6 Aralık 2020 Pazar

bayatlamayan poğaça


Hamur işleri her zaman severek yediğimiz fakat aklımızın bir köşesinde mutlaka bir pişmanlık ve endişe duyduğumuz yiyeceklerdir. Çünkü artık çok iyi biliyoruz ki, şişmanlık pek çok kronik hastalığın ilk sebepleri arasında. Öte yandan, yapılan bilimsel araştırmalar her gün başka bir gerçeği karşımıza çıkarıyor ve yaygın inanışlar bir günde değişebiliyor. Kimi bilim insanları, bizi şişmanlatanın yediklerimiz değil, yeterli çalışmayan sindirim sistemimiz olduğunu söylüyorlar. Yani, sindirebildiğimiz besinlerden istediğimiz kadar yiyebiliriz. Böylece içimizi biraz ferahlattıktan sonra; yapımı son derece kolay, bereketli, yumuşacık ve bayatlamayan ( diğerlerinden daha geç bayatlayan manasında) poğaçamızın tarifine geçebiliriz. Burada peynirli iç harcıyla hazırlanmış bir tarif bulacaksınız ama başka iç malzemeleriyle hatta içi boş olarak da son derece lezzetli olduğunu belirtelim.
Kaç Kişilik: 4-6 kişilik
Hazırlama Süresi: 1 saat (mayalanma süresi)
Pişirme Süresi: 25-30 dakika
Malzeme Listesi
Poğaça Malzemesi
  • 1 poşet kuru instant maya
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 şişe maden suyu (200 ml)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un (başlangıçta kullanılacak miktar, gerekli olduğunda artırılacak)
İç Malzemesi
  • 1 kalıp beyaz peynir
  • 1/2 demet ince doğranmış maydanoz
Üzeri İçin
  • 1 adet yumurtanın sarısı
Hazırlanışı
  1. Ilık sütün içine 2 yemek kaşığı şekeri ve kuru mayayı dökün, karıştırın. Sıvı yağ ve sodayı da karışıma ekleyip, bir kez daha karıştırın.
  2. Mayalı sıvı karışıma 5 bardak un ekleyin, yoğurun. Hafifçe ele yapışan bir hamur olacak. 40 dakika mayalanmaya bırakın.
  3. Hamur bir tarafta mayalanırken, içini hazırlayın. Çatalla ezdiğiniz peynire, ince ince doğradığınız maydanozu ekleyin, harmanlayın.
  4. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda açın, içine bir tatlı kaşığı iç harcından koyun ve dilediğiniz şekilde kapatın.
  5. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine bütün poğaçaları dizin. 20 dakika kadar da tepside mayalanmalarını bekleyin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve 170 derece fırında, üstleri kızarana kadar, yaklaşık 25 dakika pişirin.
Püf Noktası
Hamurun yeterince mayalanıp mayalanmadığını anlamak için, parmağınızla bastırın. Kısa sürede parmak izinizin yeri doluyorsa, mayalanma gerçekleşmiştir. Mayalanma süresi sonunda hamuru yumruklayarak birkaç kez daha yoğurmak, daha iyi sonuç verir. Hamur mayalarken, mümkün olduğunca az un kullanmalısınız. Hamur elinizi zor bırakmalı. Şekil verirken zorlanmamak için, hamuru nemli bir beze sararak 10 dakika kadar dinlendirebilirsiniz. Kalan poğaçaları uzun süre bayatlamadan saklamak için, cam ve kapaklı bir kap tercih edin. Kabın içine 1-2 kesme şeker ya da 1 tutam pirinç koyarsanız poğaçalarınız daha uzun süre taze ve yumuşak kalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder