Türkiye’nin en önemli geçim kaynaklarından biri olan
incir, dutgiller familyasına ait olmakla birlikte, yaklaşık olarak sekiz yüz
kadar türü bulunan ticari öneme sahip olan meyve veren bir bitkidir. İncir
türleri genel olarak dişi ve erkek olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Dişi
olan incir türünün meyvesi daha büyük ve daha fazla olmaktadır. İncirin erkek
cinsinin ise ağaçlarında çok az ve küçük ebatlarda meyvesi bulunmaktadır. Aynı
zamanda dişi incirin olduğu gibi tadı çok lezzetli de değildir. İncirin ana
vatanı Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya’dır. Bu bölgelerde incirin çok fazla
çeşidi bulunmaktadır.
İncir meyvesinin besin değeri oldukça yüksektir.
İncirin bileşiminde yüzde otuz ya da yüzde kırk oranında şeker ve A, B, C
vitaminleri de yüksek bir oranda bulunmaktadır. İncir meyvesinden elde edilen
infusyon maddesi özellikle çocuklar için oluşturulan bir müshildir. İncirin
yapraklarındaki süt, incir sütü olarak bilinmektedir ve incir sütü aynı zamanda
insanlarda oluşan siğillere çok iyi gelmektedir. Bu türün taze yaprakları lapla
haline getirilerek farklı nedenlerle oluşan yaralara çok iyi gelmektedir.
İncirli
Cevizli Kek Nasıl Yapılır?
En büyük incir üreticisi olarak Türkiye başta
gelmektedir. Türkiye’nin ardından bu sıralamayı Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve
Mısır takip etmektedir. Türkiye’nin en büyük oranına sahip olan dış şatım
ürünleri arasında yer almaktadır. İncirin içerisinde yüksek bir oranda protein,
vitamin ve mineral bulunmaktadır. Bu nedenle insan vücudundaki hücrelerin
yenilenmesine çok yardımcı olmaktadır. Yüz gram incirin tüketilmesi durumunda,
insan vücudunun günlük ihtiyacı olan kalsiyum mineralinin yüzde on yedisi,
demir ve magnezyum minerallerinin yüzde otuzu, fosfor mineralinin yüzde
yirmisi, B1 vitaminin ihtiyacının yüzde beşi ve B2 vitaminin yüzde dördü
karşılanır.
Malzemeler
- 4 adet yumurta
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tarçın
- 3 su bardağı un
- 6 adet kuru incir
- 6 adet ceviz
Hazırlanışı
- İlk olarak gerekli olan kuru cevizi rondoda çekin. Rondoda çekmemizin nedeni çok küçük parçalar halinde olması gerekmesi.
- Ardından incirleri küçük küçük doğrayın.
- İncirli cevizli kekin hamurunu hazırlamak için bir kalıba yumurtayı koyun. Yumurtalar birbirine iyice geçinceye kadar mikser yardımı ile çırpın. Yumurtaları kırmadan önce, oda sıcaklığı gibi bir ısıya sahip olduğundan emin olun. Yumurtalar soğuk olarak kırılırsa kekin kabarmasını önleyecektir.
- Ardından yumurtalara şekeri ilave edin. Şeker eriyinceye kadar, beyaz bir renge sahip oluncaya kadar mikserle çırpın.
- Kek hamuruna sütü ilave edin ve süt, diğer malzemelerle karışıncaya kadar belirli bir süre çırpın.
- Daha sonra sıvı yağı, kek karışımına ilave edin, kısa bir süre mikserle çırpın.
- Rondodan geçirilmiş olan cevizleri kek hamuruna ilave edin, bir kaşık yardımı ile hamura eşit bir şekilde dağılmasını sağlayın.
- Hemen ardından küçük küçük şekilde doğranmış olan incirleri ilave edin, tekrar belirli bir süre karıştırmaya devam edin.
- Tüm bu malzemeler birbirine karıştıktan sonra üzerine azar azar un ilave etmeye başlayın. Yalnız unu yavaş bir şekilde ilave edin, tam olarak un kek hamurunun içerisinde yok oluncaya kadar karıştırın.
- Daha sonra vanilya, kabartma tozu ve tarçını kek hamuruna ilave edin, belirli bir süre karıştırın.
- Bütün malzemeleri kek hamurunun içerisine koyduktan sonra fırın tepsisini yağlayın. Kek karışımını fırın tepsisine dökün.
- Fırını 150 dereceye getirdikten sonra 35 ya da 40 dakika pişme süresi olacaktır. Kekin pişme süresi tamamlandıktan sonra servise hazır hale gelmiştir.
İncir Nelere
İyi Gelir?
İncirin insan vücudu için birçok yararı bulunmaktadır.
İnsan vücudunda gerekli ve belirli bir oranda olması gereken kalsiyum, fosfor
gibi mineraller incirin içeriğinde çok fazla bir oranda bulunmaktadır. İnsan
vücudunda bulunan kemik ve dişler için kalsiyum, fosfor minerallerinin belirli
bir oranda bulunması gerekmektedir. İncirin kemik ve diş gelişimi açısından
insan vücuduna büyük bir yarar sağlamasının yanı sıra, incir düzenli olarak
tüketilmesi sonucunda insan vücudunda bulunan hücrelerin yenilenmesinde büyük
rol oynamaktadır. İncirin en önemli faydalarından bir diğeri ise, insan
vücudunda belirli bir oranda olması gereken kolesterolün, kana karışmadan insan
vücudundan atılmasına büyük oranda katkı sağlamasıdır. Bu durumu incirin
içerisinde bulunan yüksek bir oranda bulunan lifler başarır. İncir aynı
zamanda insan vücudundaki sindirim sistemini rahatlatarak, sindirim işleminin
daha kolay gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır. Bakterilere karşı insan
vücudunu koruma gibi bir işlevi bulunmaktadır. İncirin içeriğinde bulunan
yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor gibi mineraller sayesinde, sindirim daha
rahat gerçekleşir. Böylece kemik ve dişlerin daha sağlıklı olur. Bazı insanlar
farklı sebeplerden dolayı süt içemezler, bu tür durumlarda sütte olan birtakım
minerallerin alımı için incir yenmesi çok daha doğru bir tercih olmaktadır.
İnsan vücudunda sütten elde edilen mineraller incirde de bulunmaktadır. Bu
nedenle süt içmeyen bir birey süt yerine, incir yiyebilir.
İncirin içeriğinde yer alan benzaldehit maddesi bazı kanser
hücrelerinin büyüyerek gelişmesini engeller. Kanser hücrelerine karşı insan
vücudunun direnç göstermesine büyük oranda katkı sağlar. Çocukların gelişimi
açısından, çocuklara verilen infüzyon ismine sahip olan müshil kuru incirden
meydana gelmektedir. Daha olgunlaşma sürecine girmemiş olan incir yapraklarında
bulunan süt siğil tedavisinde çok etkili sonuçlar vermektedir ve aynı zamanda
doğal bir tedavi yöntemi olmaktadır. Henüz olgunlaşmamış olan yapraklardan elde
edilen lapalar, çıban ya da daha kötü durumda olan yaraların tedavisinde
kullanılmaktadır. Kurutulmuş incir yaprakları ise, birçok ilacın içeriğinde yer
alarak basur ya da çıban tedavisinde oldukça etkili bir yöntem haline
gelmektedir. İncir uzun yıllardan beri günümüze kadar gelen cilt ve yüz
güzelleştirme yöntemleri arasında yer alan doğal bir üründür. Bağırsakları daha
hızlı çalıştırması, sindirimi kolaylaştırması ve aynı zamanda badem ile
tüketildiğinde sinir sistemini yatıştırıcı gibi büyük bir etkisi bulunmaktadır.
Her besinin çok fazla tüketilmesi sonucunda insan vücudunda ortaya çıkan
olumsuz durumlar oluşmaktadır, incirin fazla tüketilmesi durumunda istenmeyen,
fazla kilolar ortaya çıkmaktadır.
Ceviz Nelere
İyi Gelir?
Ceviz yapılan araştırmalara göre, düzenli olarak tüketilirse kalp
ve damar hastalıklarına iyi gelir. Cevizin aynı zamanda düzenli olarak
tüketildiğinde kolesterolü büyük ölçüde düşürdüğü bilinmektedir. Cevizin
kolesterolü düşürmesi HDL adlı kolesterol seviyesinin yükseltmesi nedeni ile
ortaya çıkmaktadır. HDL kolesterolü ise insan vücudundaki damarlarda biriken
kötü kolesterol plakalarını temizleyerek insan vücudundan dışarı atılmasında
büyük oranda katkı sağlar. Ceviz ile ilgili üniversitelerde yapılan
araştırmalara göre, bir tatlı kaşığı ceviz yağı tüketmek, kolesterolün kısa bir
sürede düşmesinde etkili bir rol oynar. Tip 2 diyabet hastalıklarına ise
cevizin faydası çok büyüktür. Tip 2 diyabet hastalıklarının en büyük sıkıntısı,
kan şeker seviyesinin kontrol altına alınması ve aynı zamanda insülinin metabolizma
edilmesidir. Aslında bu hastalık kalp ve damarlar başta olmak üzere, diğer tüm
vücut sistemini de etkilemektedir. Cevizin faydalarından biri olan damarlar
üzerindeki olumlu etkisinden dolayı Tip 2 diyabet hastalarında meydana gelen
damar tıkanıklığı riski de önemli bir oranda ve aynı zamanda damarların
tıkanması sonucu oluşan kalp hastalıklarının oluşma riski de aynı oranda
azalmaktadır.
Ceviz içeriğinde yüksek oranda bulunan antioksidanlar
nedeni ile oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bu nedenle kanseri önlemede
oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. İnsan vücudunda yer alan serbest
radikallerin artışına bağlı olarak ortaya çıkan ve aynı zamanda kanser gibi
ciddi bir hastalığın oluşma riskini arttıran kronik oksidatif stresini düzenli
olarak ceviz tüketimi ile; daha dengeli bir hale getirebilirsiniz.
Cevizin sürekli olarak tüketilmesi durumunda en çok prostat ve göğüs kanserini
önlediği yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Ama cevizin diğer
kanser türleri üzerinde de önemli bir yeri bulunmaktadır.
Ceviz diyet yapanların ve sağlıklı yaşama sahip olanların vazgeçilmez
besinleri arasında ilk sıralarda gelmektedir. Çünkü ceviz yüksek kalorili ve
aynı zamanda yüksek oranda yağ içermesinden dolayı, günde üç ya da dört tane
yenildiği zaman insan metabolizmasındaki tokluk hissinin daha uzun olmasına
yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda ceviz öğün aralarında daha yüksek kalori
içeren yiyeceklerin tüketilmesini önlemede yardımcı olmaktadır. Cevizi her gün
belirli bir oranda tüketmeniz diyet yaparken daha az zorlanacağınız anlamına
gelmektedir. Cevizin insan metabolizması üzerindeki en büyük katkısı hafızayı
güçlendirmesidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder