28 Aralık 2020 Pazartesi

İncirli Cevizli Kek


Türkiye’nin en önemli geçim kaynaklarından biri olan incir, dutgiller familyasına ait olmakla birlikte, yaklaşık olarak sekiz yüz kadar türü bulunan ticari öneme sahip olan meyve veren bir bitkidir. İncir türleri genel olarak dişi ve erkek olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Dişi olan incir türünün meyvesi daha büyük ve daha fazla olmaktadır. İncirin erkek cinsinin ise ağaçlarında çok az ve küçük ebatlarda meyvesi bulunmaktadır. Aynı zamanda dişi incirin olduğu gibi tadı çok lezzetli de değildir. İncirin ana vatanı Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya’dır. Bu bölgelerde incirin çok fazla çeşidi bulunmaktadır.
İncir meyvesinin besin değeri oldukça yüksektir. İncirin bileşiminde yüzde otuz ya da yüzde kırk oranında şeker ve A, B, C vitaminleri de yüksek bir oranda bulunmaktadır. İncir meyvesinden elde edilen infusyon maddesi özellikle çocuklar için oluşturulan bir müshildir. İncirin yapraklarındaki süt, incir sütü olarak bilinmektedir ve incir sütü aynı zamanda insanlarda oluşan siğillere çok iyi gelmektedir. Bu türün taze yaprakları lapla haline getirilerek farklı nedenlerle oluşan yaralara çok iyi gelmektedir.
İncirli Cevizli Kek Nasıl Yapılır?
En büyük incir üreticisi olarak Türkiye başta gelmektedir. Türkiye’nin ardından bu sıralamayı Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Mısır takip etmektedir. Türkiye’nin en büyük oranına sahip olan dış şatım ürünleri arasında yer almaktadır. İncirin içerisinde yüksek bir oranda protein, vitamin ve mineral bulunmaktadır. Bu nedenle insan vücudundaki hücrelerin yenilenmesine çok yardımcı olmaktadır. Yüz gram incirin tüketilmesi durumunda, insan vücudunun günlük ihtiyacı olan kalsiyum mineralinin yüzde on yedisi, demir ve magnezyum minerallerinin yüzde otuzu, fosfor mineralinin yüzde yirmisi, B1 vitaminin ihtiyacının yüzde beşi ve B2 vitaminin yüzde dördü karşılanır.
Malzemeler
  • 4 adet yumurta
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 3 su bardağı un
  • 6 adet kuru incir
  • 6 adet ceviz
Hazırlanışı
  1. İlk olarak gerekli olan kuru cevizi rondoda çekin. Rondoda çekmemizin nedeni çok küçük parçalar halinde olması gerekmesi.
  2. Ardından incirleri küçük küçük doğrayın.
  3. İncirli cevizli kekin hamurunu hazırlamak için bir kalıba yumurtayı koyun. Yumurtalar birbirine iyice geçinceye kadar mikser yardımı ile çırpın. Yumurtaları kırmadan önce, oda sıcaklığı gibi bir ısıya sahip olduğundan emin olun. Yumurtalar soğuk olarak kırılırsa kekin kabarmasını önleyecektir.
  4. Ardından yumurtalara şekeri ilave edin. Şeker eriyinceye kadar, beyaz bir renge sahip oluncaya kadar mikserle çırpın.
  5. Kek hamuruna sütü ilave edin ve süt, diğer malzemelerle karışıncaya kadar belirli bir süre çırpın.
  6. Daha sonra sıvı yağı, kek karışımına ilave edin, kısa bir süre mikserle çırpın.
  7. Rondodan geçirilmiş olan cevizleri kek hamuruna ilave edin, bir kaşık yardımı ile hamura eşit bir şekilde dağılmasını sağlayın.
  8. Hemen ardından küçük küçük şekilde doğranmış olan incirleri ilave edin, tekrar belirli bir süre karıştırmaya devam edin.
  9. Tüm bu malzemeler birbirine karıştıktan sonra üzerine azar azar un ilave etmeye başlayın. Yalnız unu yavaş bir şekilde ilave edin, tam olarak un kek hamurunun içerisinde yok oluncaya kadar karıştırın.
  10. Daha sonra vanilya, kabartma tozu ve tarçını kek hamuruna ilave edin, belirli bir süre karıştırın.
  11. Bütün malzemeleri kek hamurunun içerisine koyduktan sonra fırın tepsisini yağlayın. Kek karışımını fırın tepsisine dökün.
  12. Fırını 150 dereceye getirdikten sonra 35 ya da 40 dakika pişme süresi olacaktır. Kekin pişme süresi tamamlandıktan sonra servise hazır hale gelmiştir.
İncir Nelere İyi Gelir?
İncirin insan vücudu için birçok yararı bulunmaktadır. İnsan vücudunda gerekli ve belirli bir oranda olması gereken kalsiyum, fosfor gibi mineraller incirin içeriğinde çok fazla bir oranda bulunmaktadır. İnsan vücudunda bulunan kemik ve dişler için kalsiyum, fosfor minerallerinin belirli bir oranda bulunması gerekmektedir. İncirin kemik ve diş gelişimi açısından insan vücuduna büyük bir yarar sağlamasının yanı sıra, incir düzenli olarak tüketilmesi sonucunda insan vücudunda bulunan hücrelerin yenilenmesinde büyük rol oynamaktadır. İncirin en önemli faydalarından bir diğeri ise, insan vücudunda belirli bir oranda olması gereken kolesterolün, kana karışmadan insan vücudundan atılmasına büyük oranda katkı sağlamasıdır. Bu durumu incirin içerisinde bulunan yüksek bir oranda bulunan lifler başarır. İncir aynı zamanda insan vücudundaki sindirim sistemini rahatlatarak, sindirim işleminin daha kolay gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır. Bakterilere karşı insan vücudunu koruma gibi bir işlevi bulunmaktadır. İncirin içeriğinde bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor gibi mineraller sayesinde, sindirim daha rahat gerçekleşir. Böylece kemik ve dişlerin daha sağlıklı olur. Bazı insanlar farklı sebeplerden dolayı süt içemezler, bu tür durumlarda sütte olan birtakım minerallerin alımı için incir yenmesi çok daha doğru bir tercih olmaktadır. İnsan vücudunda sütten elde edilen mineraller incirde de bulunmaktadır. Bu nedenle süt içmeyen bir birey süt yerine, incir yiyebilir.
İncirin içeriğinde yer alan benzaldehit maddesi bazı kanser hücrelerinin büyüyerek gelişmesini engeller. Kanser hücrelerine karşı insan vücudunun direnç göstermesine büyük oranda katkı sağlar. Çocukların gelişimi açısından, çocuklara verilen infüzyon ismine sahip olan müshil kuru incirden meydana gelmektedir. Daha olgunlaşma sürecine girmemiş olan incir yapraklarında bulunan süt siğil tedavisinde çok etkili sonuçlar vermektedir ve aynı zamanda doğal bir tedavi yöntemi olmaktadır. Henüz olgunlaşmamış olan yapraklardan elde edilen lapalar, çıban ya da daha kötü durumda olan yaraların tedavisinde kullanılmaktadır. Kurutulmuş incir yaprakları ise, birçok ilacın içeriğinde yer alarak basur ya da çıban tedavisinde oldukça etkili bir yöntem haline gelmektedir. İncir uzun yıllardan beri günümüze kadar gelen cilt ve yüz güzelleştirme yöntemleri arasında yer alan doğal bir üründür. Bağırsakları daha hızlı çalıştırması, sindirimi kolaylaştırması ve aynı zamanda badem ile tüketildiğinde sinir sistemini yatıştırıcı gibi büyük bir etkisi bulunmaktadır. Her besinin çok fazla tüketilmesi sonucunda insan vücudunda ortaya çıkan olumsuz durumlar oluşmaktadır, incirin fazla tüketilmesi durumunda istenmeyen, fazla kilolar ortaya çıkmaktadır.
Ceviz Nelere İyi Gelir?
Ceviz yapılan araştırmalara göre, düzenli olarak tüketilirse kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Cevizin aynı zamanda düzenli olarak tüketildiğinde kolesterolü büyük ölçüde düşürdüğü bilinmektedir. Cevizin kolesterolü düşürmesi HDL adlı kolesterol seviyesinin yükseltmesi nedeni ile ortaya çıkmaktadır. HDL kolesterolü ise insan vücudundaki damarlarda biriken kötü kolesterol plakalarını temizleyerek insan vücudundan dışarı atılmasında büyük oranda katkı sağlar. Ceviz ile ilgili üniversitelerde yapılan araştırmalara göre, bir tatlı kaşığı ceviz yağı tüketmek, kolesterolün kısa bir sürede düşmesinde etkili bir rol oynar. Tip 2 diyabet hastalıklarına ise cevizin faydası çok büyüktür. Tip 2 diyabet hastalıklarının en büyük sıkıntısı, kan şeker seviyesinin kontrol altına alınması ve aynı zamanda insülinin metabolizma edilmesidir. Aslında bu hastalık kalp ve damarlar başta olmak üzere, diğer tüm vücut sistemini de etkilemektedir. Cevizin faydalarından biri olan damarlar üzerindeki olumlu etkisinden dolayı Tip 2 diyabet hastalarında meydana gelen damar tıkanıklığı riski de önemli bir oranda ve aynı zamanda damarların tıkanması sonucu oluşan kalp hastalıklarının oluşma riski de aynı oranda azalmaktadır.
Ceviz içeriğinde yüksek oranda bulunan antioksidanlar nedeni ile oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bu nedenle kanseri önlemede oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. İnsan vücudunda yer alan serbest radikallerin artışına bağlı olarak ortaya çıkan ve aynı zamanda kanser gibi ciddi bir hastalığın oluşma riskini arttıran kronik oksidatif stresini düzenli olarak ceviz tüketimi ile; daha dengeli bir hale getirebilirsiniz. Cevizin sürekli olarak tüketilmesi durumunda en çok prostat ve göğüs kanserini önlediği yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Ama cevizin diğer kanser türleri üzerinde de önemli bir yeri bulunmaktadır.
Ceviz diyet yapanların ve sağlıklı yaşama sahip olanların vazgeçilmez besinleri arasında ilk sıralarda gelmektedir. Çünkü ceviz yüksek kalorili ve aynı zamanda yüksek oranda yağ içermesinden dolayı, günde üç ya da dört tane yenildiği zaman insan metabolizmasındaki tokluk hissinin daha uzun olmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda ceviz öğün aralarında daha yüksek kalori içeren yiyeceklerin tüketilmesini önlemede yardımcı olmaktadır. Cevizi her gün belirli bir oranda tüketmeniz diyet yaparken daha az zorlanacağınız anlamına gelmektedir. Cevizin insan metabolizması üzerindeki en büyük katkısı hafızayı güçlendirmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder