Ihlamur, hoş kokuya sahip, ağaçta yetişen bir
bitkidir. Ihlamur ağacı uzun yıllar hayatta var olan ağaçlardan biridir. Aynı
zamanda ıhlamur ağaçlarının boyu 20 ile 25 metre arasında uzayabilir. Ihlamur
ağaçları her yılın bahar ayına gelişte çiçekler açar ve etrafa çok hafif
bir koku yayılır. Yayılan bu koku ıhlamurun kendi kokusudur. Yeşilin en açık
sarının en koyu hali bu bitkide mevcuttur. Ağaçların çiçek açması ile beraber
ağacın dallarında ıhlamur oluşmaya başlar. Ihlamur insanların son zamanlarda
siyah çaya göre daha fazla demledikleri çaylardan biri olmuştur. Doğanın bir
mucizesi olan ıhlamur çayının sağlık açısından faydaları çok fazladır.
Ihlamur
Nelere İyi Gelir?
Belki de bitki çaylarından en faydalılarından biri
olarak ıhlamur örnek verilebilir. Ihlamur ağacından toplanıp kurutulan
dallarının hemen kullanıma geçilmesi ile ıhlamur çayı hazırlanışıyla da çok
kolaydır.
1. Grip
Nezle Gibi Tüm Kış Hastalıklarına Karşı Birebir
Kışın hastalıklarla mücadele etmek çok daha zordur.
Soğuk havalara karşı direncin korunması, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi
bir hayli zor olmaktadır. Bu nedenle kışın insanlar kendilerini daha iyi
korumaya çalışır. Bağışıklık sisteminin hastalık virüslerine karşı güçlü
olmaması durumunda insanlar çeşitli hastalıklara kapılır. Bunlardan bazıları
grip, soğuk algınlığı ve nezledir. Bu hastalıklara hiç beklenmedik bir anda
yakalanabiliriz. Örneğin sınav dönemindeki öğrencilerin, iş hayatının en yoğun
zamanlarında olan insanların bu tip hastalıklarla karşılaştıklarında çok dikkat
etmeleri gerekir. Vücut dinlenmezse, yeteri beslenmeyi gerçekleştiremezse belki
de günlerce bu hastalığı vücutta taşıyabilir. İşte bu tip durumlardan korunmak
için insanlar kış hastalıklarına karşı güçlü bir savaş vermelidir. Bitki
çayları bu noktada insanların bağışıklık sistemini korumasına yardımcı olur.
Bitki çaylarının en faydalılarından biri olan ıhlamur da toksinlerin vücuttan
uzaklaştırılmasını sağlar.
Öncelikle ıhlamur tamamı ile bir A vitamini deposudur.
Bir bardak ıhlamur çayı insan vücudunun kısa zamanda toparlanmasına yardımcı
olur. Vücudun bağışıklık sistemini korur. Vücuda hastalık virüslerinin
gelmesine karşı bir kalkan oluşturur. Bu nedenle hasta olmadan önce kış
aylarında ıhlamur tüketilmelidir. Kış aylarında doğal bir antibiyotik olarak
dahi bu ıhlamur kullanılabilir. Boğaz ağrılarında ılık ıhlamurun içerisinde bir
kaşık bal koyup karıştırarak içebilirsiniz. Diğer yandan nezle burun akıntısı gibi
hastalıklar dan kurtulmak için de ıhlamur yapraklarından yapılan macunları
kullanabilirsiniz.
2. Kalsiyum
Deposu
Ihlamur yapraklarında, çiçeklerinde oransal olarak
yüksek miktarlarda kalsiyum bulunmaktadır. Kalsiyum da kemik gelişimi, diş ve
diş eti koruması için en gerekli besin değerlerinden biridir. Özellikle küçük
yaşlarda olan çocukların kemik gelişimleri çok önemlidir. İleriki yaşlarda
kemik sağlıklarının daha iyi olmasının sağlanması için küçük yaşlardayken çok
iyi kalsiyum almaları gerekir. Alınan bu kalsiyum sayesinde çocuklar kemik
gelişimlerini tamamlarken diğer yandan da diş ve diş eti sağlıklarını
koruyabilirler. Küçük çocuklar diş yeniliğine uğradığı için mutlaka dişlerini
temiz tutmayı öğrenmelidirler. Bunun yanında da diş çürümesi gibi durumların da
küçük yaşlarda çok sık yaşanmasından dolayı çocuklar bol miktarda kalsiyum
almalıdır.
3. Kan
Dolaşımını Hızlandırır
Gün içerisinde yenilen besinlerin faydalı kısımları
kana karışırken vücut için yararlı olmayan kısımları ise vücuttan uzaklaştırılır.
Faydalı besinlerin kana karşımı daha kolaydır. Kana karışan besin maddeleri
insan vücudundaki kan dolaşım hızını da arttırabilir. Örneğin ıhlamurun kan
dolaşımını hızlandırıcı etkileri vardır. Bir bardak ıhlamur çayını içmek
insanların kan dolaşımın hızını iki kat daha arttırır. Bu da insanın soğuk
havalarda daha kolay ısınmasını sağlar. Kış aylarında bazı insanlar çok üşürken
bazıları vücut ısısını daha iyi korur. Bunun asıl sebebi insanların giydikleri
kıyafetler değildir. Asıl olan insanların vücutlarındaki kan dolaşımıdır.
Dolayısıyla da kan dolaşımı daha hızlı olan kişiler daha kolay ısınmaya
başlarlar. Kan dolaşımının hızlanması için de ıhlamur tüketilebilirler.
4. Sinir
Sistemini Yumuşatır
Her sabah erkenden kalkan insanlar tüm günlerini çok
yoğun şekilde geçirirler. Öğrenciler okul, sınav gibi sorunlarla boğuşurken
diğer insanlar ise geçimlerini sürdürmeye çalışırlar. Her sabah düzenli olarak
işe okula gitmek zorunda olurlar. Günlük hayatımızda karşılaştığımız bu tip
genel sorunlardan sonra da artık en ufak sıkıntılara karşı tahamülümüz kalmaz.
İnsanlar da yaşamsal zorluklar, insani ilişkiler ile mücadele ederken sinir
sistemlerini yıpratabilir. Günümüzün en yaygın hastalıkları da bu şekilde
oluşur. Sinirsel rahatsızlıklar da bu şekilde oluşmaya başlamaktadır. Bu
nedenle de insanlar gün içerisindeki yorgunluklarını bir şekilde atmaları
gerekir. Stresten uzaklaşmak, sinir sistemimizi korumak için yediğimiz,
içtiğimiz besinlere de dikkat edebiliriz. Çünkü bazı besinler gerçek anlamda
beyin hücrelerini etkiler. Beyin hücrelerine etki edecek sinir sistemlerinin
yatışmasını sağlar. Örneğin bir bardak ıhlamur çayı içildiği anda insanın beyin
hücreleri olumlu olarak etkiler. Ihlamur çayı bu nedenle stresli hayata sahip
olanların, oldukça çok tüketmeleri önerilen bitki çaylarından biridir.
5. Ihlamur
Cilt Sağlığı İçin de Önemli
Cilt problemi yaşayan, cilt sorunları için de ıhlamur
çok faydalıdır. İnsanların her biri genel olarak ıhlamuru çay olarak
içmektedir. Ihlamurun sadece içilerek tüketilmesi değil cilde
sürülmesi de çok faydalıdır. Cilt lekeleri, sivilceler siyah noktalar
başlıca cilt kusurlarıdır. Bitkisel tedavi yöntemleri ile bu cilt sorunlarından
korunmak mümkündür. Cilt sağlığınızı korumak için bu bitki çaylarını
tedavi olarak uygulayabilirsiniz. Öncelikle ıhlamur aynı içilecekmiş gibi
kaynar suda 5-10 dakika demlenir. Bir tabak içine alınıp soğuması
beklenir. Ancak ıhlamurun çok soğuk ya da çok sıcak olmasından sakınmamız
gerekir. Ilık hale geldiği zaman bir pamuk yardımı ile cilt toniklenir şekilde
yüze uygulanabilir. Üç günde bir olmak üzere yapılan bu yöntem ile cilt sağlığı
korunabilir.
Ihlamur Çayı
Nasıl Yapılır?
Pek çok hastalık, rahatsızlık ve sorunların çözümü için kullanılan
ıhlamur, suda kaynatılıp demlenerek çayı yapılır. Öncelikle bir çaydanlık
içerisinde içecek olduğunuz suyu koyunuz. Bu su kaynadığında ıhlamur dallarını
çaydanlığa girecek şekilde koyunuz. İsteğe bağlı olarak bu çayın içerisine 2
dal tarçın da koyabilirsiniz. Bu tarçın çaya çok hoş bir koku verecektir. Diğer
yandan elma, armut gibi meyveler de kabuklarıyla doğranarak kaynayan suyun
içerisine atılabilir. Ocakta on ya da on beş dakika boyunca kaynatılan çay
ateşten alınır. Artık ıhlamur çayımız tüm faydalı besin değerleri ile içilmeye
hazır hale gelmiştir. Çayı süzerek bardaklara bırakınız. Çiçek tozları bazen
süzgeçin altına geçebilir. Ancak bu ıhlamur çiçek tozlarının içilmesinde
hiçbir sakınca yoktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder