olan bu güzel mantar genel olarak lezzetini kaybetmemesi için çiğ olarak servis edilir. Et, sebze, yumurta gibi besinlerle servis edilebilir. Pişmiş etin arasına dilimlenerek tadını ete vermesi sağlanır. Aromasını kaybettiğinden kurutulması pek önerilmez ancak Trüf Mantarı yağı yapılarak güzel bir aromatik yağ elde edilebilir.

Trüf Mantarı Yağı Nasıl Yapılır?

Trüf, zeytinyağı içinde bekletilerek, aromasının yağ tarafından tutulması sağlanabilir. Bu şekilde elde edilen yağa Trüf Mantarı Yağı adı verilir.

Trüf Mantarı Fiyatı:

Fiyatlar, cinsine göre değişiklik göstermektedir. Nadide bulunan  beyaz trüf mantarı kilosu on bin yirmi bin dolara kadar çıkmaktadır. Ancak, siyah trüf mantarı yada diğer adı ile kara elmas denilen türün kilosu 2 bin avro civarında satılmaktadır.

Sağlıcakla Kalınız…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder