21 Aralık 2020 Pazartesi

çalışma masanız kişinize dair ne söylüyor Çalışma Masanız Kişiliğinize Dair Ne Söyler?


Çalışma masanız boş kahve fincanları ve kağıt yığınlarıyla mı dolu yoksa masanıza düzenli ve minimalist bir sadelik mi hakim?
Bilindiği üzere her bireyin kendine özgü bir masa düzeni vardır. Önceden kişinin çalışma masasının düzenli olması yapılan işin verimliliğini yüksek oranda arttırdığı yönünde bir yaklaşım benimseniyordu. Ancak günümüzde bu düşünce etkisini yitirmeye başlamıştır. Elbetteki bunun temel sebebini yapılan yeni araştırmalar olmuştur. Bir çok kişi dağınık ortamların yaratıcılığı geliştirdiğini savunurken; çoğu kimse ise fazla kalabalığın dikkat dağınıklığına sebep olduğunu söylemektedir.
Texas Üniversitesi’nde Psikoloji alanında Profesörlük yapan Sam Gosling bu karmaşayı ”Kendimizi dış dünyaya sunuş biçimimizle sürekli olarak kendimiz hakkında bilgi veririz. Ofisteki çalışma masası da dahil fiziksel alanların bu kadar bilgi içermesinin nedeni, bunların birçok davranışın zaman içinde kristalize hale gelmesini yansıtmasındandır.” biçiminde açıklar.
Ofis düzenlemesi ile ilgili bir şirkette çevre psikolojisi danışmanı olan Lily Bernheimer, Gosling’in ve diğer çevre psikolojisi uzmanlarının çalışmalarından da yola çıkarak beş farklı kişiliği ifade eden beş farklı masa düzeninini sistematikleştirmiştir.
İngiltere’deki Surrey Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Bernheimer’ın kişilik araştırmaları ile çevre psikolojisi verilerini birleştirerek masa düzenine dayalı vardığı kişilik özellikleri ise sırayla:
  • Dışadönüklük
  • Uzlaşmacılık
  • Vicdanlılık
  • Nevrotiklik (duygusal dengesizlik)
  • Deneyime açık olmak.
O halde sizin çalışma masanız kişiliğinize dair ne söylüyor? İnceleyelim.
Bu Yazıda Bulacaklarınız (Alt Başlıklara Tıklayabilirsiniz)
  • Dağınık Bireyler
  • Minimalist Bireyler
  • Yayılmacı Bireyler
  • Kendi Damgasını Vuran Bireyler
  • Gözlemci Bireyler
Dağınık Bireyler

Bu kişilerin masaları çoğunlukla dağınık ve rengarenk kişisel ve ofis eşyaları ile doludur. Bu şekilde dağınık bir biçimde çalışmayı seven bireylerin diğer kişilere kıyasla daha dışa dönük ve arkadaş canlısı olduğunu söylemek mümkün. Bernheimer ” Bu bireyler ofiste oturma yerlerini seçerken daha merkezi ve hareketli alanları tercih ederler” diye belirtir. Dağınık kişilerin hayatlarını heyecanlı ve aktif olarak özetleyebiliriz.
Bu bireylerin olumsuz özellikleri ise diğerlerine kıyasla daha aktif bir şekilde hayatlarını sürdürdükleri için her zaman meşguldürler. Zaten bu kadar meşgul oldukları için masalarını toparlamaya bile zaman bulamazlar.
Ancak şunu belirtmekte fayda var; onların dağınık alanları, daha az sosyal bir kişiliği olan minimalistlere ve insanı sıkıntıya sokan kağıt yığınları dolu masalara kıyasla sizleri daha içten karşılayacaktır.
Minimalist Bireyler

Minimalistler; rutin yaşamayı seven ve post-it kağıtlarına not yazıp onları masalarının her köşesine asmaktan oldukça keyif alan bireylerdir. Dağınıklıktan asla hoşlanmayan bu kişiler, sosyal yaşamlarında sanılanın aksine asosyal olarak tanımlanmazlar. Bernheimer bu durumu ”Aşırı düzenli bir çalışma masası sizin içe dönük olduğunuz anlamına gelmez” şeklinde açıklar.
Minimalistleri diğer insanlardan ayıran temel özellikler çalışkan, güvenilir, ve başarı eksenli olmalarıdır. Bu bireylerin daha vicdanlı, temkinli ve disiplinli olduğunu da söylemekte yarar vardır.
Yayılmacı Bireyler

Yayılmacıları ofisin her yerinde bıraktığı her hangi bir izle görmek mümkündür. Bu bireyler kendi masalarını tabiri caizse damgaladıkları gibi başkalarının masalarına kahve fincanları ya da sandviçleri gibi bir takım eşyaları bırakarak bu alanlara da yayılma eğilimi göstereceklerdir.
Bernheimer bu bireylerin diğer insanlara kıyasla daha dominant bir yapıya sahip olduğunu ve yayılmacıların bu şekilde kendi alanlarını daha sıkı savunduklarını söyler.
Yayılmacılar çoğunlukla ofiste seçecekleri masayı daha merkezi bir noktada tercih ederler. Ancak şunu da belirtebiliriz ki yayılmacıların yan masasında oturan bireyler pek de şanslı sayılmayacaklardır.
Kendi Damgasını Vuran Bireyler

Bu bireylerin çalışma masaları çoğunlukla kitap ve dergi koleksiyonları, seyahat fotoğrafları, desenler, hatıra eşyaları gibi birçok kişisel eşyalarla doludur.
Çalışma masalarına kişisel eşyaları ile damga vuran bu bireyler sosyal çevrede çoğunlukla meraklı, dışa dönük ve yaratıcı olarak nitelendirilir. Kendi damgasını vuranlar; yaptıkları işleri diğerlerine kıyasla daha fazla benimseyen ve severek yapan kişilerdir.
Bütün bunların yanı sıra Bernheimer; sade, şık ve olağan dışı bir çalışma alanı oluşturan bireylerin; yeni tecrübelere açık, yaratıcı ve daha entelektüel bir yapıya sahip olduğunu belirtir.

Gözlemci Bireyler

Çalışma alanlarını ofiste çoğunlukla köşelerde tercih eden bu bireyler sırtlarını duvara vererek yalnız çalışmayı severler. Gözlemciler kendi özel alanlarının var olmasını isteyen ve dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durmaya çalışan bireylerdir.
Gözlemcilerin çalışma masalarının çok merkezi bir yerde konumlanmasından endişe duymalarının temel sebebini Bernheimer ”Evrimsel olarak insanların potansiyel tehlikeleri rahat göreceğimiz bir yerde konumlanması avantajlıdır.” şeklinde açıklar.
Bu tür kişiler sosyal çevrelerinde, şikayetçi ve biraz asosyal olarak tanımlanıyor olsalar da; aynı zamanda oldukça yaratıcı ve verimli olduklarını da söyleyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder