11 Aralık 2020 Cuma

Kışın Yanınızdan Eksik Etmemeniz Gereken Ihlamurun Faydaları


Ihlamur, hoş kokuya sahip, ağaçta yetişen bir bitkidir. Ihlamur ağacı uzun yıllar hayatta var olan ağaçlardan biridir. Aynı zamanda ıhlamur ağaçlarının boyu 20 ile 25 metre arasında uzayabilir. Ihlamur ağaçları her yılın bahar ayına gelişte çiçekler açar ve etrafa çok hafif bir koku yayılır. Yayılan bu koku ıhlamurun kendi kokusudur. Yeşilin en açık sarının en koyu hali bu bitkide mevcuttur. Ağaçların çiçek açması ile beraber ağacın dallarında ıhlamur oluşmaya başlar. Ihlamur insanların son zamanlarda siyah çaya göre daha fazla demledikleri çaylardan biri olmuştur. Doğanın bir mucizesi olan ıhlamur çayının sağlık açısından faydaları çok fazladır.
Ihlamur Nelere İyi Gelir?
Belki de bitki çaylarından en faydalılarından biri olarak ıhlamur örnek verilebilir. Ihlamur ağacından toplanıp kurutulan dallarının hemen kullanıma geçilmesi ile ıhlamur çayı hazırlanışıyla da çok kolaydır.
1. Grip Nezle Gibi Tüm Kış Hastalıklarına Karşı Birebir
Kışın hastalıklarla mücadele etmek çok daha zordur. Soğuk havalara karşı direncin korunması, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi bir hayli zor olmaktadır. Bu nedenle kışın insanlar kendilerini daha iyi korumaya çalışır. Bağışıklık sisteminin hastalık virüslerine karşı güçlü olmaması durumunda insanlar çeşitli hastalıklara kapılır. Bunlardan bazıları grip, soğuk algınlığı ve nezledir. Bu hastalıklara hiç beklenmedik bir anda yakalanabiliriz. Örneğin sınav dönemindeki öğrencilerin, iş hayatının en yoğun zamanlarında olan insanların bu tip hastalıklarla karşılaştıklarında çok dikkat etmeleri gerekir. Vücut dinlenmezse, yeteri beslenmeyi gerçekleştiremezse belki de günlerce bu hastalığı vücutta taşıyabilir. İşte bu tip durumlardan korunmak için insanlar kış hastalıklarına karşı güçlü bir savaş vermelidir. Bitki çayları bu noktada insanların bağışıklık sistemini korumasına yardımcı olur. Bitki çaylarının en faydalılarından biri olan ıhlamur da toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
Öncelikle ıhlamur tamamı ile bir A vitamini deposudur. Bir bardak ıhlamur çayı insan vücudunun kısa zamanda toparlanmasına yardımcı olur. Vücudun bağışıklık sistemini korur. Vücuda hastalık virüslerinin gelmesine karşı bir kalkan oluşturur. Bu nedenle hasta olmadan önce kış aylarında ıhlamur tüketilmelidir. Kış aylarında doğal bir antibiyotik olarak dahi bu ıhlamur kullanılabilir. Boğaz ağrılarında ılık ıhlamurun içerisinde bir kaşık bal koyup karıştırarak içebilirsiniz. Diğer yandan nezle burun akıntısı gibi hastalıklar dan kurtulmak için de ıhlamur yapraklarından yapılan macunları kullanabilirsiniz.
2. Kalsiyum Deposu
Ihlamur yapraklarında, çiçeklerinde oransal olarak yüksek miktarlarda kalsiyum bulunmaktadır. Kalsiyum da kemik gelişimi, diş ve diş eti koruması için en gerekli besin değerlerinden biridir. Özellikle küçük yaşlarda olan çocukların kemik gelişimleri çok önemlidir. İleriki yaşlarda kemik sağlıklarının daha iyi olmasının sağlanması için küçük yaşlardayken çok iyi kalsiyum almaları gerekir. Alınan bu kalsiyum sayesinde çocuklar kemik gelişimlerini tamamlarken diğer yandan da diş ve diş eti sağlıklarını koruyabilirler. Küçük çocuklar diş yeniliğine uğradığı için mutlaka dişlerini temiz tutmayı öğrenmelidirler. Bunun yanında da diş çürümesi gibi durumların da küçük yaşlarda çok sık yaşanmasından dolayı çocuklar bol miktarda kalsiyum almalıdır.
3. Kan Dolaşımını Hızlandırır
Gün içerisinde yenilen besinlerin faydalı kısımları kana karışırken vücut için yararlı olmayan kısımları ise vücuttan uzaklaştırılır. Faydalı besinlerin kana karşımı daha kolaydır. Kana karışan besin maddeleri insan vücudundaki kan dolaşım hızını da arttırabilir. Örneğin ıhlamurun kan dolaşımını hızlandırıcı etkileri vardır. Bir bardak ıhlamur çayını içmek insanların kan dolaşımın hızını iki kat daha arttırır. Bu da insanın soğuk havalarda daha kolay ısınmasını sağlar. Kış aylarında bazı insanlar çok üşürken bazıları vücut ısısını daha iyi korur. Bunun asıl sebebi insanların giydikleri kıyafetler değildir. Asıl olan insanların vücutlarındaki kan dolaşımıdır. Dolayısıyla da kan dolaşımı daha hızlı olan kişiler daha kolay ısınmaya başlarlar. Kan dolaşımının hızlanması için de ıhlamur tüketilebilirler.
4. Sinir Sistemini Yumuşatır
Her sabah erkenden kalkan insanlar tüm günlerini çok yoğun şekilde geçirirler. Öğrenciler okul, sınav gibi sorunlarla boğuşurken diğer insanlar ise geçimlerini sürdürmeye çalışırlar. Her sabah düzenli olarak işe okula gitmek zorunda olurlar. Günlük hayatımızda karşılaştığımız bu tip genel sorunlardan sonra da artık en ufak sıkıntılara karşı tahamülümüz kalmaz. İnsanlar da yaşamsal zorluklar, insani ilişkiler ile mücadele ederken sinir sistemlerini yıpratabilir. Günümüzün en yaygın hastalıkları da bu şekilde oluşur. Sinirsel rahatsızlıklar da bu şekilde oluşmaya başlamaktadır. Bu nedenle de insanlar gün içerisindeki yorgunluklarını bir şekilde atmaları gerekir. Stresten uzaklaşmak, sinir sistemimizi korumak için yediğimiz, içtiğimiz besinlere de dikkat edebiliriz. Çünkü bazı besinler gerçek anlamda beyin hücrelerini etkiler. Beyin hücrelerine etki edecek sinir sistemlerinin yatışmasını sağlar. Örneğin bir bardak ıhlamur çayı içildiği anda insanın beyin hücreleri olumlu olarak etkiler. Ihlamur çayı bu nedenle stresli hayata sahip olanların, oldukça çok tüketmeleri önerilen bitki çaylarından biridir.
5. Ihlamur Cilt Sağlığı İçin de Önemli
Cilt problemi yaşayan, cilt sorunları için de ıhlamur çok faydalıdır. İnsanların her biri genel olarak ıhlamuru çay olarak içmektedir. Ihlamurun sadece içilerek tüketilmesi değil cilde sürülmesi de çok faydalıdır. Cilt lekeleri, sivilceler siyah noktalar başlıca cilt kusurlarıdır. Bitkisel tedavi yöntemleri ile bu cilt sorunlarından korunmak mümkündür. Cilt sağlığınızı korumak için bu bitki çaylarını tedavi olarak uygulayabilirsiniz. Öncelikle ıhlamur aynı içilecekmiş gibi kaynar suda 5-10 dakika demlenir. Bir tabak içine alınıp soğuması beklenir. Ancak ıhlamurun çok soğuk ya da çok sıcak olmasından sakınmamız gerekir. Ilık hale geldiği zaman bir pamuk yardımı ile cilt toniklenir şekilde yüze uygulanabilir. Üç günde bir olmak üzere yapılan bu yöntem ile cilt sağlığı korunabilir.
Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır?
Pek çok hastalık, rahatsızlık ve sorunların çözümü için kullanılan ıhlamur, suda kaynatılıp demlenerek çayı yapılır. Öncelikle bir çaydanlık içerisinde içecek olduğunuz suyu koyunuz. Bu su kaynadığında ıhlamur dallarını çaydanlığa girecek şekilde koyunuz. İsteğe bağlı olarak bu çayın içerisine 2 dal tarçın da koyabilirsiniz. Bu tarçın çaya çok hoş bir koku verecektir. Diğer yandan elma, armut gibi meyveler de kabuklarıyla doğranarak kaynayan suyun içerisine atılabilir. Ocakta on ya da on beş dakika boyunca kaynatılan çay ateşten alınır. Artık ıhlamur çayımız tüm faydalı besin değerleri ile içilmeye hazır hale gelmiştir. Çayı süzerek bardaklara bırakınız. Çiçek tozları bazen süzgeçin altına geçebilir. Ancak bu ıhlamur çiçek tozlarının içilmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder